‘CDA twijfelt over Lucille Werner na onthullingen over gegraai’

Er wordt bij het CDA getwijfeld over de voordracht van Lucille Werner als kandidaat-Kamerlid. De onthullingen over haar gegraai uit de goededoelenkas leiden tot verontwaardigde reacties. Dat melden De Telegraaf en Privé vandaag.

Lucille Werner © SBS

Het tijdschrift Weekend deed enkele weken geleden onderzoek naar de jaarstukken van de Lucille Werner Foundation en kwam er niet alleen achter dat de stichting wel héél makkelijk met geld strooit, maar dat de tv-presentatrice zelf ook al jaren een riant salaris uit de goededoelenkas graait. De afgelopen jaren trakteerde ze zichzelf op tonnen.

Onrust bij CDA

De cijfers die boven water zijn gekomen, hebben ook binnen het CDA tot enige onrust geleid, melden De Telegraaf en Privé nu. Lucille staat immers op het punt om Tweede Kamerlid te worden voor de partij. ‘Vraagtekens bij Foundation Lucille Werner’, kopt de krant groot. Op weekblad Privé staat Lucille vanwege dit nieuws zelfs op de voorpagina.

“Verhalen dat zij middels haar in 2006 opgerichte Stichting Lucille Werner Foundation niet het goede doel, maar vooral Lucille Werner zélf helpt, gaan inmiddels rond als een lopend vuurtje binnen de partij”, zo klinkt het. “Nu al zijn er partijgenoten die menen dat Lucille in de afgelopen jaren vooral bewezen heeft haar eigen belang goed te behartigen.”

Geen warm welkom

Het lijkt er steeds meer op dat Lucille Werner op de tiende plek van de kandidatenlijst is gezet omdat ze een BN’er is. Er klinkt volgens de krant steeds meer gemor bij CDA’ers. “Als het aan een deel van het CDA ligt, zal de partij de komende tijd toch nog eens moeten kijken naar de kandidatuur van Lucille Werner voor de Tweede Kamer.”

Het argument is volgens De Telegraaf evident: “Iemand die nu al zo onduidelijk omgaat met goededoelengeld, kan die in de Kamer wel meebeslissen over de besteding van miljarden euro’s? Het heeft er alle schijn van dat Lucille niet echt een warm welkom wacht in de Haagse pluche.”

Lucille smijt met geld

De bedragen uit de jaarverslagen liegen er niet om. Lucille weet goed met geld te smijten, maar weet ook behendig publieksgeld los te peuteren. Zo betaalde KRO-NCRV haar voor de eenmalige tv-uitzending De Minister van Gehandicaptenzaken (373.000 kijkers) en het gedoe eromheen maar liefst 1.005.000 euro.

Ook haar eigen hobby’s kosten de stichting flink wat geld. Een reisje naar Ecuador, om de gehandicapte minister-president van dat land te interviewen, kostte maar liefst 34.604 euro: verbijsterend. En een uurtje meevaren op de Canal Parade tijdens Gay Pride? 18.667 euro.

Het gat in Lucille’s hand is enorm. Ze besloot in 2017 bijvoorbeeld ook om 280.000 euro uit te geven aan haar nieuwe website jaikwilwerken.nl, om mensen met een handicap aan het werk te helpen. Het resultaat? 500 mensen vulden op de website een formulier in en 50 mensen kregen daadwerkelijk een online sollicatietraining. Al met al een grote flop: de peperdure site ligt alweer op het internetkerkhof.

Tonnen voor Lucille

En daar komt Lucille’s ‘managementvergoeding’ nog eens bovenop. Van 2006 tot 2014 werkte Lucille belangeloos voor de stichting, maar daarna begon het grote graaien: in 2017 pakte ze bijvoorbeeld 59.455 euro voor zichzelf, een jaar later 67.994 euro en vorig jaar 72.000 euro. Gezien de stijgende trend zal ze dit jaar vast nóg meer hebben gepakt.

Het leidt tot wrevel in Den Haag. Een CDA-bron zegt in de Privé: “Waarom geen ervaringsdeskundige, maar een tv-vrouwtje op zo’n hoge plaats op de CDA-lijst?”

Lucille reageert

Zelf wil Lucille niet inhoudelijk reageren. “De cijfers geven inzicht in de activiteiten van de stichting. Ook de jaarverslagen zijn openbaar. Het staat u vrij om deze op uw eigen wijze te interpreteren.”

Het Telegraaf-artikel ‘Vraagtekens bij Foundation Lucille Werner’ kunt u hier lezen. De nieuwste Privé kunt u kopen in de kiosk of digitaal lezen door een abonnement af te sluiten.

Lees ook: 5 Uur Show voor het eerst spannend: Lucille Werner afgeslacht (10 november)

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen