Jort Kelder: ‘Economie aan gort voor dikke 80-plussers’

Jort Kelder vindt het ongelooflijk zonde dat de economie aan gort wordt geholpen om de levens van te dikke 80-plussers te redden. Dat heeft hij gezegd tegen Omroep Friesland. Nederland en de landen om ons heen zitten in een (gedeeltelijke) lockdown vanwege het coronavirus. Hierdoor staat ons straks een enorme economische crisis te wachten. “Hoeveel economische schade is het redden van mensen die anders twee jaar daarna doodgaan waard?“, vraagt Kelder zich af.

Kelder wijst erop dat het vooral obese bejaarden zijn die overlijden aan corona. “We zijn 80-plussers die te dik zijn en gerookt hebben nu aan het redden. Dat klinkt heel hard, maar het is statisch natuurlijk wel wat er gaande is. Op een gegeven moment moet er wel een belangenafweging komen.

We moeten niet gaan doordraven met maatregelen, aldus Kelder. “Nederland moet een beetje blijven nadenken in plaats van de hysterische stuip waarin allerlei politici, bestuurders en medici proberen te schieten. Alles moet nu verboden worden.

Nederland volledig afsluiten levert op lange termijn helemaal geen voordeel op, zegt hij. “Ga je dan immuniteit opbouwen? Helemaal niets natuurlijk. Je moet een keer los en wanneer dan? In september? Oktober? Volgend jaar? Als de hele economie naar de bliksem is?

Het is aan het gebeuren op dit moment, meent Kelder. “Er zijn duizenden en duizenden ondernemers die op de rand van het faillissement staan. Het moet natuurlijk niet te lang duren. 81 procent van de Nederlanders zal niet of nauwelijks last hebben van het virus en die moeten ook doorgaan met hun leven.”

Er gaat volgens hem ergernis ontstaan. “Wat moet je tegen jonge mensen die helemaal niet in gevaar zijn zeggen? Ga je die de hele maand mei en juni binnenhouden? Dat gaat niet gebeuren. Bedrijven gaan failliet, jonge mensen willen naar buiten en dat zal je met intelligentie moeten aanpakken. Maar dit houden wij als land niet lang vol.”

Het is een atoombom in de economie die aan het afgaan is, vervolgt hij. “Er komt wel een moment dat het leven weer moet opstarten, want anders is het drama aan die kant echt niet te overzien. We hebben nu 20 tot 30 procent van de economie van honderd naar nul gedraaid. Dat betekent een domino-effect in de economie in de loop van de zomer en het najaar en dat trekt de banken mee.”

Die tachtig procent moet aan het werk, besluit Kelder. “Voor die twintig procent – oude mensen en mensen met ziekten – moet je een hele warme hand hebben en ze gaan beschermen.

Dit is een geluid dat ik al weken hoor, maar allemaal informeel, omdat niemand het hardop durft te zeggen. Het is een taboe.”

Foto: RTL

Meer in Overige

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen