5 Uur Show voor het eerst spannend: Lucille Werner afgeslacht

Je houdt het bijna voor onmogelijk dat televisie met Brecht van Hulten spannend kan worden, maar gisteren gebeurde het toch echt: Lucille Werner werd afgeslacht door een andere gast in Brechts 5 Uur Show.

Lucille Werner en Victor Vlam Foto: De 5 Uur Show

Het knetterde even flink in de door 132.000 mensen bekeken middagshow op SBS 6. Lucille Werner was te gast om te vertellen over het feit dat zij als tiende op de kandidatenlijst van het CDA staat en daarmee zo goed als zeker Tweede Kamerlid wordt. Een blamage, vindt Amerikakenner Victor Vlam, die tegenover haar zat.

Het begon allemaal toen Brecht van Hulten naar Lucille’s mening over het algehele vuurwerkverbod dat waarschijnlijk gaat gelden voor de komende jaarwisseling. “Ik begrijp het wel dat we het dit jaar gewoon een keertje niet doen en dan zien we in de loop van volgend jaar wel weer verder. Je wil gewoon die zorg ontlasten.”

‘Heb deze portefeuille niet gelezen’

Brecht wilde daarop weten of Lucille áltijd voor een vuurwerkverbod is, of alleen voor dit jaar. “Een jaartje zeg je? Je komt nu in de Tweede Kamer voor het CDA en waar ga je dan voor pleiten?”, vroeg ze.

Lucille wilde daarop geen antwoord geven. “Sowieso voor inclusie”, antwoordde ze. “Ik wil dat iedereen mee moet kunnen doen op het feestje. Dat is wel echt mijn speerpunt.”

Brecht opnieuw: “Maar eventjes over dit vuurwerkverbod. Vind je het de moeite waard om het voor altijd af te schaffen?”

Lucille Werner: “Nou, Brecht, ik zal je zeggen: ik heb die portefeuille nog niet gelezen, de vuurwerkportefeuille. Ik vind ook: je moet antwoord geven op het moment dat je er verstand van hebt.”

‘Je kunt toch je mening geven!’

Amerikakenner Victor Vlam zat zich aan de andere kant van de tafel helemaal op te vreten. “Maar je kunt toch wel gewoon je mening geven? Ik denk dat iedereen in Nederland een mening heeft over dit onderwerp. Het is dan gek dat een aanstaand Tweede Kamerlid – want je staat op plek tien – hier niet over na heeft gedacht.”

Lucille: “Ik vind dus ook dat we het dit jaar absoluut niet moeten doen.”

Victor: “De vraag is niet alleen dit jaar, maar ook komend jaar. Dit is wel echt een actuele discussie die een tijdje speelt in Nederland, dus de vraag is als toekomstig Tweede Kamerlid: hoe kijk je hier tegenaan?”

Lucille: “Ik ben helemaal niet zo’n voorstander van vuurwerk, helemaal niet.”

Victor: “Dus jij zegt: ik wil het afschaffen?”

Lucille: “Ja, ik zou het inderdaad afschaffen en zeker dit jaar nu.”

‘CDA wil je alleen omdat je BN’er bent!’

Brecht schrok van de felheid in haar anders zo kabbelende programmaatje. Ze richtte zich tot Victor: “Je hebt even de interviewstoel overgenomen (gelukkig wel, red.). Ik herinner me ook nog een paar weken geleden toen in het nieuws kwam dat jij op de lijst kwam te staan voor het CDA, dat jij je bedenkingen daarbij had, namelijk: kan een BN’er wel Tweede Kamerlid worden?” Dan tegen Lucille: “Overtuig hem waarom jij daar toch geschikt voor bent.”

Lucille Werner: “Ik denk dat je sowieso moet weten: je bent Tweede Kamerlid, maar vooral volksvertegenwoordiger. Dat is waarvoor je het doet: je wil het volk vertegenwoordigen. Ik heb in de loop der jaren heel wat ervaring opgedaan. Ik heb toch wel een aardig rugzakje bij me. Ik hoop daar nu in de Kamer iets mee te kunnen doen.”

Het stemde Victor niet tevreden: “Ik vind het een heel onspecifiek antwoord. Volgens mij ben jij op die lijst gezet omdat je een bekende Nederlander bent en ze hopen dat je stemmen trekt. Ik heb jou niet in talkshows gezien over heel veel actuele onderwerpen. Ook over vuurwerk: je moet getrókken worden om hier een antwoord uit te krijgen. Ik vind dat best wel opmerkelijk.”

Het zat Victor erg hoog. “Ik vind het opmerkelijk dat iemand die zich publiekelijk niet echt heeft geprofileerd op inhoudelijke onderwerpen dat die ineens de Tweede Kamer ingaat. Ik kan maar één onderwerp bedenken en je hebt als Tweede Kamerlid 99 andere onderwerpen.”

‘Dit is schandalig’

Lucille: “Inclusie is toch heel breed?”

Victor: “Ja, maar je kan toch niet alleen een mening hebben over dat ene onderwerp? Je moet toch veel breder zijn dan dat? Jij gaat als Tweede Kamerlid ook over een vuurwerkverbod stemmen of zaken die te maken hebben met discriminatie.”

Lucille: “Als je de politiek ingaat, dan hoef je toch niet de allesweter of alles te zijn?”

Victor: “Ik zeg niet dat je alles hoeft te weten, maar ik weet niet of jij hebt nagedacht over veel onderwerpen. Dit over vuurwerk vind ik echt een opmerkelijk antwoord.”

Brecht deed daarop een Hélène Hendriksje. Ze probeerde het gesprek af te kappen. “Ha ha. Voordat we hier in een eindeloze discussie…”

Victor: “Ik vind het eigenlijk redelijk schandalig dat je daar letterlijk geen antwoord op kunt geven. En dan heb jij dus een plek op die lijst afgepakt van mensen die hem dus meer verdienen.”

Ingestudeerde praatjes

Lucille: “Ik vind dat dus helemaal niet. Ik vind dat oprecht niet. Ik richt mij op inclusie, ik wil straks een sociaal gezicht hebben in de Tweede Kamer.”

Victor: “Maar dit zijn ingestudeerde praatjes.”

Lucille: “Nee, helemaal niet. Dit roep ik al vijftien jaar.”

Victor: “Ja, maar je bent hier nu alleen maar op dit onderwerp. Je kunt je op geen enkel ander onderwerp profileren en dat vind ik echt een heel opmerkelijke keuze hier.”

Brecht: “Ja, Victor, jij hebt je punt gemaakt. We gaan het zo over de Amerikaanse verkiezingen hebben.”

De hele aflevering kunt u hier bekijken. Een fragment ziet u onderstaand:

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen