Bloedbonje bij Op1: Talitha Muusse stopt per direct met presentatie

Talitha Muusse is vanavond niet te zien naast Sven Kockelmann in de voorlopig laatste zondaguitzending van Op1. Ze stopt per direct met de presentatie, omdat ze niet meer mag meepraten over politiek.

Talitha Muusse © NPO

Het aanstormde tv-talent Talitha kwam deze week in het nieuws vanwege haar woedeuitbarsting na het Omtzigt-debat. Ze vindt het onbestaanbaar dat Mark Rutte gewoon door mag als demissionair minister-president en riep mensen op om naar Het Plein in Den Haag te komen. Dat kwam haar op een reprimande te staan van Op1-opperhoofd Bert Huisjes.

Talitha vertrekt bij Op1

Aanvankelijk leek Talitha’s werkgever KRO-NCRV wél mild gestemd, maar nu blijkt dat de omroep haar activistische kant toch niet verenigbaar vindt met het presenteren van NPO’s gezichtsbepalende talkshow Op1. De presentatrice, die vanavond sowieso voorlopig voor het laatst te zien zou zijn, kreeg restricties opgelegd.

Talitha stopt ermee. “Ik heb besloten de laatste uitzending van Op1 niet te presenteren. De KRO NCRV heeft voorwaarden gesteld aan mijn optreden die botsen met mijn professionele en persoonlijke waarden, zoals de eis om niet meer mee te mogen praten tijdens politieke gesprekken aan tafel. Dit staat mijn journalistieke vrijheid in de weg.”

Pittige dialoog

Het is voor Talitha lastig te accepteren dat je als Op1-gezicht neutraliteit moet uitstralen. “Ik ben mij er van bewust dat het continu zoeken is hoe mijn rol als ondernemer, initiatiefnemer van maatschappelijke projecten en opiniemaker zich verhoudt tot het presenteren van een journalistiek programma.”

“En dit is dan ook continue een dialoog geweest tussen mij en de omroep, die soms pittig en moeilijk was waarbij ik zelf soms ook water bij de wijn moest doen en andersom de omroep soms excuses moest maken richting mij vanwege de wijze waarop ze mij beperkten. Dat hoort erbij.”

Niet mogelijk

Het presenteren van Op1 is niet meer mogelijk voor Talitha. “Ik ben bij de omroep en Op1 gevraagd op basis van mijn maatschappelijke activistische profiel. En ik heb bij aanvang aangegeven mijn rol als presentator te gaan combineren met mijn rol als opiniemaker en ondernemer. Binnen de voorwaarden die nu gesteld worden is deze combinatie van activiteiten toch niet mogelijk helaas. Maar ook in de toekomst wens ik verschillende maatschappelijke rollen te combineren.”

“Ik benadruk hier dat ik dankbaar ben vóór het prachtige podium van de afgelopen weken. Het was een eer naast Sven Kockelman plaats te nemen en van hem te leren, hij is een vakman. Ik wil alle kijkers bedanken voor de onwijze support en het vertrouwen dat jullie hebben gegeven aan mijn gezicht op jullie buis! Dank, alle berichten hebben mij goed gedaan de afgelopen tijd🙏🏽❤️”

Reactie KRO-NCRV

De KRO-NCRV laat weten in gesprek te zijn met Talitha over een nieuwe rol bij de omroep. “Op1 vereist journalistieke onafhankelijkheid en heeft een presentator nodig die gesprekspartner kan zijn voor iedereen aan tafel. Daarom is samen met Talitha besloten dat zij vanavond de uitzending van Op1 namens KRO-NCRV niet presenteert.”

“Sven Kockelmann doet vanavond een solo-presentatie voor Op1. We betreuren het dat Talitha de laatste uitzending niet kan afmaken, maar we hebben er vertrouwen in dat Talitha voor KRO-NCRV in de toekomst spraakmakende programma’s kan gaan maken, passend bij wie zij is en waar ze zich sterk voor maakt.”

Instagram

De Insta-post van Talitha:

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen