Tweede poging om Net5 journalistieker te maken

Net5 had in 2016 grootse plannen: de zender had ineens journalistiek ambities en haalde Rik van de Westelaken in huis om die te verwezenlijken. Het station moest een soort Nederlandse Channel 4 worden vol ‘reportages, reis- en interviewprogramma’s, die de horizon van de kijker zouden verbreden’. Wat kwam er van terecht? Niet veel: Riks reportageprogramma trok 100.000 kijkers, terwijl de 43ste herhaling van Pretty Woman er 300.000 had. Weg journalistieke ambities.

Van de Westelaken: “Ik ben aangenomen door mensen die brood zagen in die journalistieke aanpak. Maar binnen een paar maanden was iedereen met wie ik had gesproken ontslagen of vertrokken“, zei hij. “Het was voor de zender een heel logische stap toen er een nieuwe zenderbaas kwam om te zeggen: ‘Misschien moeten we dat hele journalistieke maar weer even loslaten.’

Nu zit Net5 gewoon weer ramvol met Amerikaans drama als Station 19 en Grey’s Anatomy. Leuk, zegt de nieuwe Net5-baas Jildou van der Bijl, maar niet houdbaar. “Als je Pretty Woman voor de tiende keer programmeert kost dat bijna niks en bereik je toch meer mensen dan met peperduur Nederlands drama. Maar net zoals alleen maar print een eindig businessmodel is, is lineaire tv met alleen maar buitenlandse programma’s dat ook, zeker nu Netflix, HBO en Videoland er zijn“, zegt ze in de Volkskrant.

Van der Bijl vulde in Jinek aan dat ze Net5 een serieuzer karakter wil geven. “Het gaat heel goed met Net5, maar wij denken dat feelgood een beetje ouderwets voelt. Alsof je in slaap gesust moet worden. Ik denk dat dat niet meer zo is van deze tijd. Het was veel romcom, series waar je niet veel hoeft bij na te denken, met een lekker gevoel naar bed. Van ons mag het wel iets schurender en iets journalistieker, iets nieuwsgieriger.”

Iets waarbij je wat meer moet nadenken. Ik denk dat het ook bij deze tijd past. Je ziet ook dat mensen niet meer alleen moe thuiskomen van hun werk en in slaap gesust willen worden voor de televisie. Ze willen geïnformeerd worden, soms op een heel amuserende manier en soms op een heel droge manier. Het kan allemaal.

Vrouwen die de hele avond oreren over het al dan niet invriezen van hun eicellen, is dát dan waar we op zitten te wachten? Van der Bijl denkt van wel. “Net5 drijft nu nog volledig op buitenlandse series en films. Die scoren goed hoor, vergis je niet, maar bij Net5 willen we gaan voor kwaliteit en herkenning.

Het nieuwe Net5 brengt naast de talkshow van Merel Westrik ook een datingshow met Iris Hond, een programma over huiselijk geweld met Olcay Gulsen en de nieuwe realityserie Baby in het Buitenland.

Lees ook:
Net5 wilde de Nederlandse Channel 4 worden (6 januari 2019)
Rik van Net5 naar SBS 6: ‘Koers Net5 alweer veranderd’ (18 oktober 2017)

Foto: SBS

Meer in SBS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen