Jort Kelder: ‘Economie aan gort voor dikke 80-plussers’

Geplaatst op vr 03 apr 2020 om 17:12

Jort Kelder vindt het ongelooflijk zonde dat de economie aan gort wordt geholpen om de levens van te dikke 80-plussers te redden. Dat heeft hij gezegd tegen Omroep Friesland. Nederland en de landen om ons heen zitten in een (gedeeltelijke) lockdown vanwege het coronavirus. Hierdoor staat ons straks een enorme economische crisis te wachten. “Hoeveel economische schade is het redden van mensen die anders twee jaar daarna doodgaan waard?“, vraagt Kelder zich af.

Kelder wijst erop dat het vooral obese bejaarden zijn die overlijden aan corona. “We zijn 80-plussers die te dik zijn en gerookt hebben nu aan het redden. Dat klinkt heel hard, maar het is statisch natuurlijk wel wat er gaande is. Op een gegeven moment moet er wel een belangenafweging komen.

We moeten niet gaan doordraven met maatregelen, aldus Kelder. “Nederland moet een beetje blijven nadenken in plaats van de hysterische stuip waarin allerlei politici, bestuurders en medici proberen te schieten. Alles moet nu verboden worden.

Nederland volledig afsluiten levert op lange termijn helemaal geen voordeel op, zegt hij. “Ga je dan immuniteit opbouwen? Helemaal niets natuurlijk. Je moet een keer los en wanneer dan? In september? Oktober? Volgend jaar? Als de hele economie naar de bliksem is?

Het is aan het gebeuren op dit moment, meent Kelder. “Er zijn duizenden en duizenden ondernemers die op de rand van het faillissement staan. Het moet natuurlijk niet te lang duren. 81 procent van de Nederlanders zal niet of nauwelijks last hebben van het virus en die moeten ook doorgaan met hun leven.”

Er gaat volgens hem ergernis ontstaan. “Wat moet je tegen jonge mensen die helemaal niet in gevaar zijn zeggen? Ga je die de hele maand mei en juni binnenhouden? Dat gaat niet gebeuren. Bedrijven gaan failliet, jonge mensen willen naar buiten en dat zal je met intelligentie moeten aanpakken. Maar dit houden wij als land niet lang vol.”

Het is een atoombom in de economie die aan het afgaan is, vervolgt hij. “Er komt wel een moment dat het leven weer moet opstarten, want anders is het drama aan die kant echt niet te overzien. We hebben nu 20 tot 30 procent van de economie van honderd naar nul gedraaid. Dat betekent een domino-effect in de economie in de loop van de zomer en het najaar en dat trekt de banken mee.”

Die tachtig procent moet aan het werk, besluit Kelder. “Voor die twintig procent – oude mensen en mensen met ziekten – moet je een hele warme hand hebben en ze gaan beschermen.

Dit is een geluid dat ik al weken hoor, maar allemaal informeel, omdat niemand het hardop durft te zeggen. Het is een taboe.”

Foto: RTL
196 Reacties op “Jort Kelder: ‘Economie aan gort voor dikke 80-plussers’”


 1. zo waar....

  helemaal mee eens….

 2. shrink

  Jort K. heeft in zoverre gelijk dat de economische gevolgen van deze crisis enorm worden onderschat. Er zal een ongekende economische crisis volgen, en dan kan er een dynamiek ontstaan waarbij we het woord WOIII in de mond moeten nemen.

 3. Lies

  Eens!!! Hij is de eerste die het durft te zeggen.

 4. M.

  Jort Kelder is Mark Rutte best vriend, wat zal deze hier van vinden… Ooit was onder de indruk van Kelder zijn analyses en intellect afgelopen jaren is bergafwaarts gegaan, hij roept de meest grove dingen, sinds hij bij RTL/ Jinek verschijnt lijkt alsof deze man gehersenspoeld is.

 5. roevka

  Met andere woorden ziekenhuizen dicht voor bejaarden? Oudere mensen zijn natuurlijk ook alleen maar ballast en nuttig voor de pharmaceuten die dik aan die doelgroep verdienen. Het loop de spuigaten uit.

 6. Anne

  En dit allemaal omdat die Chinees zo nodig een vleesmuis moest eten.

 7. Bianca

  Jort Kelder is een gefrustreerd, kinderloos overblijfsel.

 8. Robert

  We hebben hier te maken met een over het paard getilde arrogante klootzak, waarvan je hoopt dat die zijn ouders aan deze ziekte verliest.
  Ik zit absoluut niet zo in elkaar maar ik krijg de kost van die vent.
  Laat ehm liever z’n vermogen gebruiken om mensen te helpen zoals veel andere mensen doen.

 9. Lachgas

  Hoe niet leuk om te lezen/horen. Heeft wel gelijk.
  Straks is economie aan gort en kunnen we so wie so de ziekenhuizen en personeel nier betalen.
  Wordt er weer stevig bezuinigd. Viert Zuid Europa weer feest.

 10. Pol

  Aso. Ik heb mijn leven lang gesport, nooit gerookt, gedronken of wat voor middelen dan ook gebruikt. Tot ik enkele jaren geleden een ongeluk kreeg en aan de dikmakende medicatie moest. Zit nu flink boven de 100 kg. Als 80 jaar was geweest dan zou ik dus niet gered hoeven te worden omdat Jort Bretel aan mijn gewicht denkt te kunnen zien hoe ik geleefd heb? Dat ik gerookt heb?

 11. Halleluja

  Hij klets uit zijn bretels

 12. Lies

  @Robert: zit jij zo in elkaar dat je dat iemand anders gunt?

 13. Jan

  Misschien moet deze “kwakbol” eens een dagje gaan meelopen op de Corona-IC.
  Kijken of hij dan nog zo’n “uitgesproken” mening heeft. Mr. knows all.

 14. Lies

  Uiteraard moet iedereen geholpen kunnen worden maar de woorden van Freek de Jonge (zou ic-bed afstaan aan jonger iemand) zouden ook op mij van toepassing kunnen zijn als ik 80 plus zou zijn.

 15. Don

  Wat een vreselijk godvergeten domme LUL is dat toch zeg! :-(

 16. Kort Helder

  De vergrijzing is dermate toegenomen dat dit helaas de conclusie is. Wie het zegt maakt niet uit, volgens mij denken velen van ons dit, maar ethisch verantwoord is het niet….

 17. Rark Mutte

  De kater komt later, reken daar maar op met zijn allen !!!!!!!!!!

 18. Bianca

  @Kort Helder
  vr 03 apr 2020 om 17:37

  Slechts 2400 IC bedden op bijna 18.000.000 inwoners.
  Daar dáár maar eens over na!

 19. Henk

  17 miljoen, schele kip!

 20. Remi

  .. En óf-ie gelijk heeft …

  “We gaan u even op uw buik draaien”… ;)

 21. Je bazen Вaudet, Wildеrs, Trumр, Jеnsen, Johnson en Jones

  Remi, walgelijke lul.

 22. Cocktailprikker

  Nou Jorjd, zorgen dat je slank blijf en niet te oud wordt. Anders gaan we gedwongen euthanasie op je toepassen. Anders ben je namelijk schadelijk voor de economie geworden.

 23. X

  Mag van mij wel een week meelopen op de SEH.
  Kijken of die dan nog zo’n grote bek heeft.
  Artsen en verpleegkundigen hebben het hier enorm moeilijk mee, het breekt hun hart, besef je dat wel Jort?
  Ik begrijp echt wel dat er keuzes gemaakt moeten worden, mocht het zover komen. Huisartsen zijn al in gesprek met ouderen.
  Maar deze kakker moet gewoon z’n bek houden. En nooit meer op tv verschijnen.

 24. Ouwe

  Hij moet mij niet voor de voeten lopen…

 25. Michiel

  Wat een geneuzel over de economie. De vorige keer toen we de economie hadden gered, hebben we er helemaal niks van gemerkt. De afgelopen vijf jaar waren zogenaamd gouden economische tijden. Tenminste voor mensen als Kelder. Als we er niet op vooruit gaan als het economisch goed gaat, dan hoeven we ons ook geen zorgen te maken als de economie gaat instorten.

 26. Ron

  Ja je kan alles door een e economische bril bekijken natuurlijk. Voor kort is de wereld economie. Beetje simpel vind ik. Maar ja eigen belang bij kort viert hoogtij, misschien moet ik hem bij een klacht maar niet behandelen want behandelingen komen meestal economisch niet uit

 27. Willie

  He lamzak waarom vlug je zelf naar Terschelling met je grote bek .Ga eens wat nuttigs doen dan onnozel gelul.. Misselijk vent ben je soms Mengele nageslacht. Ik hoop het voor niemand maar dat je corona krijg en een paar weken lig te happen naar lucht.Misbak

 28. Huib

  Voor veel mensen is het op dit moment al heel moeilijk en angstig. Deze stoere taal helpt hierbij niet. De afweging tussen nog 2 extra levensjaren voor een 80 jarige en de aandelen portefeuille van de heer Kelder vind ik niet moeilijk te maken.

 29. Simon

  Maurice de Hond zegt weer dat de luchtvochtigheid bepaalt hoe actief het virus overgedragen kan worden en welke maatregelen je moet nemen. Ik vind het vooral raar dat we geen mondkapjes moeten dragen. Alle landen die dat doen hebben minder slachtoffers.

 30. toni

  Hoeveel 80ers zijn er eigenlijk in NL?

 31. Ome Joop

  Ik heb weinig zin een een samenleving waarin types als Jort Kelder over leven en dood gaan.

 32. Hillie

  Jort is de NSBer van deze eeuw. Fout, hartstikke fout.

 33. Willie

  Simon
  vr 03 apr 2020 om 18:11

  Volgens RIVM zijn al die landen heel erg dom. iets met wij Nederlanders ………………………….

 34. Apfelflapf

  Jort Kelders verschijning wekt al irritatie , wat ie verder te melden heeft zal me een worst wezen .

 35. NPO kwaliteit!

  Het is van ganser harte te hopen, als ie zelf ouder wordt, dat ie wekenlang lijdt aan corona!!!

 36. Roger

  Jort heeft gelijk, maar dat soort geluiden, op Kees de Kort na, mogen niet op de mainstream media. Je moet hier toch echt wat rationeler over nadenken.
  Hoeveel mag het kosten om een paar duizend levens te redden?
  Nu gaat het ontiegelijk veel kosten, veel te veel, als je het mij vraagt.
  Daarbij is zo’n virus juist een zegen, want we zijn simpelweg met veel te veel op deze aarde. We hebben voor heel veel ziekten al medicijnen, waardoor mensen eigenlijk veel te oud worden. Dergelijke virussen zorgen ervoor dat onze populatie op aarde gezond blijft. De wereldwijde reactie op dit virus is gewoonweg hysterisch.

 37. Loopneus, niets aan de hand!!!

  Gisteren té dik,vandaag diabetes, en morgen?

 38. Willie

  Roger
  vr 03 apr 2020 om 18:22

  Hopende dat dit virus snel een zegen voor jou mag zijn.Het goede voorbeeld is nooit weg.

 39. Ben Zine

  Doe Jort maar even kort aan de beademing en daarna langzaam laten sterven.

 40. Ziek land

  Een fors oplopende werkloosheid door een ongekend in elkaar gestorte economie levert ook veel meer zieken en uiteindelijk doden op. Gedwongen thuis zitten leidt ook tot meer ziekte, overgewicht en doden. Daarnaast tot meer scheidingen en meer huiselijk geweld. Diverse geleerden wijzen op deze nadelen van de huidige maatregelen, maar de waan van de dag regeert. Tot nu toe lijkt het erop alsof de nog hardere maatregelen in landen als Italië ook geen effect hebben. Het aantal ziektegevallen neemt nog steeds toe. Uiteraard komt er wel een keer een stabilisatie, maar dat is dan vooral omdat alle kwetsbare mensen al ziek geworden zijn.

  Dat die kwetsbare groepen dood gaan, is ook niets nieuws. Tijdens elke hittegolf gaan veel grotere aantallen ouderen dood, en tijdens een beetje zware griepgolf ook (bijvoorbeeld in 2017 en 2018). Daar ontkom je niet aan: iedereen gaat een keer door, en vooral als je al verzwakt bent. Je kunt je inderdaad afvragen of we niet doorslaan in maatregelen nu om mensen te redden die van de zomer alsnog dood gaan. Alleen naar medici luisteren, is misschien niet zo verstandig.

  En als mensen me nu wat toewensen: nee, ik ben zeker niet van plan mijn leven te rekken als ik zelf oud en verzwakt ben.

 41. Kuis

  Waar alle hoofden van centrale banken voor vrezen is een “Credit Event”.

  Als dat gebeurt moeten de “credit default swaps” “uitgevoerd” worden.

  Die kunnen worden uitgevoerd voor “structured investment vehicles (SIV), asset-backed securities (ABS), mortgage-backed securities (MBS), en collateralized debt obligations (CDO).

  Daarna is het afwachten wat, waar en hoeveel er ouderwets bankroet gaat, omdat bailouts en “kwantitatieve versoepeling” dan niet meer houdbaar is.

  En na die “reset” kan de economie opnieuw beginnen. En zal een nieuwe “world reserve currency” bepaald moeten worden.

  Een nieuwe opbouw, zonder ballast van de huidige schuldenzeepbel.

 42. Joost

  Jort zegt het te provocerend maar hij heeft compleet gelijk. We kunnen als maatschappij het niet meer accepteren dat oude mensen overleven. Mijn zus is IC-verpleegkundige en werkt nu zich uit de naad, maar zij werd voor de coronacrisis al tijden gek van families die het niet kunnen accepteren dat het een keertje op is bij opa, oma, vader of moeder, tot scheldpartijen tegen dokters aan toe van ‘gefrustreerde’ kinderen en kleinkinderen. Die denken: slangetje erin en oma gaat nog tijden mee.

 43. Joost

  overleven=overlijden

 44. Ziek land

  @kuis: geloof het maar niet. De banken en de multinationals worden wel weer gered op rekening van de belastingbetaler. De klappen vallen in het MKB en bij de ZZP’ers. Ook de potverterende Zuid-Europese landen worsen weer gered onder het mom van ‘zielig’. Terwijl ieder normaal mens weet dat je het dak moet reparareren wanneer de zon schijnt, zijn de regeringen in Zuid-Europa maar met geld naar hun onderdanen blijven strooien. Helaas komt de rekening daarvoor nu terecht bij o.a. de Nederlandse pensioenfondsen: na de kunstmatig lage rente, nu ook al klappen doordat er geen dividend maar door de grote bedrijven uitgekeerd wordt.

 45. Boer

  die grijze kutkneus met zijn bekakte voorkomen en stemmetje is gewoon kwaad dat hij zijn trieste bestaan als roddeljournalist van de rijken niet kan voorzetten, fuck je schijtblad kneus, je bent een loser, over heel de wereld is dragons den een succes, jij kon het niet eens 1 seizoen hier op de buis houden.

 46. Esmeralda

  Dr. Godwin Kelder.
  Leeftijdselectie: “Boven de 8o gaan ze toch dood.”

  Met uitzondering dan van Bernie Ecclestone, die is 89 en wordt weer vader. Bernie loopt over 10 jaar op het strand een balletje te trappen met zijn xyoontje. Eat that, Jort. Sommige kerels lopen niet te janken of te speculeren.

 47. Joost

  @ ziek land

  wat je terecht zegt is ook de rol van de medici vooral die op tv, voor wie nu the finest hour is aangebroken en elke avond de redders des vaderlands kunnen spelen, het sentiment en de angst flink oprakelend

 48. Apfelflapf

  Misschien heeft Jort gelijk , maar het is gewoon een elitaire bal . Ik vind niet dat elitair gedrag thuis hoort in de media of politiek .

 49. Kuis

  @Ziek land

  COMEX en LBMA zijn al in paniek. Door diverse margin calls en contract partijen die bewijs van liquiditeit opeisen blijkt keer op keer dat edelmetaal niet leverbaar is. Dat was in 2008 al een probleem.

 50. Ziek land

  @joost: bij de medici spelen twee zaken een rol. Ten eerste beroepsdeformatie: mensen die een bubbel leven (zoals nu de uiteraard zware situatie in de zorg), vinden altijd hun eigen werk het allerbelangrijkste, en dat alle aandacht alleen maar op dat belang gericht moet zijn. De rest bestaat niet meer. Ten tweede geld: de zorgsector vindt al lang dat de sector te weinig geld krijgt en dat de salarissen omhoog moeten, en dit is de kans. Nee mensen, er is niet bezuinigd op de zorg: de uitgaven aan zorg stijgen juist al jarenlang harder dan op basis van demografische ontwikkelingen (meer inwoners en oudere inwoners) en inflatie verwacht mag worden. We geven in Nederland ook meer aan de zorg uit dan vergelijkbare landen. Waarom we dan relatief zo ongeveer de minste IC-bedden van Europa hebben (1500 tegen bijvoorbeeld 25.000 in Duitsland), mag de zorgsector eens uit komen leggen.

 51. Ziek land

  @kuis: dat klopt, maar die economische reset komt er niet. Te veel belangen bij multinationals, waar veel politici aan de slag willen, maar bijvoorbeeld ook de Oranjes.

 52. Joost van Kammenzz

  Oh wat ben ik het met hem eens. En ik mag er over oordelen, gezien mijn leeftijd en mijn onderliggend lijden. Maar om mij te sparen gaat onze hele economie aan flarden. Ben ik zo bijzonder dan?
  En dan hebben we het nog niet eens over al dat leed wat nog achter deze crisis weg komt. Hierdoor zullen ook velen uit waanhoop misschien de hand aan zichzelf slaan of een fatale hartkwaal ontwikkelen van de stress. Is dat ‘jammer dan?’

 53. edwin

  Op zich heeft Jort wel gelijk, de schade die ik zelf om me heen zie, Bedrijven die omvallen, mensen zonder geld/baan naar huis, mooie bloemen en planten, zorgvuldig geteelt en gekweekt gaan door de schredder. Wij lopen een ENORME economische schade op, die we met z’n allen niet snel weer te boven zijn. IK vraag mij sterk af of deze extreme maatregelen het allemaal waard zijn.

 54. Mike

  Jort heeft helemaal gelijk

 55. Kuis

  @Ziek land

  Ze kunnen “ZIRP” toch niet eeuwig volhouden? Zolang de staatsschulden zo hoog zijn kan de rente niet omhoog? Omdat niemand een verhoging kan betalen?

 56. Hoer

  Hopelijk krijgt die kakker snel iets aan z’n schildklier, zodat ie helemaal dicht groeit en heel snel de pijp uitgaat, schooier!

 57. Koos werkloos

  In twee weken tijd hebben 10 miljoen inwoners van de VS een werkloosheidsuitkering aan moeten vragen. Dat gaat in Nederland ook gebeuren: reken maar op 15%-20% werkloosheid. Al die uitkeringen zijn nooit meer op te brengen met de stevigste recessie ooit die eraan komt. Nog nooit is er een recessie veroorzaakt doordat de aanbodzijde stil kwam te liggen (andere recessies kwamen altijd door vraagvermindering). Minstens 10% economische krimp komt er dit jaar aan, en dat zet zich de komende jaren door in een negatieve spiraal. De EU zal nog een crisis niet overleven.
  Onze pensioenfondsen gaan er aan door de Europese ingrepen in een wanhoopspoging de euro te redden, en dan gaan al die oudjes alsnog dood doordat ze geen eten meer kunnen kopen.

 58. Realist

  Meer economen zijn het met hem eens.
  Kees de Kort; Martin Armstrong en nog vele anderen.

 59. Adam C.

  @Koos werkloos: trol!

 60. Misutoria

  Jort Kelder heeft feitelijk gezien gewoon helemaal gelijk. Ik roep toevallig al weken ondertussen hetzelfde.

 61. Zoist

  De ouderen hebben deze maatschappij gebouwd en vorm gegeven. En nu mogen ze als dank kreperen? Dan heb je geen hart in je lijf en balanceer je op het randje van de psychopathie.

 62. anoniem

  Het zou zomaar kunnen dat hij zelf tot een risicogroep behoort…

 63. Willie

  Zaten er in MH17 ook nog ouderen dan kunnen we die bij de slachtoffers aftrekken.

 64. KlimaatOptimist

  Wat is die Margriet SLECHTTTTTT!!!
  En mensen die zeggen dat ze goed is, hebben of een hekel aan Matthijs, óf vinden het zielig voor haar dat ze zo slecht is dus dan maar zeggen dat ze goed is!!

  Nee echt, het programma is leuk, goeie redactie, goeie gasten, maar Margriet is echt heel slecht gewoon!
  Niet leuk om naar te kijken, stelt verkeerde vragen en altijd dat zure scheve gezichten!

  Afschuweljikkkkkkk!!

 65. KlimaatOptimist

  En voor zeikerds die zeiken over mijn spelfouten, f0ck jullie!! :D

 66. Koos werkloos

  Zoist: wat een onzin. De meeste van die oudjes werkten vanaf hun 60e al niet meer, en vangen al tientallen jaren pensioen voor rekening van de generaties na hen. Maar daar gaat het totaal niet om. Dat is ze gegund. Maar dood gaan hoort er ook gewoon bij. We kunnen niet koste wat kost alles en iedereen altijd maar in leven houden. Zelfs als je miljoenen per patiënt besteedt, en daar komt het nu wel op neer, dan nog gaan mensen uiteindelijk een keer dood. Zeker een tachtigplusser.

 67. Koos werkloos

  Adam C.: wat trol? Die werkloosheidscijfers in de VS zijn een feit. Het CPB kwam al uit op 7% economische krimp bij verlenging coronamaatregelen, met daarbij de kanttekening dat de huidige modellen dit niet goed kunnen berekenen, en dat ze dus niet met nieuwe berekeningen komen. Heel veel economen geven al aan dat dit niet voort kan duren, omdat de schade dan onherstelbaar groot wordt, en dat een aanboduitval een onbekend soort crisis is. Ook volksgezondheidsdeskundigen geven al aan dat als deze maatregelen voortduren, de schade voor de volksgezondheid groter is dan wat er voorkomen wordt.

 68. Adam C.

  @Koos werkloos: lul toch niet uit je nek man, wordt eens wakker!

 69. Holston

  @Simon en Willie

  Vooral jullie zijn dom. Die mondkaplanden zoals China sjoemelen met de cijfers en hebben met dat gesjoemel juist een pandemie veroorzaakt. Het RIVM ging in eerste instantie namelijk uit van die leugenachtige cijfers.

 70. Marleen Reinders

  Ongenuanceerd geklets van Jort. Niet wetenschappelijk onderbouwd. Dit is geen leeftijdsgebonden probleem doch er is sprake van een pandemie door een virus!! “Slaap lekker verder Jort”.

 71. 😷Paulus

  😷Ach deze kleine🧖‍♂️mannetje zijn hersenen zijn mild aangetast door Corana. Maar tja, hij is te ijdel om zich te laten verzorgen en vertikt het tussen de oudjes 👴👴te liggen. Dus gaat ie de 👴👴👴disse..

 72. Koos werkloos

  Adam c.: verdiep je eens in de feiten! En volg niet alleen dat gelul van talkshows.

 73. Reageer

  Leeftijd maakt niet meer uit kids van 6 maand tot 17 jaar overlijden, overgewicht is bij de meeste mensen van alle leeftijden de oorzaak om het niet te overleven.

 74. Reageer

  PS Kelder moest hem schamen.

 75. Adam C.

  @Koos werkloos: don’t tell me pal.

 76. daphne

  wat ik mis hier is dat het niet alleen om het sterftecijver gaat!
  vele worden gewoon beter… het gaat om het feit dat als 75 procent van de bevolking twgelijk ziek is er ook geen enjele sprake is van een ECONOMIE …. en ligt echt alles plat!!!

 77. Koos werkloos

  @Marleen Reinders: het zijn toch echt de artsen en virologen die aangeven dat 90% van de coronapatiënten in het ziekenhuis ernstig overgewicht heeft, de overgrote meerderheid man is, en dat ook de groep 70+ zwaar oververtegenwoordigd is, zeker bij de ziekenhuisopnamen en doden. Voor de wereldwijde feiten mbt patiënten en doden kun je terecht op de website worldometers.
  De media focussen heel sterk op de incidentele jongere patiënt, om de publieke opinie positief te beïnvloeden mbt de maatregelen. Natuurlijk, er zijn ook verzwakte jongeren, vaak diabetici. Maar de bulk is toch echt 70+, met overgewicht, en vaak ook andere onderliggende kwalen/ziektes.

 78. Koos werkloos

  Daphne: 75% wordt niet tegelijk ziek. Zo werkt dat nooit. Heel veel mensen die met corona besmet zijn, hebben het niet eens gemerkt, en ontwikkelen geen ziekteverschijnselen. Zo bleek in het Erasmus ziekenhuis 5% van het personeel besmet te zijn. De meesten wisten het niet eens. Het kan wel zijn dat een aanzienlijk deel van de bevolking tegelijk ziek wordt, maar wat dan nog? De meesten zijn na een week weer beter. Dat levert niet zo veel economische schade op als de maatregelen nu die maandenlang voortslepen.

 79. Apfelflapf

  Laten we nou gewoon een paar maanden de economie naar de kloten helpen om het probleem beheersbaar te maken , dan zien we daarna wel verder .

 80. anoniem

  Meneer Kelder probeert de schuld dat onze zorg zowat kapot bezuinigd is, af te schuiven op onze ouderen?

 81. Adam C.

  De media is de fear factor. Period. Luister naar de No Agenda Podcast, daar hoor je het echte verhaal onderbouwd met feiten door goede research door diverse producers all over the world. Luister niet wat die bangeschijters van de media aan je opdringen incl. Jinek en cs.

 82. Ziek land

  Jort Kelder geeft niet de ouderen de schuld. Het is het kabinet dat deze maatregelen genomen heeft, en dus schuld heeft. Jort Kelder geeft wel aan dat hij het middel (economie kapot) erger vindt dan de kwaal (dikke ouderen die toch al niet lang meer te leven hebben die nu aan corona dood gaan).

 83. anoniem

  Jort Kelder verspreidt fakenieuws en zou van de tv geweerd moeten worden..

 84. xandertje

  Mensen het gaat potverdorie al 3 weken lang over die IC capaciteit. Elke keer hetzelfde gezeur zonder dat we er wijzer van worden.

  Wat Jort doet is gewoon eens het kussen eens goed opschudden. Iedereen wil z’n mening geven over de IC capaciteit. Ook Henk en Ingrid die werkeloos thuis zitten, patat eten en shag roken willen er hun zegje over doen.

  Jort heeft gewoon ergens gelijk.

 85. Thom

  Jort is wel heel extreem bezig, maar denk dat er sowieso binnenkort een tweedeling gaat komen in de maatschapij, ex-corona patienten en gezonde mensen weer aan de slag en de risicogroepen langer binnen. Is heel vervelend maar de enige manier om onze huidige samenleving weer enigszins op gang te krijgen.

 86. anoniem

  In een beschaafd land zijn 80-plussers niet minder waard…

 87. Robert

  Een walchelijke over het paard getilde kwal.
  Laat die zijn vermogen in de bestrijding van van het virus steken, daar hebben we wat aan.
  In plaats van een generatie letterlijk in de grond te trappen.

 88. Yogi bear

  Vervang ouderen eens door joden, zijn allebei mensen, dan brengt dhr. Kelder mij terug naar een donkere periode in onze geschiedenis.

 89. Henk

  Die achterlijke Jort Kelder met al z’n kouwe kak praat over 80+’ers alsof hij het over de aanschaf van een kilo suiker heeft. Ik gun hem van ganser harte de ergste vorm van corona toe met liefst veel benauwdheid en als klap op de vuurpijl de dood. En dan kunnen we met recht zeggen: opgeruimd staat netjes.!Hij hoeft er trouwens niet op te rekenen dat hij in de hemel komt want daar zijn dit soort met zichzelf ingenomen kwalleballen niet welkom.

 90. GrijzePilion

  Hij heeft helemaal gelijk! Wat voegen die boomers nog toe aan onze samenleving? Helemaal niks. Zij maken het nieuwe generaties alleen maar nog moeilijker een fatsoenlijk leven te leiden.

 91. anoniem

  @GrijzePilion: Oh, bent u nooit verwekt dan?

 92. Daaristieweer

  Eens Jort. Bel (op)Rutte effe op dan. Hij staat op je speed dial

 93. anoniem

  Ooit komt er een virus die alleen bretelsdragers treft…

 94. Pieter

  In de 30er jaren van de vorige eeuw waren in Duitsland ook van die lui die dat vonden. Maar ik vraag me af of het ook voor bepaalde dames van boven de 80 jaar geldt? Of moeten die vanwege hun status worden ontzien.

 95. Zomaar

  Zit hij nog steeds op het corona vrije Vlieland?

 96. Mike

  Wat een domme naïeve figuren zitten hier tussen die niet verder kijken. Maar straks moord en brand schreeuwen over geen baan hebben. Niet aan baan komen. Armoede. En een land in verloedering omdat men te lang deel van het bedrijfsleven in lockdown gezet heeft. En dan straks ook nog van het gas af moet van deze regering met alle kosten van dien die je eerder al niet kon bekostigen en straks helemaal niet meer.

 97. Mousse

  Ik walgde altijd al van dit kakkertje, maar van deze uitspraken word ik kotsmisselijk.

  Overgewicht komt bij alle leeftijden voor, niet alleen bij 80+. Er liggen ook jongeren op de de ic met dit euvel. Ook is dat niet altijd hun eigen schuld.

  Ik hoop, mochten Jort’s ouders nog leven, hij dit niet hoeft mee te maken, dat zijn ouders niet behandeldof deze keuze wordt gemaakt, vanwege leeftijd of ander onderliggende ziektes.

 98. Robert

  @grijze flapdrol
  Je hebt het waarschijnlijk niet door maar zonder die boomers was jij er niet eens geweest. Overigens fatsoen moet jij nog leren.

 99. Vincent

  ik wed dat de meesten die het hier opnemen voor veel te dikke mensen zelf ook erg dik zijn (en altijd buiten hun schuld natuurlijk, vast iets hormonaals of zo), je wordt er eerlijk gezegd boos van. Het zal vast zo zijn dat er een heel klein percentage is dat er niets aan kan doen maar het gros heeft in hun leven veel teveel patat, chips en suiker op, zonder noemenswaardige beweging. En dat vinden ze normaal en moet door wel bewuster levende mensen gewoon gepikt worden. En we gaan economisch naar de kloten.

 100. Vincent

  In het vervolg hierop: het is anno 2020 zo dat weinig mensen nog maar enige verantwoordelijkheid nemen voor hun daden. Helaas. Geen verantwoordelijkheid, geen moed en sentimenteel, maar dat noemen ze liefdevol. Journaal gezien met die muts en het geknipte hartje ? Die als ze naar huis fietste best wel eens een traantje wegpinkte, dat mochten we gerust weten?

 101. Amoebe

  Mijn levensmotto is:
  Liever niet te dik in de kist, dan maar een feestje gemist.

 102. Roger

  Jort heeft gewoon een punt. Deugend talkshow bezoekende BN-er durven dat niet aan de orde te stellen.

 103. Dikke deur

  Beetje uitdunnen kan geen kwaad.

  ..

 104. GrijzePilion

  @ Robert

  Ok boomer

 105. Roger

  @ Dikke deur

  Klinkt cru, maar zo is het wel. Moeder aarde probeert orde op zaken te stellen.

 106. Water naar de zee

  Het is water naar de zee dragen, een enkeling zal de ic in goede conditie verlaten, het merendeel zal nooit meer de oude worden en lang moeten revalideren. Het leven is eindig. Iedereen kan het virus krijgen maar niet iedereen kan en zal dit overleven

 107. Ronaldz

  Dan maar geen IC bed opofferen voor meneer Kelder mocht hij goed ziek worden door de corona. Zijn leven draait alleen om geld en aandacht. Er zijn zoveel oude mensen die immens veel betekenen voor hun kinderen en kleinkinderen. En een Kelder ervaart wat een leeg bestaan hij heeft.

 108. Sister death

  Wanneer gaan onze ogen.open? Ik.hoop nu, de aarde lacht van blijdschap, de aarde heeft alles overleefd, de mensheid niet…

 109. T

  Ja, maar wat dan dan het alternatief? Gaan we voor God spelen en zeggen; jíj hebt wel recht op behandeling en jíj niet? Dat zou helemaal idioot zijn.

 110. Zoist

  Koos werkloos
  vr 03 apr 2020 om 19:55

  Zoals ik al zei, je hebt geen hart in je lijf. Geen invoelend vermogen.

 111. Vincent

  Waarom gaan mensen hier tekeer tegen Kelder en luisteren ze niet naar de inhoud van wat hij zegt? Er moet gewoon wat gebeuren zodat alles zo weer op gang komt en de oudjes en diabetesmensen van type 2 (dat zijn de veel te dikke mensen) hun verantwoordelijkheid nemen en zo veel mogelijk binnen blijven tot het vaccin er is.

 112. Drs. G.A.E.S. Bierhalen

  @Koos Werkeloos: ik mag hopen dat al jou dierbaren pijnlijk sterven aan de corona, wat een idioot ben jij!

 113. Chris

  Jort heeft gelijk, de oplossing mag niet erger zijn dan het probleem. Iedereen die Jort tegen spreekt heeft het nog goed. Als dalijk al het geld op is en mensen moeten gaan inleveren op hun standaard piepen ze wel anders. Er moet op korte termijn ingegrepen gaan worden om de economie te redden.

 114. Kuis

  @Vincent
  Nog beter: In plaats van iedereen op te sluiten en een mega werkeloosheid/schuldenberg te veroorzaken, kun je gewoon iedereen die kwetsbaar is (diabetes/kanker/hart en vaatziektes/kanker/obesitas/etc…) “opsluiten” totdat we genoeg mondkapjes hebben, en zodra die kapjes er zijn moet die kwetsbare groep die verplicht dragen totdat er een SARS-CoV-2 vaccin is.

 115. Koos Werkloos

  @Bierzuiper: lekker verdraagzaam ben jij! En leer eens goed Nederlands.

 116. Lucky

  De ouderen die hebben gerookt wisten niet dat het slecht was. Ook eten is normaal velen hebben de hongeroorlog meegemaakt. Foei jirt. Wat deze mensen hebbben besteed aan sigaretten en eten wordt indirect ook jou inkomen mee betaald.
  De vraag is waarom sigaretten duurder maken en niet verbieden?
  Het is een biljioenen inkomst voor de overheid.

 117. Tinus

  Jort doet zulke grove uitspraken alleen omdat hij zo wordt uitgenodigd bij de talkshows en daarvoor een financiële bijdrage krijgt. Ook hij heeft het financieel zwaar in deze tijd.

 118. Koos Werkloos

  @Bierzuiper: overigens hebben al mijn dierbaren ervoor gekozen om het leven tijdig te beëindigen toen ze ongeneeslijk ziek waren. Dus denk eens na voor je uit je ongetwijfeld ook moddervette onderbuik raaskaalt.

 119. Koos Werkloos

  @Lucky: niet waar. In de jaren ’60 was al bekend dat roken zeer schadelijk was. Zelfs mijn grootouders wisten al dat roken heel slecht was.

 120. Koos Werkloos

  @zoist: kom eens met argumenten. Heb je niet.

 121. Koos Werkloos

  @T: wees niet naief. Sommige perperdure medicijnen worden nu ook al niet gekocht omdat het te veel kost. Mensen met die ziektes worden ook niet gered. En is het niet voor god spelen om van mensen met wie het sowieso al niet goed gaat qua gezondheid, maar oneindig het leven te redden?

  Ondertussen lopen de oudjes zelf op Meldpunt Max te zeiken dat ze extra geld willen, ook al hebben ze al AOW en pensioen. Lekker solidair met elkaar, die oudjes!

 122. Cocktailprikker

  Zullen we het is over al die jongeren hebben die pillen slikken, lachgas gebruiken, zich coma zuipen en lekker sigaretten roken. Dat kost de gezondheidszorg ook wat hoor, Jorjt.

 123. Koos Werkloos

  @Chris: zo is het. Als de uitkeringen en pensioenen binnenkort 20% gekort moeten worden omdat de economie op haar gat ligt, dan lopen dezelfde mensen ook weer te zeuren.

 124. Kert Jolder

  Zegt onze droef vanuit zijn hutje op de hei. Dikke rokende 80+ mensen zijn er amper niet. Ik werk in de zorg. Dus ik kan het weten. Wat we wel regelmatig tegenkomen zijn het favoriete type vrouw van droef die zwaar onder invloed zijn van party dr.gs. Duurdere meisjes die zich helemaal de sky in slikken enz. Hippe metromannetje die onder invloed van hetzelfde en veel drank heldhaftige dingen uithalen waarbij het misgaat. Studentikoze stomme dingen zoals tong in brand steken, hoofd in een werkende oven voor het langst. Vergeten de lucht ingeademd beschadigd permanent de longen! Enz. Mensen van alle leeftijden en rassen. Opvallend veel arabische patiënten. Willen niets weten van de beperkingen, hoort bij hun cultuur dat de hele familie non stop op een kluitje zit volgens hun of tolken. Daar begint de ellende van besmetting en overdracht. Goed regelen dat voor 1 patient ook de héle familie in het kielzog volgt dwars door alles heen. Handen goed wassen en elkaar er steeds op wijzen is een van de meest onderschatte preventieve maatregelen. Het virus is in tegenstelling tot het aidsvirus (paar seconden buiten lucht) in staat langer actief te zijn in de buitenlucht.
  Hopelijk maakt hij een grap omdat hij ook enigszins uitgerangeerd begint te raken als BN’r. Veel 60 plussers zijn fitter dan ooit. Dat valt me op! Fietsen, wandelen. De tijd voor elkaar nemen.

 125. Koos Werkloos

  @cocktailprikker: goed punt. Wie een overdosis aan pillen of drugs neemt, comazuipers, lachgasgebruikers: ook niet helpen. Daar is de zorg niet voor bedoeld. Soms schoont de samenleving zichzelf op met decadent gedrag. En soms grijpt de natuur in met een virus.

 126. Koos Werkloos

  @Kert Jolder: dus de binnenlandse en buitenlandse artsen en virologen die roepen dat de coronapatiënten in het ziekenhuis vooral bestaan uit mensen met overgewicht, 70+’ers, rokers en mensen met onderliggende ziektes als diabetes en hartfalen, die artsen die dat zeggen, die liegen?

 127. elisabeth

  Deze gast, Jort Keller moeten ze geen podium meer geven.
  De rillingen gierden door mijn lijf toen ik zijn commentaar las in de krant . Zo ga je niet om met nederlanders.Mensen die kei hard gewerkt hebben om b.v. Kellers studie te betalen. Gezorgd hebben voor welvaart. Foei. Ovér coronavirus te praten en de oudere/ dikke mensen op deze manier weg te vegen. Jort keller, ik hou het even netjes, maar ik hoop dat je geen snor gaat dragen. plastisch gezegd. Je doet me denken aan die gast v.d. tweede wereldoorlog, die alle joodse mensen van de kaart veegde. Ik vind dat je aan alle nederlanders een oprecht excuus moet maken.

 128. 😷Paulus

  😷Maak jullie je niet druk, nergens voor nodig. Dood gaan we toch. Als het niet nu is dan is het later. Deze pandemie was alreeds voorspeld.kijk in de definitie van de 4 ruiters (apocalyps) op internet te vinden.,daarin wordt aangegeven wat ons te wachten staat. Dit zeer negatief proces is al geruime tijd aan de gang. Het wordt alleenaar erger. 🤔🤔

 129. Darwin

  Is gewoon natuurlijke selectie.

 130. Koos

  Het komt allemaal wel goed.

 131. Nachtbraker

  Koos Werkeloos heeft een enorme plaat voor z’n kop en is reddeloos verloren.
  Egoïsme is zijn leidraad.

 132. Koos

  Ook met jou komt het goed nachtbraker. De dood is het mooiste wat er is.

 133. Kert Jolder

  En mijn vrouw die zegt dat leuk. Die met hoogwater en wit slijm in zijn mondhoeken als hij praat over geld! Heeft sjans met dat kleine meisje, die met die poppen ogen en grote brede mond net een leguaan! Ooh die van het Schaep? Kittig meisje met die vreemde vent. Altijd met geld bezig. Oma zei altijd:

  Wie veel over geld praat, heeft niets om er naar te kijken!

  Het ongeduld bij mensen is stuitend. Opa (88) is gevallen in de kamer en moet met een dure taxi naar de SEH. Verteld later dat schoondochterlief het verrekte om te helpen ‘ ik val toch ook niet zomaar op mijn muil?

  Meisje haalt haar hand open aan een stuk scherpe steen. Schoonmaken en hechten maar eerst even wachten. Moeder gelijk op hoge poten naar de balie: ‘ hoe lang gaat deze kermis nog duren? Moet over een half uur naar een dating avond toe!! allemaal weer k,t met jullie hier!

  Grappige volwassen mannen van wie je het absoluut niet verwacht plotseling roepen of er nog ‘Viagra wijven ‘ (-) te Ne()ken vallen!!

  Onderlinge verdraagzaamheid is nihil, grote bek vaak standaard, horkerig op zichzelf gericht gedrag. Afkeer van gezag en regels. ‘ Op dat bord druk ik me peuk altijd uit! Niet parkeren alleen voor dienst voertuigen hulpdiensten! Grote SUV met 2 wijven erin, ho€rige 50 plus helblond én knalrood types; ‘ maak ik zelf wel uit !!!waar ik parkeer!!!’ Moeten jullie niet een lijk reanimeren ofzo??
  Godzijdank kwam even later Marechaussee om een dronken scooterrijder te dumpen, onderuit gegaan. Kwestie voorgelegd en; ‘ Hans, haal effe snel een bakkie, dan laat ik effe deze wegslepen’ onwijs gelachen toen die 2 terug kwamen. Helemaal uit hun plaat, krijsen door de smartphone, mensen uitschelden die vroegen te dimmen. ‘ Waar is die K ..t auto heen! Geen flauw idee mevrouw, spoedje, we moesten binnen direkt een lijk reanimeren, sorry en succes dames!! Koude donkere avond eind november.

 134. toxilogic

  het schijnt bij al die gut menschen niet door te dringen, dat als gevolg van onze corona-respons straks onze economie op z’n gat ligt, gevolg meer armoe, gevolg een ongezondere bevolking , een dalende gemiddelde lijftijd, terug naar de jaren vijftig. en waarom om mensen te redden die in de jaren vijftig al langgestorven zouden zijn. Dit is geen gewoon virus het valt m.n. de zwaksten in de samenleving aan, het is Darwinisme in actie. De artsen doen hun best maar zo lang er geen vaccin is blijven mensen bij bosjes sterven op de IC, dat is moeilijk te acccepteren voor onze verwende samenleving. De hysterische respons die nu hier rondwaard zal nog veel erger worden als de zinloze acties van vandaag verdisconteert worden.

 135. One and only

  Eens met Jort, tevens vind ik dat het verboden moet worden om nog langer zaken te doen met China VOOR IEDEREEN (Dus niet alleen NL)! En dat China hermetisch afgesloten moet worden door en voor de rest van de wereld voordat wij straks WEER van dit soort smerige virussen krijgen.

  Echt man…. Het is 2020 wat is dit eigenlijk voor onderontwikkelde onzin??? Beetje vieze zieke dieren opvreten?? Echt buitenproportioneel smerig vind ik het!

 136. Laat

  Dankzij landen zoals China kunnen wij leven zoals wij leven.

 137. One and only

  Onzin laat, Nog genoeg “fabrieken” hier als dat is wat u bedoelt… Want alle Chinezen werken in fabrieken en maken dingen voor Westerse landen, toch?

  U lijkt wel een voorstander van slavernij, onderdrukking en kinderarbeid, aangezien u China bedankt… Dat is wat daar gebeurt namelijk.

 138. GrijzePilion

  China is 1 van de grootste gevaren in de wereld en dit hele gebeuren is een goede reden om die banden met China eens voorgoed stop te zetten

 139. John t

  Verbannen naar dat eiland waar die woont grazzy jort kelder
  En als hij vervelend blijft doen levens beëindigen wat een stroomt komt er uit zijn mond zurelul

 140. Jan

  Helemaal mee eens er blijft niets over. Het is makkelijk praten door mensen die hun zakken al gevuld hebben. Of nu beginnen met een basisinkomen, zodat er in ieder geval zekerheid is voor een minimum om jezelf nog te kunnen verzorgen.

 141. Beertje

  Hij heeft natuurlijk gelijk. Is vreselijk hard en tuurlijk moeten we er alles aan doen om zoveel mogelijk mensen te redden maar als we nog even zo doorgaan kunnen we echt inpakken en zijn volgend jaar allemaal werkloos en hebben we een gierende inflatie. Iedereen denkt maar dat je onbeperkt de geldpers kan laten draaien maar dat werkt zo natuurlijk niet.

 142. Fred Oster

  Jort gewoon lekker binnen blijven. Een lesje nederigheid kan voor deze gevoelloze klootzak geen kwaad. Mensenlevens zijn nog altijd belangrijker dan geld . Bovendien ligt in de hele wereld de zaak plat niet alleen hier

 143. MissT

  Helemaal met Jort eens, en met de vele mensen hier die dat ook zijn. Zij verwoorden wat ik al zo lang denk: levens worden veel te lang gerekt (dat laat ik ook straks niet met mezelf doen) en we kunnen maar niet accepteren dat het een keer ophoudt, met overbevolking, lagere en uitgestelde pensioenen en nog veel meer ellende tot gevolg. De huidige maatschappij heeft watjes gecreëerd, dit virus maakt het overgrote deel van de mensen juist sterker en weerbaarder als we de moed hadden het risico te nemen ziek te worden, met 80 (!!!) % kans op genezing. Oplossing voor dit probleem is de ouderen en zwakkeren isoleren, en de rest, desnoods in fasen, weer aan het werk. Als we zo doorgaan met deze hysterische maatregelen hebben we straks nog veel grotere problemen. Wat gebeurde er in de jaren 30, toen er ook een gigantische, wereldwijde crisis was? Ook nu vrees ik voor conflicten en oorlog als we zo doorgaan.
  Nee, de dieren doen dit beter. Maar die hebben we voor het grootste deel al uitgeroeid. Want een mensenleven is “heilig”. Bah!

 144. ed

  Ik ben van mening dat iemand die drie huizen heeft genoeg geld heeft om naar een prive kliniek te gaan. Dus mijn voorstel is om iedereen die meer heeft dan een bepaald bedrag (1 milj) niet meer op te nemen in een regulier ziekenhuis maar alleen een prive kliniek.

 145. Sip

  Er speelt allang een discussie om de ziekenkosten betaalbaar te houden, maar ik vind dit de keuze die je zelf moet kunnen maken. Waar blijft anders het geloof in het systeem. Er zijn echt wel mensen die deze keus al maken.

 146. teuntje

  Totdat hij zelf 80 wordt die engerd die van jonge meissies houdt

 147. Robert

  Als ik op dat eiland woonde zou ik meneer kelder zo snel mogelijk van het eiland verwijderen.

 148. JDJ

  Bescherm de kwetsbare groepen, houd de grenzen dicht maar geef de rest van NL de ruimte weer te werken en ondernemen.

 149. Nostradamus666

  Jort Kelder? Een gesjeesde corpsbal en beste vrind van charlatan Rutte. Tsja……

 150. Piet Pannelap

  Wat deze intellectuele(?) massa niet begrijpt is dat door het losgooien van de economie iedereen weer in beweging komt en elkaar met Corona besmet en je hebt geen 80.000 diden, maar 8.000.000!! Er is namelijk niet gezegd dat jonge gezonde mensen het overleven. De intellectuele(?) massa moet opnieuw naar school of er zit een flinke draad los. Ze zijn levensgevaarlijk!!!!!

 151. Martina

  Wij zouden meer met z’n alle moeten WATERTRAPPELEN en hopen dat er spoedig een vaccin komt dan elkaar in de haren vliegen over iets wat ons totaal heeft overrompeld heeft. In de tussentijd maar het beste ervan zien te maken, i.p.v. elkaar afmaken!

 152. joost

  Ach, Kelder vindt maar een ding belangrijk in de wereld en dat is Kelder zelf.

  Ik hoop dat als deze meneer de 80 jaar haalt en hij zelf dan ook eens met ademhalingsmoeilijkheden in het zieken huis beland.
  Zal hij tegen die dokter dan ook zeggen, behandel mij maar niet, ik ben te oud.

  Kelder is het armoedige eengezins woninkje in Gouda, waar hij opgroeide nooit ontstegen. Hij was daar al een kwal.

 153. Anne

  @Joost

  En nu de inhoudelijke argumenten aub.

 154. André Winkes

  Mensen als Jort Kelder snappen er helaas niets van. De roep voor een beperking van de Kock down gebeurt op valse argumenten. Het nu gedeeltelijk loslaten van de lock down zorgt voor een hernieuwde exponentiële groei van het aantal besmettingen met nog grotere economische en medische gevolgen.
  Ik stel voor dat mensen die perse de economie voor willen laten gaan zichzelf vrijwillig laten besmetten en vervolgens in quarantaine gaan totdat ze genezen zijn. Uiteraard zonder medische voorzieningen om onnodige kosten te besparen. Daarna kunnen ze zonder enig risico weer volledig aan het werk. Zoals ze zelf zeggen ” Je moet wat over hebben voor de economie”

 155. Anne

  Wat die mensen wel snappen, André, is dat wanneer het geld op is er ook geen gezondheidszorg meer is en we op termijn veel meer dood en ellende krijgen dus.

  Maar het is niet iedereen gegeven om verder te kijken dan het eigen straatje, dat snap ik.

 156. Klaas Flink

  Jort Kelder heeft misschien een punt, maar het is wel de consequentie van het feit dat we al die jaren hebben geroepen dat we waarschijnlijk de beste gezondheidszorg hebben ter wereld, als je die claim legt dan moet je ook de gevolgen aanvaarden.

 157. Boerenverstand

  Andre Winkes: mensen die vinden dat de maatregelen versoepeld moeten worden, die kiezen toch ook vrijwillig voor het risico op besmetting?
  Het Zweedse model werkt prima, in ieder geval niet slechter dan in Nederland. RIVM en kabinet wilden dat hier eigenlijk ook, maar toen begon het gepeupel zonder kennis te schreeuwen om sluiting van de scholen en een lockdown. Massahysterie ten top. Helaas had het kabinet met de verkiezingen in aantocht slappe knieën.

 158. Robert

  Weg met die vent op ons eiland!

 159. Boerenverstand

  @Pannelap, nee, niet waar. Het coronavirus zorgt niet voor 50% doden onder de bevolking. Zelfs niet in de brandhaarden in Italië, Spanje en New York. Niet iedereen raakt besmet, niet iedereen wordt ziek na besmetting (velen zelfs niet), niet iedere zieke krijgt ernstige verschijnselen (de meerderheid gelukkig niet), en van de ernstige gevallen gaat niet iedereen dood.

 160. 123

  Jort zegt het bikkelhard, maar dit wordt dus ook al geroepen door artsen en medici. Straffer: er is al een noodscenario op de stapel in het geval de intensieve zorg het niet meer aankan. En dan wordt er idd gekeken naar iemands levensverwachting en/of onderliggende aandoeningen. Het lijkt mij niet meer dan normaal dat er – op een bepaald moment – zo naar gekeken moet worden, helaas.

  Daarnaast is er nu al een richtlijn van kracht, die huisartsen adviseert om met ouderen en zwakkeren in gesprek te gaan over of zij wel de intensieve zorg op willen, mocht dat nodig zijn. Dat bestaat gewoon al. In mijn geval is mijn keuze heel helder: ik heb mij vorig jaar opgegeven bij Stichting Levenseinde, maar die moeten hun activiteiten nu ook staken vanwege COVID-19. Dus mocht mij dat virus overkomen, dan gun ik ‘mijn’ bed met alle liefde aan iemand anders.

 161. G.ossip

  Ik weet niet wat voor werk jullie allemaal doen maar mkb gaan failliet, massa ontslagen, armoede, dakloos…nu is het nog uit de subsidie pot misschien een deel krijgen als de grote jongens al niet met hun dikke handen de boel plunderen,Hema bijvoorbeeld,stond voor deze Coronacrisis al op klappen,er is straks geen economie meer,0 van 0 is nog altijd 0

 162. Boerenverstand

  @g.ossip: vele reaguurders op deze website hebben geen baan, en vinden dat de overheid alles maar moet betalen tot in het oneindige. Dat dat geld ook verdiend moet worden, hebben ze niet door.
  Ik heb zelf een redelijk goed betaalde baan in loondienst. Mijn werkgever zal het wel overleven, al stapelen de miljoenentekorten zich op. Veel bedrijven waar we zaken mee doen, heb nu echter al forse financiële problemen. En daar zitten ook grotere bedrijven bij die wel allemaal kennen.
  De echter pilaar voor de economie van het land is echter het MKB, en dat gaat nu snel naar de filistijnen. Maar weet Rutte veel, die heeft alleen maar contact met de bedrijven die de dividend-belasting af wilden schaffen… Rutte denkt dat het kabinet het MKB en de ZZP’ers kan redden met 10 miljard. Hahahaha. Zelfs met een veelvoud gaat dat niet meer lukken na een maandenlange lockdown. De economie was namelijk al aan het afkoelen, en dit is de genadeklap.

 163. G.ossip

  @Boerenverstand,dan gaat het op MC straks erg rustig worden als de abonnementen van het mobieltje niet meer betaald kan worden,dat gaat namelijk eerder gebeuren als menigeen denkt,zeer triest natuurlijk maar dat is wel wat er gaat gebeuren.Dus ik zeg ..ja zorg voor onze zieken maar laat de economie niet klappen.

 164. One and only

  Ik bedacht mij net dat die corona crisis echt iets is wat Mark Rutte wel lekker vindt toch? Hij sloopt alles, defensie, de zorg, het onderwijs, de bouw, de landbouw, de maximumsnelheid, en nu in een klap, met behulp van een virusje, mollestreert hij heel Nederland compleet de g0dvertering in… wedden dat hij het allemaal prachtig vindT en zichzelf van geluk in slaap huilt omdat hij zo gezegend is…

  Gelukkig heb ik er niet echt last van, enkel heb ik wat last van die vieze mensen in de supermarkt, maarja, echt weer iets voor Rutte…..

  En dan vindt men hem nog goed bezig ook… Est een land, wat een land…

 165. X

  One and only: Dat bedoel ik dus ook.

 166. Boerenverstand

  @one and only: juist, zo is het. En Rutte is gelukkig want dom Nederland vindt hem een geweldige crisismanager en hij schiet omhoog in de peilingen. 80% van de bevolking trapt er met open ogen in.
  Ja, legt u mijn leven maar stil, en schaf het contante geld maar af, en volg de bevolking maar met drones, en leeg de pensioenfondsen maar.

 167. G.ossip

  @Boerenverstand,vergeet niet te vermelden dat het merendeel schreeuwt “sluit ons op” ” vaccineren verplicht” “kliklijnen bellen massaal, in de oorlog kreeg je er 7.50 gulden voor nu gratis en voor niks ga je eraan,5G word tussen neus en lippen even stiekem geplaatst,je weet wel o.a voor crowd control, heers en verdeel en warempel het lukt ook nog,bijna 75 vrijheid volgehouden,sommigen zouden verplicht The Wave moeten kijken.

 168. Boerenverstand

  @g.ossip: niet alleen hier hoor. In het VK gluren de mensen massaal vanachter de gordijntjes of de buren niet 2x per dag naar buiten gaan. Daarbij even vergetend dat veel mensen nog wel naar het werk moeten, boodschappen moeten doen, en naar buiten voor beweging ook daar toegestaan is (met ook daar de tegenstrijdigheid, dat de parken e.d. vervolgens afgesloten worden, dus dat buiten bewegen is elkaar tijdens het lopen verdringen op smalle trottoirs in de stad, net als hier).
  Heel erg eng hoe de mensen worden, vooral ook door de hysterische media, die zichzelf nu weer heel belangrijk kunnen vinden.

 169. Boerenverstand

  Overigens, die 75 jaar vrijheid, die viering gaat niet door. Hoe toepasselijk.

 170. anoniem

  @Boerenverstand: Boerenwijsheid heeft mijn voorkeur.. :-)

 171. Realist

  #5 | Klopt de Corona informatie en zijn de maatregelen te rechtvaardigen? | Karel van Wolferen
  op Youtube

 172. Reg ten Zijthoff

  Jort Kelder kent in ieder geval de geschiedenis van de 20ste eeuw. Wat stond er ook alweer in de Neurenberger Wetten van zijn politieke vriend, wijlen Adolf??!! Verder heeft Fred Oster mijn reactie al geplaatst. Jammer dat Sheila Sitalsing vandaag in De Volkskrant de naam Jort Kelder niet noemt. Het wordt tijd dat de omroepen waarvoor Kelder werkt hem corrigeren. Een multimiljonair die verder via belastinggeld betaald wordt, verdient een directe boycot van de publieke media. Vrijheid van meningsuiting?! Geert Wilders wordt voor minder aangeklaagd.

 173. gallus

  Jort zit fout! Lichte obesitas geeft niet per se minder conditie; statistisch wat hart betreft integendeel! En roken heeft geen invloed op coronarisico!
  Wat erger is; bijna niemand toont in deze geringschatting tegenover de onvoorwaardelijke waarde en betekenis van elk mensenleven. Bovendien is deze crisis een gelegenheid om eens te vragen WAT en WIE economie eigenlijk dient! I.i.g. ook de virusbrandhaarden van après ski nachtclubs, disco’s, en veel m.i. aanvechtbaar vermaak en onzinnige vliegreizen!
  Jort voelt zich graag veilig bij de pantoffels van de adel binnen de dikke muren van het kastelen, omringd door moois; niet verkeerd hoor maar ware noblesse bestaat niet uit gelóóf in geld!
  Dus Jort gooi deze lafheid van je af en behoud je onafhankelijkheid ook tegenover geld ook in bovenpersoonlijke zin!

 174. Jos

  Als wij mensen zo door gaan met de wereld verkrachten dan zullen wij nog veel ongekende virale infecties krijgen waarbij de corona in schril contrast staat .
  Wij hebben in 80 jaar tijd de halve wereld verknald . Deze gebeurtenissen zullen
  de economie volledig plat leggen , maar niet de paar oudere zwaargewichten , dat zeg ik tegen de heer J Kelder .
  Als de economie kapot wordt gemaakt dan zal het mensdom daar zelf schuld aan zijn
  Het kapitalisme is te hebbelijk en wil niet delen als zij maar de hemel op aarde hebben . Dit wordt op termijn afgestraft . MET VR GR Jos

 175. Harry

  En dat zegt deze slappe lul de behanger. Nee, hij is een redder van het vaderland, met zijn slappe en nogal onintelligente stukjes in bladen en die slappe kop op tv.

 176. Pieter Roskamp

  Die economie is opgebouwd door de huidige generatie 80 Plus.
  De samenleving wordt gesloopt door magere scharminkels als Jort Kelder die dit soort dingen roepen om op te vallen. Vegetarisch vreten van biologische komaf sloopt de landbouw en hun voorkeur voor tofu-brokken feminiseert ze en bovendien vernielt het in Brazilië en Indonesië het COMPLETE regenwoud.
  Jort Kelder en consorten zijn een regelrechte ramp voor u en mij.
  En ik kan het weten want ik heb alles al gezien en gedaan en meegemaakt in mijn leven, en dat populistische rechtse gebral van Jort heb ik al vaker gehoord.

 177. Willem

  De hr Kelder denkt dat als alle bejaarde ic patiënten dood gaan dat dan het virus wereldwijd zal stoppen. Het is dus de schuld van een paar 80 plussers die in leven worden gehouden dat het virus er nog is.
  Beste man, er gaan veel meer mensen onder de 80 dan boven de 80 dood , bijvoorbeeld in uw leeftijdsgroep. Het zou u daarom sieren als u zo begaan bent met de economie. Dat u er zelf een eind aan maakt. Komen er gelijk 3 huizen vrij. En laat uw vermogen dan na aan de bestrijding van enge ziekten. Dus twijfel niet en geef een voorbeeld.

 178. Hen nry

  Hij is niet meer welkom in Friesland

 179. j.pel

  Die Kelder is de grootste arrogante kwal ooit op tv geweest als je die kop al ziet zou je misselijk van worden Je mag het niet zeggen maar ik hoop dat ie 80 wordt alle kwalen krijgt die een mens kan hebben . Flikker die eikel van de buis af bespaar ons die ziekelijke geest op tv ,n

 180. Jan van der Plas

  Ja en gaan we het land nog langer in intelligente lockdown houden? 1 maand, 2 maanden, 3 maanden en dan heel Nederland naar de kloten alleen om een hele kleine groep ouderen te redden met 2-3 ziektes die sowieso in een griepgolf ook massaal overlijden. De griepgolf van 2018 was veel heftiger en toen lagen alle IC’s ook vol (ik werk op een groot ziekenhuis dus ik kan het weten) en hoorde je……… juist helemaal NIEMAND in de media/politiek schreeuwen van paniek, paniek. En nu wel…. WAAROM????????? Dit is gewoon pure massahysterie. 50% va de mensen heeft sowieso geen klachten toonde IJsland al in februari (toen riep überLUL Mark Rutte nog dat virus gaat niet naar Nederland komen weten jullie nog) aan lees maar: https://edition.cnn.com/2020/04/01/europe/iceland-testing-coronavirus-intl/index.html

 181. Jan van der Plas

  En gaan we begin volgend jaar als er nog geen vaccin is weer het land op slot gooien als het corona-virus weer de kop opsteekt??? Ik dacht het niet hè! Mark Rutte is een volslagen gestoorde idioot die ze op moeten sluiten in een gesloten inrichting.

 182. Er ist wieder da

  Met dank aan Wuhan, en aan alle luchtreizigers die het virus wereldwijd verspreid hebben. Daarom zitten we hier nu in de shit…

 183. Jan van der Plas

  Ach was het niet Wuhan dan was het wel een andere stad/land geweest maar dit is helemaal geen pandemie. Er overlijden zo ongelofelijk veel minder mensen dan met een echte griep-pandemie dat slaat helemaal nergens op. In 1918 vielen er iets van minimaal 40 MILJOEN DODEN dus waar hebben we he nu in hemelsnaam over??? Er vielen toen in 1 land meer doden dan nu in de hele wereld joh! Ga dit maar eens lezen: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2720273/

 184. Jan van der Plas

  En lees dit verhaal ook eens allemaal over het immuunsysteem mbt. de pandemieën in 1918, 1957 (ja ook toen was er 1) en 1968 (ja nog eentje slechts 11 jaar later!): https://www.eoswetenschap.eu/gezondheid/waarom-het-griepvirus-ons-blijft-bedriegen

 185. j.pel

  He v.d, Plas volgens mij draai je helemaal door man volgens mij kunnen ze jouw beter opsluiten in een gesloten inrichting man zoek andere baan je bent er niet geschikt voor je baan je bent volledig gefrustreerd man en kraamt onzin uit appels met peren vergelijken . neem verlof en neem paar weken vakantie reizen naar China zijn nu in de aanbieding .En koop morgen paar pakjes valdispert.

 186. Pieter J

  @j.pel: de intelligenrie straalt van je reactie af. Nu eens inhoudelijk graag. Kun je niet he?

 187. j.pel

  Pieter ik ben jouw geen verantwoording schuldig ga iets nuttigs doen en houdt 1.50 mrt afstand .

 188. Wilma.K

  Wow wat een reacties zeer triestig te moeten zien dat er zoveel angst heerst.
  Hij heeft gewoon simpelweg gelijk! Het beste is gewoon met koningsdag alle Nederlanders bij elkaar zetten allemaal geïnfecteerd raken en dan land voor land hetzelfde zodat europese unie kan tonen dat het voor samen staat en buurlanden de zorg over nemen zodat land voor land ineens klaar is met dit! Afwachten maanden lang tot eindelijk iedereen een keer besmet is geraakt is gewoon uitstel van executie. Is iedereen gewoon zo simpel niet te zien dat je uiteindelijk allemaal dood gaat en onder dezelfde grond beland. Hoe eerder dit de wereld uit is hoe beter dit gaat mensen alleen maar meer levens kosten door indd depressie geweld naar elkaar toe of andere omstandigheden die nu na 4 weken al opspeelt bij zoals bij zovelen artikelen te lezen valt. Dit kost veel meer levens geld familiedrama.

 189. Hans Niemeijer

  gebeurde zoiets ook niet bij de bruinhemden vanaf 1930? het volk en de economie rein houden? ideologisch gevaarlijk ventje die Kelder.

 190. j.pel

  Wilma k ga jij ons dan voor met de hele familie en liefst in het midden van de massa je bent ook gestoord joh idioot .

 191. j.pel

  Trouwens Wilma timmer jij dan al die benodigde doodkisten volgens jouw plan hoe kom je op dat bizarre idee bij jouw zit het virus in je hersenen zoek hulp bij een psychiater joh ben je echt aan toe .

 192. DIMO

  Ik ben ook al wat ouder en behoor tot de risicogroep. Maar was toch niet van plan mijn IC bed af te staan aan een jongere die net van zijn zoveelste Fuck de Corona party afkomt.

 193. j.pel

  Dimo helemaal met je eens die hebben toch geen normen en waarden meer voegen ook niks toe aan de maatschappij meestal aso typen ook .Is al jaren slappe hap hier in dit land politie straalt ook niks uit meestal van die broekjes die al in hun broek schijten als ze die aso typen zien .Al die bezuinigingen in de zorg betalen zich nu uit we barsten in het geld in Nederland maar ziekenhuizen moesten dicht onderbetaling verplegend personeel is pittig beroep welke jongere heeft daar interesse in u .zie Duitsland het aantal bedden per 10.000 inwoners is hoger als hier
  bzuinigen op de verkeerde manier hier En die lul van een jort denk ook alleen in eigen belang .

 194. Wil

  Wat een immorele hond. Je zal hem en zijn geestverwanten horen piepen als het virus muteert en in een mogelijke tweede golf, net als de Spaanse Griep, ook en vooral jonge sterke mensen de dood intrekt! Economische is er ook het nodige op zijn opvatting aan te merken gezien het veel strengere beleid van onze belangrijkste handelspartners. Of we een eiland zijn! Het zal je zoon of kleinzoon maar zijn.

 195. Inge

  Geachte heer,
  Hoe kunt u dit zeggen?! Het zijn mensen die (klein-)kinderen hebben, hard gewerkt hebben en een bijdrage hebben geleverd aan de groei van de Nederlandse economie. Uw studie hebben betaald. Waar is uw fatsoen? U laat wel heel veel gelijkenis zien met ‘leider’uit de Tweede Wereldoorlog.

 196. j.pel

  Mevr. Inge dat ben ik volkomen met u eens de spijker op zn kop die arrogante zielenpoot gaat aan alle werkelijkheid voorbij en de vergelijking met w.0 twee is treffend gezegd . Hij zou het verdienen met die uitspraken om op hogere leeftijd ook kwalen te krijgen die show pik .

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.