Katja Schuurman reageert bij Jinek heel gepikeerd op massale kritiek

Katja Schuurman heeft in de talkshow van Eva Jinek heel gepikeerd en verongelijkt gereageerd op de massale kritiek op haar fotoshoot in Zanzibar. Ze biedt op cynische wijze haar excuus aan.

Katja Schuurman © RTL

Terwijl Katja Schuurman anderen continu de les leest over hun ecologische voetprint, vliegt ze zelf 15.000 kilometer om te poseren met twee sandalen van Van Bommel. Alles voor de poen, maar die reclameshoot is nu wel keihard in haar gezicht teruggekomen. Mensen vinden haar namelijk een klimaathypocriet en ook is er kritiek op de foto zelf.

Gepikeerde Katja

Katja reageerde gisterenavond in de talkshow van Eva Jinek heel gepikeerd op de massale kritiek die ze heeft gekregen, onder meer van Sandra Schuurhof. Ze herkent zich niet in de ophef. “Nou, kijk, ik begrijp dat er zo’n ophef is omdat er tegenwoordig over heel veel dingen snel ophef is, hè. Je doet het snel niet goed.”

Zij ziet geen kwaad in de foto waarop twee lokale bewonertjes figureren zónder schoeisel. “De intentie achter deze foto was vanzelfsprekend niet om te laten zien: kijk, wij lopen hier met schoenen en jullie zielige… Dat was natuurlijk niet wat we wilden uitstralen. Ik bedoel: ik werk al vijftien jaar om niet voor de organisatie Return to Sender.”

Boos op media

Het is volgens Katja allemaal opgeblazen door de media. “Er is veel armoede op Zanzibar en dit is toevallig een dorp waar mensen het echt prima voor elkaar hebben, in betonnen huizen leven en naar school gaan. We hebben afspraken gemaakt met de ouders van de kinderen en er is voor betaald.”

Ze vervolgt: “Ik vind het een beetje lastig om dat dan ophef te noemen, want tegenwoordig – dat weet jij toch ook wel – zijn er heel veel kleine websitejes en die moeten allemaal… Of grote websites, en die moeten allemaal gevuld worden.”

Klimaathypocriet

Maar het klopt toch wel dat ze een klimaathypocriet is? Of ziet Katja dat anders? “Nou, daar kun je een heel legitieme vraag over stellen, van: ‘Is dat nou nodig?’ Het is sowieso per definitie niet goed voor het milieu.”

“Tegelijkertijd denk ik: als je je als schrijver van een beetje wat commentaar, dat mag, wat drukmaakt over het klimaat en klimaatverandering, dan zou je je aandacht wellicht wat beter kunnen richten op het feit dat er miljarden euro’s gaan naar het subsidiëren van biomassa, iets wat helemaal niet duurzaam is”, zegt ze.

Mea culpa

Ah, vingerwijzen naar anderen. Lekker makkelijk. En wat wil ze dat er gebeurt met al die subsidie die nu naar biomassa gaat? “Die miljarden zouden dan kunnen gaan naar het ontwikkelen van duurzame kerosine. Dat vind ik dan essentiëlere keuzes.”

Fijn, dan kan Katja gewoon blijven vliegen. Heeft ze nog iets geleerd van de kritiek? “Ik zou ze zeker sandalen aantrekken volgende keer”, zegt ze sarcastisch, wijzend op de jonge figurantjes die ze gebruikte.

Dan cynisch: “Het is niet dat ik het serieus neem, hè, dus mea culpa voor iedereen die zich enorm gekwetst voelt door deze foto. Het was niet de bedoeling.”

Fragment

Het fragment van de gepikeerde Katja:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Klimaatstrijder Katja Schuurman vergoelijkt haar vliegwoede door te wijzen naar de biomassa. Sterk argument?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen