Winston Gerschtanowitz betrapt door Quote: ‘Hij is zó schijnheilig’

Winston Gerschtanowitz is een ongelooflijk schijnheilige man, schrijft de Quote. Het blad heeft hem deze maand op de cover gezet met een onthulling over zijn ‘goede doel’. “Ze cashen miljarden!”

Winston Gerschtanowitz © RTL

Beau van Erven Dorens had hem deze maand precies een jaar geleden aan zijn talkshowtafel zitten: Winston Gerschtanowitz. ‘Winston komt met een actie om de aarde te redden!’, was de aankondiging van het item. Om zijn project Earth Today extra geloofwaardig neer te zetten, was Jan Terlouw meegekomen naar de studio.

Sjoemelende Winston?

Winston wil het met Earth Today makkelijk maken voor mensen om een vierkante meter natuur te adopteren en zo de wereld te beschermen. Zelfs Beau van Erven Dorens was verbaasd: “Nee, echt. Ik ken jou als een soort verzamelaar van horloges en allerlei andere rijkdommen. Als jij je hiervoor gaat inzetten dan gaat het echt de goede kant op.”

Zakenblad Quote komt na een jaar van onderzoek met een tien pagina’s tellende publicatie over dit ‘goede doel’ van Winston. En wat blijkt? Vooral Winston en zijn vrienden kunnen er schathemelrijk van worden. “Als alles volgens plan verloopt, kunnen Winston en zijn vijf compagnons over een jaar of zeven zo’n 3,6 miljard euro verdelen.”

In een notendop

Welke constructie zit er precies achter? Quote legt het uit in een notendop: “EarthToday zegt dat mensen vierkante meters kunnen kopen. Zo’n meter kost 1 euro 20, een koopje. 1 euro gaat naar het goede doel, 5 cent is voor de Belastingdienst en de andere 15 cent gaat naar EarthToday. Kopers krijgen dan ook een certificaat.”

Zelf hebben Winston en zijn kompanen ook certificaten. “Een heleboel. Miljarden zelfs. Alleen betaalden zij er niet 1 euro 20 voor, maar 0,0003 euro. Over een paar jaar moet iedereen die certificaten weer kunnen doorverkopen om de wereld nóg mooier te maken met nóg meer bomen en blije dieren.”

Miljarden euro’s

En dát is het moment waarop Winston en zijn makkers moeten binnenlopen, onthult Quote. “Winston en zijn vriendjes rekenen er namelijk op dat hun clubje alleen maar populairder wordt en nóg meer mensen de natuur willen beschermen. Het moet dan zelfs zo populair zijn dat de certificaten een stuk duurder worden.”

“Zelfs zó duur dat Winston en zijn vriendjes miljarden euro’s hun kant op zien rollen. Handig, hè, van Winston? Ja, Winston is een slimme jongen. Met het hart op de goede plaats. Zegt hij zelf.”

Schijnheilig

Quote-hoofdredacteur Paul van Riessen vindt het ongelooflijk. “Als je het publiek, je geldschieters en zelfs je boegbeeld in de waan laat dat het je louter om die natuur is te doen, ben je niet heilig maar schijnheilig. En daar heb ik dan beslist weer geen zwak voor”, schrijft hij in zijn editorial.

Jan Terlouw reageert ook geschrokken: “Dat is weggehouden van me, de mogelijkheid dat er mensen geld mee gaan verdienen. Dat lijkt me ook niet de bedoeling. Dat vind ik zorgelijk. Zo gauw als dat het geval is, dan trek ik mijn handen ervan terug.”

Winston reageert

Als Winston door de Quote wordt voorgelegd ‘dat hij straks als aandeelhouder van een gigantisch mediabedrijf op een enorme pot met geld zit’, reageert hij volgens het blad enigszins overvallen. “Ja, dat zou je kunnen zeggen. Als dat je intentie was wel. Ja, dan wel.”

De presentator belooft alles aan ‘het doel’ te schenken. “Kijk, ik heb allang aan iedereen laten weten dat ik er persoonlijk nooit een euro aan zal verdienen. Want wij zitten hierin om de natuur te beschermen.”

Het artikel van de Quote, en een filmpje met uitleg, kunt u hier lezen. U kunt Quote ook lezen via Tijdschrift.nl.

Update

Update 12.30 uur – Winston Gerschtanowitz stelt teleur: ‘Dit is gewoon een Sywertje’

Fragment

Winston en Jan vorig jaar bij Beau:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Denkt u dat Winston Gerschtanowitz hier een Sywertje doet?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen