Caroline van der Plas belandt in grote radioruzie: ‘U lokt mij in de val!’

Caroline van der Plas is in een enorme radioruzie beland met BNR-presentator Bas van Werven. Ze voelde zich door hem ‘in de val gelokt’ en werd na een woordenwisseling abrupt door hem afgekapt.

Caroline van der Plas en Bas van Werven © RTL, BNR

Bas van Werven heeft op radiozender BNR een ochtendshow over actualiteiten. Hij belde vanochtend met Caroline van der Plas om haar mening te vragen over de uit de hand gelopen boerenprotesten. Boze boeren braken gisterenavond door een politieblokkade bij de woning van stikstofminister Christianne van der Wal.

Beetje flauw

Om Caroline aan te kondigen, startte Bas de audio in van een filmpje dat ze vóór het doorbreken van die politieblokkade opnam. Daarin zegt ze: “Ik sta honderd procent achter jullie acties, al protesteer je elke dag. Echt: vecht voor jullie bestaan, daar ben ik helemaal voor. Ik wil jullie wel vragen om geen snelwegen te blokkeren.”

Bas vervolgens: “Dit ‘vechten voor het bestaan’ ging wel een beetje ver, hè, gisterenavond? Uw reactie.”

Caroline reageert geprikkeld: “Ja, nou, ik vind het wel een beetje flauw dat u dit filmpje koppelt aan de protesten van gisterenavond, want ik heb het filmpje er gisterenochtend op gezet toen er nog niets was gebeurd. Laten we daar wel even duidelijk over zijn.”

‘Heel rare opmerking’

Bas: “Op het moment dat je woorden in de mond neemt als ‘vechten voor je bestaan’… Dit is de consequentie achteraf, dan moet je de consequentie ook dragen, toch?”

Caroline: “Dat vind ik een heel rare opmerking. (…) U snapt ook wel dat dat een figuurlijke uitdrukking is en dat ik daarmee niet mensen oproep om politie te gaan bedreigen, auto’s op de kop te zetten, om brand te stichten. Als u dat wel vindt, dan is het gesprek wat mij betreft gewoon nu ten einde.”

‘Let beter op!’

Bas: “Maar spreekt u zich daar dan eens tegen uit, zou ik zeggen.”

Caroline: “Nou, daar spreek ik me heel vaak tegen uit. Dan moet u maar iets beter opletten. Ik vind het heel vervelend dat dit mij in de schoenen wordt geschoven. Mij is gevraagd om hierop te reageren en ik word een beetje in de val gelokt nu door u. Dat stel ik zeker niet op prijs.”

Ze vervolgt: “U bent kennelijk bevooroordeeld en u wil iets van mij. Dat stel ik helemaal niet op prijs.”

‘Dag mevrouw’

Bas: “Ik zou het fijn vinden als u zich gewoon hardop uitspreekt tegen dit soort excessen. Dit kan natuurlijk gewoon niet, hè?”

Caroline: “Nou, dat doe ik vaker. Dat heb ik in de afgelopen weken vaker gedaan. Die filmpjes had u ook kunnen laten horen op de radio, maar u kiest voor een bepaalde invalshoek. Ik wil best op de inhoud ingaan, maar op deze manier laat ik mij niet in de val lokken.”

Dan beëindigt Bas abrupt het gesprek, zonder dat ze nog wat kan zeggen: “Oké, nou, dank u wel, dag mevrouw Van der Plas.”

Joost reageert

Joost Eerdmans stond in de wacht om na Caroline te reageren en hij springt voor haar in de bres. “Ik moet wel Caroline een beetje bijvallen. Als er één iemand is geweest die meteen aan het begin al zei: ‘Hou het netjes, blijf binnen de perken’, dan was het wel Caroline. Dat moet ik haar meegeven.”

Bas: “Je verwacht dan wel dat je dan ook meteen en hardop afstand neemt van zo’n actie en die reactie heb ik nog niet gehoord. Nou, die wilde ik graag horen van mevrouw Van der Plas.”

Joost: “Nou, daar was ze volgens mij voor aan de lijn, alleen ze was wat uit haar humeur denk ik door dat te koppelen aan eerdere uitspraken. Ze heeft al vaker gezegd dat het niet over de schreef moet gaan.”

Fragment

Een deel van de radioruzie:

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen