John de Mol (67) ziet pensioen in rook opgaan: ‘Talpa gehandicapt’

John de Mol wordt dit jaar 68 en hoopte dat te vieren met de verkoop van Talpa. Daarna zou hij fors minder gaan werken, tot zo’n dertig uur per week. En nu? “Nu zit hij met een gehandicapt bedrijf.”

John de Mol © William Rutten

Het is een zwarte dag voor John de Mol: de verkoop van zijn bedrijf Talpa aan het grotere RTL Nederland gaat niet door. Het had de laatste grote deal van zijn professionele leven moeten worden. Een deal die hij nooit meer zal kunnen maken: hij zou namelijk maar liefst 30 procent (!) van de aandelen in RTL krijgen, een bedrijf dat wél toekomstbestendig is.

Gehandicapt bedrijf

En daar wringt het bij Talpa, zegt media-ondernemer Ruud Hendriks in het AD. “Talpa is de grootste verliezer. Het zal daar nu niet echt gezellig zijn in de wandelgangen. John de Mol zal iets anders moeten verzinnen. Ik denk niet dat hij op deze manier door kan gaan. De achilleshiel van Talpa is het gebrek aan een streamingdienst.”

Waar RTL met Videoland wél toekomstbestendig is, heeft Talpa alleen de terugkijkdienst KIJK. “Maar geen Videoland, geen Netflixachtige tak. Die markt hebben zij totaal gemist, wat ik onvoorstelbaar vind. Talpa doet hierin gewoon niet mee. Dat betekent dat De Mol eigenlijk een gehandicapt mediabedrijf heeft.”

Groot probleem

En een gehandicapt mediabedrijf verkoopt niet lekker, legt tv-expert Kirsten Jan van Nieuwenhuijzen uit in De Telegraaf. “De Mol had een heel gunstige deal voor zichzelf uit onderhandeld. Talpa heeft geen Videoland in handen. Die investering in de toekomst hebben ze daar niet gemaakt. Dat is op termijn echt een probleem.”

John heeft er ook geen oren meer naar om in dit stadium nog iets met streaming te gaan proberen. “Wij denken dat je dat eigenlijk niet echt winnen kan, dus onze keuze is om het gewoon te houden bij de platformen die we kennen”, liet een van zijn bobo’s, Paul Römer, dik twee jaar geleden al weten.

‘John baalt enorm’

Privé-baas Evert Santegoeds weet dat John vreselijk baalt. “Dit zal John de Mol wel heel erg vinden. Die had zich er erg op verheugd, omdat het hem veel vrije tijd zou opleveren. De dagelijkse beslommeringen van het runnen van zo’n compleet zenderpakket kost heel veel tijd.”

Hij vervolgt in de podcast Strikt Privé: “Laatst zei hij: ‘Het scheelt me dertig uur in de week als dit door zou gaan’, dus je kunt je voorstellen dat daar de stemming een beetje in mineur is vandaag. De adverteerders hebben gewonnen. Die denken: dan wordt het veel te machtig en daar is die mededingingsautoriteit in meegegaan.”

Schouders eronder

Evert verwacht niet dat bij John de moed nu in de schoenen zakt. “Ik neem aan, De Mol kennende, dat hij zijn schouders eronder zet en er het beste van gaat maken bij SBS 6. Er zitten heel succesvolle avonden tussen inmiddels, hoor. De stemming is niet heel slecht, maar ik denk dat dit beide partijen veel winst en bezuinigingen had kunnen opleveren.”

Hij besluit: “Ik denk dat ze even met hun hoofd schudden en gaan kijken: wat gaan we nu doen?”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Denkt u dat andere marktpartijen in de rij staan om Talpa over te nemen?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen