Winston Gerschtanowitz afgeslacht in Jinek: ‘Ik ben geen Sywert!’

Winston Gerschtanowitz is keihard, en van alle kanten, aangepakt in de talkshow van Eva Jinek. Hij bleef maar benadrukken dat hij een integer mens is en geen Sywert van Lienden is.

Eva Jinek en Winston Gerschtanowitz © RTL

De Quote heeft Winston Gerschtanowitz en zijn vriendjes behoorlijk ontmaskerd. De presentator doet net alsof hij de natuur wil redden, maar zijn ‘goede doel’ EarthToday blijkt in werkelijkheid een potentiële winstmachine waarmee de oprichters miljarden kunnen verdienen. En maar blijven volhouden dat het om de aarde gaat.

Eva kritisch

Eva Jinek gaf Winston gisteren in haar talkshow een enórme draai om zijn oren. Ze vindt het kwalijk dat hij vorig jaar Jan Terlouw heeft gebruikt om de kijkers van zustertalkshow Beau te overtuigen om in te stappen. “Wat níet gecommuniceerd is, is dat daar potentieel ontzettend veel geld verdiend kan worden door de oprichters.”

Het wringt ontzettend, vindt Eva. “Op het moment dat je een soort moreel appèl doet op mensen om geld te geven en de aarde te redden, en je vertelt niet dat er potentieel miljarden zijn voor mensen die daarin investeren. (…) Jan Terlouw zegt dat hij het niet wist, Winston. Quote heeft hem gebeld en hij zegt: ‘Er wordt winst gemaakt? Ik weet van niks.’”

‘Dit kan toch niet?!’

Winston: “Ik denk dat deze lieve man, waar ik nog steeds heel dankbaar voor ben dat hij hier is gaan zitten (logisch, ka-ching!, red.), overvallen is door het gesprek met Quote. Dat kan ik me zo voorstellen.”

Eva: “Wist hij het wel of wist hij het niet?”

Winston: “Naar mijn idee wel, maar ik heb hem niet gesproken.”

Eva: “Hij zegt dat hij het niet wist. Op het moment dat je Jan Terlouw opvoert… Hij is het toonbeeld van betrouwbaarheid in Nederland en er is niemand die dat meer oproept bij kijkers dan hij. Dan kan het toch niet bestaan dat hij niet weet dat dat een onderdeel hiervan is?”

Winston: “Ik kan me dat ook niet voorstellen. Ik wil die man zeker niet in verlegenheid brengen. (…) Ik heb hem niet te pakken gekregen, want ik moet zijn rust respecteren. Hij wil er na alle stress even gewoon niet meer over praten. Ik heb dat natuurlijk geprobeerd, want ik vind het vreselijk, maar ik sta er wel nog steeds écht achter.”

Onbegrijpelijk

Het is onbegrijpelijk, vindt Eva. “Hoe kan iemand met jouw ruime ervaring in de media niet weten dat op het moment dat je vraagt aan mensen om geld te geven om de planeet te redden en dat je niet vertelt dat er honderden miljoenen of miljarden verdiend kunnen worden, dat dat problematisch is?”

Winston: “Ja, nee, dat realiseer ik mij, maar again: van de 1 euro 20 die betaald wordt door de consumenten, daarvan gaat niets in de zakken van wie dan ook. Dat gaat allemaal naar de natuur en ik zat hier om de consument te bereiken.”

Maar die nietsvermoedende consumenten worden uiteindelijk wel gebruikt om Winston en zijn vriendjes steenrijk te maken. Als ze dát hadden gezegd, was het volgens tafelgast Nynke de Jong ‘een minder goed marketingverhaal’.

‘Ben geen Sywert!’

Winston hekelt dat hij wordt vergeleken met Sywert van Lienden, onder meer door Angela de Jong en Sander Schimmelpenninck. “Dat is iemand die de boel gewoon heeft bedonderd om daar privé zelf beter van te worden. Ik heb daar helemaal niets mee te maken, ook niet om er privé beter van te worden”, zegt Winston.

Het gaat te ver, vindt hij. “Ik moet eerlijk zeggen: ik schrok ook heel erg van een berichtje dat ik doorkreeg van Sander die dat had geschreven. (…) Ik vind dat echt heftig als je dat doet om een kop te maken waar je hoopt mensen op te scoren. Of het nou het verkopen van een blad is of het lezen van een column.”

Sander zat toevallig ook aan tafel: “Winston heeft natuurlijk gelijk dat het hier niet om gemeenschapsgeld gaat. Het is natuurlijk niet een honderd procent Sywertje, maar wat de gedeelde factor is en wat ze gemeen hebben, is dat er aan de voorkant toch een ander verhaal verteld wordt dan aan de achterkant.”

Winston: “Nee, dat is echt niet waar. Sywert heeft gezegd dat hij er geen geld aan ging verdienen toen hem dat gevraagd werd. Mij is dat niet gevraagd.”

‘Niet chill’

Alexander Klöpping bijt Winston vervolgens toe dat het gewoon onhandig is. “Je voelde er zelf ook al ongemak over, want anders had je over je eigen inleg niet van tevoren al gezegd: ‘Ik wil er geen winst op maken.’ Daarmee zag je impliciet dat het ongemakkelijk is. (…) Het is in deze tijden van Sywert gewoon niet chill.”

Winston baalt er allemaal van: “Ik ben een heel integer persoon en ik vind onrecht iets vreselijks in mijn leven. (…) We hadden het eerder moeten zeggen, zo simpel is het. Het is zo f*cking stom! We hadden gewoon moeten zeggen: ‘Dit is zoals het ontworpen is!’”

Fragment

Een fragment:

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen