John de Mol baalt, tv-sterren blij: fusie RTL en Talpa van de baan

John de Mol loopt stampvoetend door het Gooi: de overname van zijn Talpa door het grotere RTL is keihard afgekeurd door de ACM. “Hij baalt enorm, maar BN’ers zullen niet ontevreden zijn.”

John de Mol en Peter van der Vorst © William Rutten, Michel Schnater

Het is vanochtend groot nieuws: de overname van Talpa Network door de grote concurrent RTL Nederland is van de baan. Het was de laatste mogelijkheid voor John de Mol om zijn bedrijf goed van de hand te doen: hij zou maar liefst 30 procent van de aandelen krijgen in RTL, dat met Videoland natuurlijk veel toekomstbestendiger is dan Talpa.

Balen voor Talpa

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) blaast de boel na anderhalf jaar op. De waakhond vindt dat er een veel te groot machtsblok zou ontstaan in de Nederlandse televisiemarkt, omdat RTL dan vrijwel alle commerciële tv-zenders in handen zou krijgen. RTL vindt het jammer, maar voor Talpa is het natuurlijk ontzettend balen.

Talpa-directeur Pim Schmitz: “De fusie was in mijn ogen het allerbeste antwoord geweest op de uitdagingen waar de markt ons voor stelt. (…) We zijn de fusie vanuit kracht gestart en zullen nu de toekomst met onze creativiteit verder vorm gaan geven om de grote uitdagingen het hoofd te bieden. We kijken hier vol vertrouwen naar uit.”

‘Tv-sterren blij’

Tina Nijkamp, de voormalig zenderbaas van Talpa-station SBS 6, denkt dat John echt stevig baalt. “Is dit nou goed of slecht nieuws? Tja, dat is voor allerlei partijen anders: RTL en Talpa zullen vanzelfsprekend enorm balen. De tv-producenten zullen opgelucht zijn. De kans is nu groter dat niet alles door John de Mol en Fremantle gemaakt gaat worden.”

En, zegt ze op haar analysekanaal: “Ook de presentatoren van RTL en Talpa, bijvoorbeeld Ruben, Edson, Wendy, Gerard, Chantal en Art, als ook de NPO-presentatoren die graag een overstap willen maken in de toekomst zullen niet ontevreden zijn. Er valt meer te onderhandelen qua salaris want RTL en Talpa blijven nu concurrenten.”

BN’er-drama

Toen RTL en Talpa hun plannen twee jaar geleden aankondigden, was direct duidelijk dat dit het einde zou betekenen van megasalarissen voor tv-sterren. Als er niet met andere partijen te onderhandelen valt, dan stort hun marktwaarde immers volledig in. Voorbeeld: Wilfred Genee wist zijn salaris in 2018 te verdubbelen door naar Talpa over te stappen.

Tv-kenner Rob Goossens sloot ook een ontslaggolf onder tv-sterren niet uit: “Het sterrenensemble uit ’Hillywood’ kan zijn borst maar beter nat maken. RTL en Talpa verwachten minimaal 100 miljoen euro aan ’synergievoordelen’ te behalen. Hoewel dat fraai klinkt, betekent dat in de praktijk doorgaans dat er flink wat banen op de tocht staan.”

Zwarte dag

Mediajournalist Mark Koster spreekt van een ‘zwarte dag’ voor John de Mol. “De noodgreep met verkoop saleshuis bleek niet genoeg. DPG (Christian van Thillo) zal er nu alles aan doen om RTL in te lijven. Adviesje: niet zuinig zijn met bod. Daar ketsten eerder pogingen (eerder met SBS ook) op af.”

Hij vervolgt: “RTL kan ook alleen verder. RTL Group is ineens weer positiever over de Nederlandse dochter, die zichzelf knap heeft omgedoopt tot multi-mediaspeler met Videoland. Dat is bij De Mol helaas niet gelukt. Bij SBS zullen nu klappen vallen. Overname door RTL was ideale exit geweest.”

Van de baan

Dat is nu dus allemaal van de baan: RTL en Talpa gaan niet samen. NU.nl-reaguurder Sjaak vindt dat een goede zaak. “Als je bijvoorbeeld als programmamaker een conflict krijgt of uitgebuit wordt door dat machtsblok sta je buitenspel. Nu kan je nog naar de concurrent overstappen”, zegt hij.

En Chicoca: “Niet voor de kijker maar voor de medewerkers van RTL zeg ik: gelukkig maar. Je zal maar samen moeten werken met Talpa! Wat een rotzooiprogramma’s maken ze daar.”

Het is de tweede keer dat RTL Group een belangrijke fusie ziet afkaatsen. Vorig jaar gebeurde dat al in Frankrijk, waar RTL-zender M6 niet samen mocht gaan met TF1.

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

John de Mol ziet de overname door RTL stuklopen. Dramatisch?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen