Jort Kelder: ‘Je kan niet alles zeggen als Op1-host’

Jort Kelder merkt dat hij als presentator van Op1 niet alles kan zeggen wat hij wil. Er heerst een sfeer op de redactie waarbij dat niet wordt toegejuicht, gaf hij gisteren aan in Goed Fout op NPO 3.

Jort Kelder © PowNed

Het was jarenlang gemeengoed dat presentatoren van talkshows zich niet actief mengden in het politieke debat, maar het tij lijkt enigszins te keren. Van Op1-ster Jort Kelder is bekend dat hij een boezemvriend is van Mark Rutte, terwijl Op1-collega Talitha Muusse faliekant tegen de demissionair minister-president is.

‘Hoe werkt dat bij Op1?’

De oproep van Talitha om een protestgesprek te voeren tegen de ‘onacceptabele’ uitkomst van het Omtzigt-debat heeft haar de kop gekost bij Op1. De KRO-NCRV eiste dat ze zich niet meer zou mengen in politieke gesprekken aan tafel en daarom besloot ze op te stappen als presentator.

Hoe zit dat met Jort Kelder? Sinds hij een van de presentatoren van Op1 is, mengt hij zich aanzienlijk minder in het politieke debat. “Hoe werkt dat dan bij Op1? Kun je daar alles zeggen wat je wil?”, vroeg Katja Schuurman hem gisteren in Goed Fout.

Sfeer

Jort liet aanvankelijk weten dat hij alles kan zeggen als Op1-host, maar bedacht zich al snel. “Het is altijd een heel raar idee dat als je bij zo’n programma werkt dat de baas of minister dan gaat bellen wat je wel of niet mag zeggen. Complete kletskoek natuurlijk. Maar het is wel een soort redactie en een sfeer van… Nee, je kan eerlijk gezegd niet alles zeggen, nee.”

Voor zijn tijd bij Op1, raakte Jort in opspraak vanwege zijn felle mening over de coronamaatregelen. “Ik heb dat niet gezegd om de publiciteit te halen. Het was eigenlijk en passant in een interview over iets heel anders. Het is toen compleet ontploft op Twitter. Ik heb overigens wel van heel veel mensen gelijk gekregen, maar het had wel wat aardiger gezegd kunnen worden.”

Cancelcultuur

Verder liet Jort nog weten dat hij zich enorm ergert aan de cancelcultuur. “Ik snap niet dat het altijd zo out in the open en in het publiek moet. Er moet een publiek demasqué komen en een boetedoening. Dat is deze tijd.”

“We hadden vroeger in Amsterdam en daar had je het galgenveld. Dat is wat Twitter nu is. Er moet zo nu en dan iemand gevierendeeld worden.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Vindt u dat na Talitha Muusse ook Jort Kelder het veld moet ruimen bij Op1 vanwege een te actieve politieke mening?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen