NPO-baas Frans Klein ziet positie wankelen door beerput Matthijs

Frans Klein, de grote televisiebaas van de NPO, ziet zijn positie wankelen nu de beerput rond Matthijs van Nieuwkerk is opengegaan. “Kan hij nu eigenlijk nog wel blijven zitten?”

Matthijs van Nieuwkerk en Frans Klein © NPO

Er is ook voor Frans Klein een zeer kwalijke rol weggelegd in het Volkskrant-verhaal over de misstanden achter de schermen bij De Wereld Draait Door. Hij blijkt jarenlang te hebben weggekeken bij het ernstige wangedrag van presentator Matthijs van Nieuwkerk. Hoe kan het zijn dat zo iemand nu de hele NPO leidt?

Frans kijkt weg

Frans was jarenlang de mediadirecteur van BNNVARA voordat hij in zijn huidige positie van NPO-baas terechtkwam. Er staan in de Volkskrant talloze voorbeelden die bewijzen dat hij al die tijd op de hoogte is geweest van Matthijs’ gedrag.

Zo zegt oud-redacteur Wim van Klaveren in de krant: “Ik heb Frans Klein gezegd dat hij moest ingrijpen. Dat het zo niet langer kon. Dat redacteuren het slachtoffer werden van de grillen van Van Nieuwkerk en Wynia. Frans zei: ‘Als we ingrijpen, dan moet het programma misschien stoppen. Weet je om ­hoeveel arbeidsplaatsen dat gaat?”

Dik met Matthijs

Redacteuren wisten dat de giftige werkcultuur door alle hoge bobo’s geaccepteerd werd. “John de Mol had het na de onthullingen over The Voice over loketten. Maar wij hadden geen loketten. Frans Klein was heel dik met Matthijs en Dieuwke. Dus je liet het wel uit je hoofd om naar hem toe te gaan”, zegt een andere oud-redacteur.

Dieuwke Wynia, de oud-hoofdredacteur van DWDD die nu ook in de slachtofferrol kruipt maar zelf net zo’n tiran was, zegt: “Frans Klein zei een keer: ‘Er is er maar één die de grenzen kan aangeven, dat ben jij. Doe dat dus ook, want anders creëer je een monster.’ Klein had moeten ingrijpen. Iedereen wist het.”

Frans reageert

Frans reageert daar heel vals op: “Ik weet niet of ik dat gezegd heb. Maar als dat zo is, dan weet ik niet of ik het monster Matthijs of het monster Dieuwke bedoelde.”

Waarom heeft hij altijd weggekeken? Het gedrag van Matthijs was toch buitensporig? “Ja, dat gaat te ver. Maar ik ga het toch zeggen: misschien vonden wij dat heftige gedrag op heel veel plekken in de mediawereld normaal. Ik ben er niet trots op hè, ik vind het niet fraai – maar die werkcultuur was op veel plekken in Hilversum zo hard.”

“Ik kan niet anders dan spijt hebben. Anders zou ik opgesloten moeten worden.”

‘Hij moet eruit!’

Critici vragen zich af of Frans nog wel aan kan blijven. Oud-NOS-baas Hans Laroes: “Iedereen in tv-dorp weet dat de goddelijke Matthijs totale bescherming geniet van NPO-opperbaas Frans Klein. Ieder ander had dat maar te pikken. Als Matthijs z’n hand lichtjes bewoog had-ie al het programma en budget dat-ie wilde, en ieder gedrag werd toegestaan.”

Telegraaf-presentator Wilson Boldewijn: “Schokkend. Wist al veel door kennissen die daar gewerkt hebben. Maar het allerergste is dat de hoogste baas ervan wist en niets deed vanwege het succes.”

Televizier-journalist Jef Willemsen: “Wat zegt het over de tv-industrie als de hoogste baas van de NPO er niet direct een probleem van maakt dat medewerkers ‘vermalen worden’?”

‘Kan hij blijven?’

AD-opiniediva Angela de Jong bij Jinek: “Ik ben persoonlijk vooral benieuwd naar Frans Klein, wat toch een heel grote baas is bij de NPO. Hij heeft dit altijd geweten en getolereerd. Kan hij wel blijven zitten?”

Medegast Joost Vullings: “In Den Haag was het wel klaar geweest. Als hij minister was geweest. Dit is natuurlijk wel heel ernstig. En hij heeft het altijd gewoon goedgepraat. Hij wilde het kip met de gouden eieren niet slachten.”

Thomas Bruning van journalistenvereniging NVJ: “Het lijkt me heel gezond als iemand daar eens even heel goed over gaat nadenken.”

Kim Jong-un

Tv-regisseur Bert van der Veer hekelt de rol van Frans. “De Kim Jong-un van de NPO, ja. Dat is een soort dictatortje en durft hier niet aan tafel te verschijnen. (…) Matthijs is z’n kind.”

Patty Brard acht Frans medeverantwoordelijk voor de misstanden bij de DWDD. Zij zegt in Shownieuws: “Ik denk echt dat heren als Frans Klein, zeg maar de top van de NPO, zich ook wel even achter de oren moeten krabben of ze niet wat eerder dat gesprek met Matthijs hadden moeten aangaan. Dan had er misschien eens aan de handrem getrokken kunnen worden.”

De houding van Frans leidt bij VI-ster Johan Derksen tot cynisme: “Die was vanaf de eerste minuut op de hoogte. Alle bazen waren op de hoogte, want er is steeds melding van gemaakt. Ik kijk er niet van op.”

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen