Rik van Net5 naar SBS 6: ‘Koers Net5 alweer veranderd’

Geplaatst op wo 18 okt 2017 om 12:30

Een jaar na zijn overstap van de NOS naar Net5 is de koers van de SBS-zender alweer veranderd. Dat heeft Rik van de Westelaken gezegd op NPO Radio 1. De situatie is behoorlijk veranderd voor Van de Westelaken. “Ik ben aangenomen bij Net5, omdat de toenmalige zenderbaas Net5 journalistieker wilde maken. Met die missie ben ik op pad gegaan en heb ik Rik over de Grens gemaakt. De zender was enthousiast over het programma, totdat de kijkcijfers binnenkwamen“, zegt hij.

Er keek geen hond naar Rik over de Grens. “We hebben twee seizoenen gemaakt. Dat tweede seizoen gaat nog uitgezonden worden. Het eerste seizoen op Net5 is gewoon niet zo heel goed bekeken. Er zijn afleveringen geweest van 100.000 kijkers. Er zijn ook wel afleveringen geweest die meer gescoord hebben, maar het is voor een commerciële zenders niet helemaal wat ze dachten.

Die lage scores verbazen Van de Westelaken niet heel erg. “Ik was het enige journalistieke programma op dat moment in de programmering. Het was voor de zender een heel logische stap toen er een nieuwe zenderbaas kwam en zei: ‘Misschien moeten we dat hele journalistieke maar weer even loslaten.’ Degene die verdween wilde wél dat journalistieke, maar degene die er nu zit vindt het beter om dat niet te doen. Zo gaat dat dus.

Van de Westelakens nieuwe thuishonk is SBS 6. “Ik verhuis nu weer naar SBS 6. Dat vind ik ook prima. Het is nu ook besloten om het tweede seizoen van Rik over de Grens op SBS 6 uit te zenden, omdat het daar misschien wel beter tot zijn recht komt.

Rik over de Grens krijgt geen prominent tijdslot van de zender: het programma begint op donderdag 16 november om 23.30 uur. “Dat is wel laat, ja. Ik probeer me alleen maar bezig te houden met het maken van programma’s en dan hoop je dat zo’n zender het op zo’n goed mogelijke plek neerzet. Als dit hun besluit is, dan leg ik me daar maar bij neer. Er kijken soms wel 300.000 mensen op dat tijdstip. Dat zou fijn zijn, want dat is drie keer zoveel kijkers als ik bij Net5 trok.

Momenteel is hij ook op prime time te zien bij SBS 6, namelijk met Team Vermissingen. “Dit is wel een programma dat ik heel interessant vind en waarvan ik zeker weet dat je er mensen mee helpt. Ik vind het wel een nuttig programma. Ik praat ook nog met SBS over een paar andere programma’s, waarvoor ik wél op pad kan. Die ambitie is niet weg.

Van de Westelaken heeft SBS niet alléén maar lage kijkcijfers bezorgd. “Voordat dit programma kwam, had ik al twee andere programma’s voor SBS/Net5 gedaan, die het relatief redelijk deden. Peking Express haalde zo’n 400 à 500 duizend kijkers, wat voor Net5 prima is, en 5 Golden Rings begon op zo’n 650 à 700 duizend kijkers, dat is voor SBS ook best leuk.

Heeft hij er nog wel vertrouwen in? “Ik ben tot nu toe nog heel vriendelijk behandeld door SBS en ik heb veel uitdagingen gekregen. De programma-ideeën die ik heb ingeleverd vonden ze heel leuk, maar het is nog niet zeker of ze gaan komen.”

Foto: Bob van Mol, SBS
17 Reacties op “Rik van Net5 naar SBS 6: ‘Koers Net5 alweer veranderd’”


 1. Mike

  Ik voel zijn pijn. Leuke kerel en kan ook echt wel wat, maar hij is met de verkeerden in zee gegaan.

 2. Jan

  Als je met de SBS groep in zee gaat ben je voor altijd verloren.

 3. J

  Hoe kan de koers van NET5 steeds wijzigen? Dit was ook de reden dat Bridget al snel vertrok bij de zender…
  Dat terwijl nog steeds dezelfde programma’s te zien zijn: House Rules, Grenzeloos Verliefd, Kitchen Impossible, VT Wonen, die waren er vorig jaar ook al, en sommige daarvoor ook al…

 4. Chantal

  Overambiteuze (en overschatte) Rik wordt nu gestraft voor zijn ongeduld.

 5. J

  Schei toch uit met je “meer journalistieke koers”, bij een SBS-zender, tuurlijk…. Je begrijpt er weinig van als je in die praatjes gelooft….

  Hij had nooit bij het journaal weg moeten gaan want droog teksten oplezen lag hem prima. Maar met zn uitstalling van een vaatdoek is op een andere manier presenteren niet echt voor hem weg gelegd.

 6. Richard

  Ego!!! Na Wie is de mol dacht deze meid, ik ben een ster, ik wil meer, meer en wat zal hij spijt hebben dat hij zijn mooie vaste baan heeft opgezegd bij de NOS, wordt niks met hem helaas

 7. shrink

  Tja, hij heeft wel een goeie kop en een ideale-schoonzoon-imago, maar er komt niets interessants of inspirerends uit zijn mond, zoals maar al te duidelijk bleek bij Peking Express, waarvan hij de presentatie ook nog moest delen met een al even kleurloze Vlaming, eveneens gezegend met met een goeie kop maar zonder enige inhoud. Ze leken ook niet echt vriendjes met elkaar.
  Hoe dan ook, een beetje de wereld over reizen kan iedereen, maar daadwerkelijk iets toevoegen en een programma dragen is nog wel een ander chapiter.

 8. Bart Wijnen

  De quotes stralen nogal het gevoel uit: ‘het maakt me allemaal niet zoveel uit, want onderaan mijn salarisstrook zijn de cijfers prima’. Daarvoor wil iedereen een quasi-journalistieke koers bij SBS varen.

 9. Renate Vandebaan

  Het kan hard gaan met je carrière, dat blijkt maar weer. Van een fantastische baan bij de NOS naar SBS-camping slet.

 10. Bart

  Wat ontzettend dom om Rik over de Grens om 23.30u te programmeren. Dat had nou mooi op de donderdag avond gekund.

 11. Erick

  Waarom kunnen RTL sterren wel bij verschillende zenders binnen de zendergroep werken zoals John Williams, Nicolette Kluiver & Lieke van Lexmond bijvoorbeeld en is dit niet bij SBS mogelijk om voor zowel Net5 als SBS6 te werken?

 12. Bertje

  Net5 is al vijf jaar dood.

 13. Laurens

  NET5 zwalkt inderdaad al jaren. Ik ben bang dat NET5 nooit meer terugkeert naar de tijd dat het op zo’n 600/700k terugkeert voor een programma.
  Er is gewoon te veel aanbod op moment en daarnaast speelt mee dat NET5 bijna nergens op 5 geprogrammeerd staat.

  Persoonlijk vind ik het zonde dat NET5 geld spendeert aan (bijv.) Peking Express. Het kan niet meer op zo’n kleine zender. Besteed liever meer geld aan vormgeving/opdrachten/kandidaten en zet dit op SBS6 op donderdag, zodra Expeditie Robinson is afgelopen.

  Rik zie ik liever bij Hart van Nederland, waarbij er wat meer aandacht komt voor buitenlands nieuws. HvN is eigenlijk net zoveel kijkers verloren als RTL Late Night, maar daar rept niemand over.

 14. Laurens

  *terugkeert = scoort

 15. Walter

  Net5, RTL9, Fox, Veronica, SBS6 –> allemaal opdoeken, deze nutteloze (en overbodige) ”tv”-zenders…

 16. Bertje

  RTL9? Die moet nog opgericht worden. ;-)

 17. Martijn

  Net 5 zit bij KPN op positie 8, en ik geloof bij meer providers op een andere positie dan positie 5.
  Mensen ‘vergeten’ te kijken naar deze zender.

  RTL 5 zit op een perfecte positie, tussen de 2 grootste commerciële zenders in, alleen helaas vult RTL deze zender vaak met herhalingen of andere troep. RTL kan hier veel meer uithalen is mijn mening.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.