Tweede poging om Net5 journalistieker te maken

Geplaatst op Mon 16 Sep 2019 om 15:40

Net5 had in 2016 grootse plannen: de zender had ineens journalistiek ambities en haalde Rik van de Westelaken in huis om die te verwezenlijken. Het station moest een soort Nederlandse Channel 4 worden vol ‘reportages, reis- en interviewprogramma’s, die de horizon van de kijker zouden verbreden’. Wat kwam er van terecht? Niet veel: Riks reportageprogramma trok 100.000 kijkers, terwijl de 43ste herhaling van Pretty Woman er 300.000 had. Weg journalistieke ambities.

Van de Westelaken: “Ik ben aangenomen door mensen die brood zagen in die journalistieke aanpak. Maar binnen een paar maanden was iedereen met wie ik had gesproken ontslagen of vertrokken“, zei hij. “Het was voor de zender een heel logische stap toen er een nieuwe zenderbaas kwam om te zeggen: ‘Misschien moeten we dat hele journalistieke maar weer even loslaten.’

Nu zit Net5 gewoon weer ramvol met Amerikaans drama als Station 19 en Grey’s Anatomy. Leuk, zegt de nieuwe Net5-baas Jildou van der Bijl, maar niet houdbaar. “Als je Pretty Woman voor de tiende keer programmeert kost dat bijna niks en bereik je toch meer mensen dan met peperduur Nederlands drama. Maar net zoals alleen maar print een eindig businessmodel is, is lineaire tv met alleen maar buitenlandse programma’s dat ook, zeker nu Netflix, HBO en Videoland er zijn“, zegt ze in de Volkskrant.

Van der Bijl vulde in Jinek aan dat ze Net5 een serieuzer karakter wil geven. “Het gaat heel goed met Net5, maar wij denken dat feelgood een beetje ouderwets voelt. Alsof je in slaap gesust moet worden. Ik denk dat dat niet meer zo is van deze tijd. Het was veel romcom, series waar je niet veel hoeft bij na te denken, met een lekker gevoel naar bed. Van ons mag het wel iets schurender en iets journalistieker, iets nieuwsgieriger.”

Iets waarbij je wat meer moet nadenken. Ik denk dat het ook bij deze tijd past. Je ziet ook dat mensen niet meer alleen moe thuiskomen van hun werk en in slaap gesust willen worden voor de televisie. Ze willen geïnformeerd worden, soms op een heel amuserende manier en soms op een heel droge manier. Het kan allemaal.

Vrouwen die de hele avond oreren over het al dan niet invriezen van hun eicellen, is dát dan waar we op zitten te wachten? Van der Bijl denkt van wel. “Net5 drijft nu nog volledig op buitenlandse series en films. Die scoren goed hoor, vergis je niet, maar bij Net5 willen we gaan voor kwaliteit en herkenning.

Het nieuwe Net5 brengt naast de talkshow van Merel Westrik ook een datingshow met Iris Hond, een programma over huiselijk geweld met Olcay Gulsen en de nieuwe realityserie Baby in het Buitenland.

Lees ook:
Net5 wilde de Nederlandse Channel 4 worden (6 januari 2019)
Rik van Net5 naar SBS 6: ‘Koers Net5 alweer veranderd’ (18 oktober 2017)

Foto: SBS
23 Reacties op “Tweede poging om Net5 journalistieker te maken”


 1. Padaboem Pats

  Net 5… dat is precies het aantal kijkers dat geïnteresseerd is in deze nieuwe opzet.

 2. Flexi

  Ambitie is prima, maar je moet daarbij wel realistisch blijven.
  Ik zie de mevrouw van Net5 over vier jaar met een burnout thuis zitten zoals zoveel vrouwen die te ambitieus hun werk zijn in gegaan.

 3. Flexi

  De krimpende tv markt is zeer verdeeld en de concurrentie in het visuele entertainment neemt sterk toe.
  Is het verstandig om in zo’n markt te investeren met grootse plannen?
  Live nieuws en live sport, dat zijn de enige twee gebieden die op tv toekomst hebben.
  Totdat het moment komt dat de streaminggiganten zich daar ook mee gaan bezig houden.

 4. No. 14

  Net 5 wordt de vrouwelijke variant van CNN? ☺

 5. Bo

  Gewoon de portemonnee trekken en Jinek halen. Dan kan het slagen. Met Linda, Merel en Eva heb je dan wel drie kanjers. Niet teveel focus op het weekend want dat is voor SBS6 als familiezender.

 6. Flexi

  Ja nr 14
  Net 5 gaat live verslag doen van exploderende eierstokken en imploderende powervrouwen. Het wordt een waar spektakel!

 7. Youri

  Wat een verschrikkelijk nieuw logo! Had dan die van voor 2016 teruggedaan Linda!

 8. Mediapark

  Denkfout je. In een gemiddelde huiskamer staat 1 tv. Waar naar gekeken wordt is dus het compromis van de aanwezigen. Doelgroepen televisie is succesvol als er echt die-hard fans voor zijn (voetbal, formule 1). Of je moet het van de single kijker hebben. Dat is wel een heel kleine groep voor een tv kanaal.

 9. WEST*

  streaming giganten zijn geen omroepbedrijven , die hebben daar niets aan Netflix
  of Videoland ,kunnen nooit live inbreken op het laatste nieuws , en Ajax, Feijenoord,
  of PSV wedstrijden uitzenden als ze al gespeeld zijn , werkt ook niet

  Als er 7 miljoen huishoudens alleen naar NPO 1, 2, 3 , RTl 4 en SBS6 zouden hebben op de kabel ,aangevuld met een paar EU zenders , dan zouden de kijkcijfers veel hoger liggen, nu heeft men zoveel zenders, en andere vormen van tv kijken, zodat iedere zender of dienst maar een klein deel van de koek krijgt
  De versnippering is dus heel slecht!

 10. Flexi

  Netflix kan toch een dedicated kanaal toevoegen met live nieuws. Technisch geen probleem. Alleen financieel nog niet haalbaar.

 11. StefanV

  Zowel SBS als RTL zou er goed aan doen om (minstens) één zender op te heffen. De vulling van kanalen als RTL 5, RTL 7, RTL 8, Net 5 en SBS 9 is echt bijzonder armoedig. Het materiaal dat verspreid over meerdere kanalen wordt uitgezonden is amper genoeg om één zender fatsoenlijk mee te vullen.

  RTL zou de zenders 5, 7, en 8 gemakkelijk naar twee kanalen kunnen terugbrengen. En SBS zou prima Net 5 en SBS 9 kunnen laten fuseren.

 12. Gwendolyn

  @StefanV helemaal met je eens, maar ik zie het niet snel gebeuren. RTL en Talpa krijgen doorgifteveroeding van de kabelaars voor al hun zenders. Omdat de bijzenders bijna alleen maar herhalingen uitzenden, maken de zendergroepen daar al bijna winst op. De kijker is dus aan het woord om bij de kabelaars losse zenders te eisen, zonder de troep die toch niemand kijkt. Maar ja, ze hebben ons in de greep met totaalpakketren, dus ook dat gaat niet gebeuren…

 13. Coca Cola

  Ze moeten sowieso een paar jaar de tijd krijgen l ze het willen omgooien.

  TV Veronique (voorloper RTL) was in het begin ook lastig vooruit te branden.

 14. Johanneke van Es

  Ik ben het met @Mediapark eens. Dit soort doelgroep tv kan overdag volgens mij beter scoren dan in de avonduren. Kijk en vergelijk hoe dat in andere (Europese) landen succesvol wordt aangepakt. Kan – zeker voor de doelgroep – overdag prima concurreren met de zoveelste herhaling van het NOS Journaal en het (zakelijke) nieuws van RTL.

 15. Huismaker

  Dus:
  Trump
  Die-Wilders
  Trump
  Baudet
  Trump
  Klimaat-ontkenners
  Trump
  Stikstof
  Trump
  Schihol
  Trump…

  Of toch maar geen kopie van het mediakartel ?

 16. Bart

  Klinkt weer als hier en daar een programmatje of een Nederlandse avond en dat de rest gewoon het zelfde blijft. Dan gaat het niet werken.

 17. Generatie Ruk (door het beleid)

  Ze zijn goed op weg…. tevergeefs…

 18. Kardanaal Aarsengel

  Je wordt toch misselijk van die vals grijnzende Mollen, die zijn allemaal nu toch wel enorm over de datum met hun simpel-goedkope volksverlakkerij trucjes?

 19. FlyingLotus

  Ok, heb nu wel het gevoel dat mijn avond weer verder kan na dit opzienbarende nieuws.

 20. Nils Holgersson

  Buitenlandse series en films, dat is de kwaliteit en herkenning waar Net5 op draait. Maar probeer gerust iets anders waarvoor deze kijkers nu niet op deze zender afstemmen…

 21. Annoniemus

  Linda’s botox verleden begint zorgelijke vormen aan te nemen , bovenkantje neus is een v d Vennetje aan het worden !

 22. Ronald

  Een praatshow over eicellen trekt weinig kijkers, vrees ik 🤔

 23. L. Koopmans

  Een vrouwenzender is kansloos. Vrouwen kijken het liefst met hun mannelijke partner tv, dus teveel vrouwelijke onderwerpen is dan niet handig.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.