Matthijs-beerput leidt tot ‘actieplan’ NPO, Frans Klein blijft zitten

De NPO verbindt geen serieuze consequenties aan de onthullingen over Matthijs van Nieuwkerk. Tv-bobo Frans Klein mag gewoon blijven zitten. Voor de vorm komt er wel een ‘actieplan’.

Matthijs van Nieuwkerk en Frederieke Leeflang © NPO

Het openen van de Matthijs van Nieuwkerk-beerput leidt nog niet tot koppen die rollen. Iedereen mag gewoon lekker op zijn plek blijven zitten en dat zal de tientallen slachtoffers van de presentator niets verbazen: zo ging het altijd al. De NPO kondigt vanmiddag slechts een ‘actieplan’ aan, precies waar staatssecretaris Gunay Uslu vanochtend om vroeg.

Voor de bühne

Het is de makkelijkste oplossing die de NPO nu kan kiezen: zo snel mogelijk een ‘actieplan’ aankondigen. Dat doet immers niemand pijn. “De NPO stelt op korte termijn samen met alle omroepen een actieplan op om ervoor te zorgen dat er te allen tijde sprake is van een veilige werkomgeving voor alle medewerkers van de publieke omroep.”

De komst van dit actieplan is zojuist bekendgemaakt door de nieuwe NPO-voorzitter Frederieke Leeflang, die even heeft gekletst met staatssecretaris Gunay Uslu van Mediazaken. Zij wilde zo’n actieplannetje vanwege de onthullingen in de Volkskrant over de jarenlange angstcultuur bij De Wereld Draait Door.

Geschrokken

Je raadt het al: mevrouw Leeflang is daar enórm van ‘geschrokken’. “Bij de publieke omroepen zijn we allemaal enorm geschrokken van grote aantal medewerkers die negatieve en angstige ervaringen hebben opgedaan tijdens hun werk bij het programma DWDD. Dit had nooit mogen gebeuren.”

Alle betrokkenen kunnen opgelucht ademhalen. De NPO wil slechts herhaling voorkomen, maar er komt geen afrekening. “We willen ook begrijpen wat er nu precies gebeurd is bij DWDD, zodat we hiervan kunnen leren voor de toekomst.”

Frans blijft zitten

Frans Klein, de televisiebaas van de NPO die jarenlang dikke mik was met Matthijs en zijn terreurmaatje Dieuwke Wynia, mag gewoon blijven zitten. En dat terwijl het volgens de Volkskrant evident is dat hij overal van heeft geweten. Veel critici vinden dat hij gewoon moet opstappen.

De NPO is echter van mening dat Frans ‘in zijn huidige rol duidelijk laat zien dat een veilige werkomgeving altijd voorop moet staan’. “En daar stuurt hij ook op aan.”

Blik naar voren

De blik moet volgens de NPO naar voren. “Dit verhaal gaat over zijn vorige functie als mediadirecteur bij BNNVARA waar hij tot begin 2014 werkzaam was.”

Frans wordt de hand boven het hoofd gehouden. “Frans Klein heeft naar eer en geweten alle vragen van de Volkskrant over deze periode beantwoord. Ook hij schrikt enorm van de negatieve en angstige ervaringen van medewerkers bij DWDD en dat is natuurlijk nooit de bedoeling.”

Een tweet

Nog een tweet

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Vindt u het kenmerkend aan deze hele Matthijs-rel dat iedereen gewoon lekker op zijn plek mag blijven zitten?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen