Rik van Net5 naar SBS 6: ‘Koers Net5 alweer veranderd’

Een jaar na zijn overstap van de NOS naar Net5 is de koers van de SBS-zender alweer veranderd. Dat heeft Rik van de Westelaken gezegd op NPO Radio 1. De situatie is behoorlijk veranderd voor Van de Westelaken. “Ik ben aangenomen bij Net5, omdat de toenmalige zenderbaas Net5 journalistieker wilde maken. Met die missie ben ik op pad gegaan en heb ik Rik over de Grens gemaakt. De zender was enthousiast over het programma, totdat de kijkcijfers binnenkwamen“, zegt hij.

Er keek geen hond naar Rik over de Grens. “We hebben twee seizoenen gemaakt. Dat tweede seizoen gaat nog uitgezonden worden. Het eerste seizoen op Net5 is gewoon niet zo heel goed bekeken. Er zijn afleveringen geweest van 100.000 kijkers. Er zijn ook wel afleveringen geweest die meer gescoord hebben, maar het is voor een commerciële zenders niet helemaal wat ze dachten.

Die lage scores verbazen Van de Westelaken niet heel erg. “Ik was het enige journalistieke programma op dat moment in de programmering. Het was voor de zender een heel logische stap toen er een nieuwe zenderbaas kwam en zei: ‘Misschien moeten we dat hele journalistieke maar weer even loslaten.’ Degene die verdween wilde wél dat journalistieke, maar degene die er nu zit vindt het beter om dat niet te doen. Zo gaat dat dus.

Van de Westelakens nieuwe thuishonk is SBS 6. “Ik verhuis nu weer naar SBS 6. Dat vind ik ook prima. Het is nu ook besloten om het tweede seizoen van Rik over de Grens op SBS 6 uit te zenden, omdat het daar misschien wel beter tot zijn recht komt.

Rik over de Grens krijgt geen prominent tijdslot van de zender: het programma begint op donderdag 16 november om 23.30 uur. “Dat is wel laat, ja. Ik probeer me alleen maar bezig te houden met het maken van programma’s en dan hoop je dat zo’n zender het op zo’n goed mogelijke plek neerzet. Als dit hun besluit is, dan leg ik me daar maar bij neer. Er kijken soms wel 300.000 mensen op dat tijdstip. Dat zou fijn zijn, want dat is drie keer zoveel kijkers als ik bij Net5 trok.

Momenteel is hij ook op prime time te zien bij SBS 6, namelijk met Team Vermissingen. “Dit is wel een programma dat ik heel interessant vind en waarvan ik zeker weet dat je er mensen mee helpt. Ik vind het wel een nuttig programma. Ik praat ook nog met SBS over een paar andere programma’s, waarvoor ik wél op pad kan. Die ambitie is niet weg.

Van de Westelaken heeft SBS niet alléén maar lage kijkcijfers bezorgd. “Voordat dit programma kwam, had ik al twee andere programma’s voor SBS/Net5 gedaan, die het relatief redelijk deden. Peking Express haalde zo’n 400 à 500 duizend kijkers, wat voor Net5 prima is, en 5 Golden Rings begon op zo’n 650 à 700 duizend kijkers, dat is voor SBS ook best leuk.

Heeft hij er nog wel vertrouwen in? “Ik ben tot nu toe nog heel vriendelijk behandeld door SBS en ik heb veel uitdagingen gekregen. De programma-ideeën die ik heb ingeleverd vonden ze heel leuk, maar het is nog niet zeker of ze gaan komen.”

Foto: Bob van Mol, SBS

Meer in SBS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen