Net5 wilde de Nederlandse Channel 4 worden

Geplaatst op zo 06 jan 2019 om 8:40

Net5 had in 2016 het plan om de Nederlandse Channel 4 te worden. Al na een paar maanden werd dat idee compleet losgelaten. Dat vertelt Rik van de Westelaken in het AD. Van de Westelaken stapte in dat jaar over van de NOS naar Net5, maar zijn programma Rik over de Grens was daar een megaflop. “Nou, de dag na de eerste uitzending ben ik diep onder mijn dekbed gekropen, met een kussen over mijn hoofd. Er hadden veel te weinig mensen gekeken, zo’n 100.000.

En dat terwijl Net5 hoge verwachtingen had. “Ze wilden een Channel 4-achtige benadering. Er zouden nog films en series worden uitgezonden, maar ook reportages, reis- en interviewprogramma’s, die de horizon van de kijker zouden verbreden.”

Rik over de Grens was het vlaggenschip van het nieuwe Net5. “Ik vond het een supergave ervaring. Jammer dat er niemand naar keek.’

Al snel werd het Channel 4-plan losgelaten. “Ik ben aangenomen door mensen die brood zagen in die journalistieke aanpak. Maar binnen een paar maanden was iedereen met wie ik had gesproken ontslagen of vertrokken, en Net 5 moest weer een realityzender worden.”

Was hij boos? “Ik was wel teleurgesteld dat de koers zo snel werd gewijzigd.”

Inmiddels is Van de Westelaken aangetrokken door AVROTROS. Hij debuteerde zaterdagavond als presentator van kijkcijferkanon Wie is de Mol.

Het AD-interview met Rik van de Westelaken kunt u hier lezen.

Foto: AVROTROS
14 Reacties op “Net5 wilde de Nederlandse Channel 4 worden”


 1. TP Vision

  Ach, je hebt flink gecashed Rick. Je moest het alleen even met wat minder aandacht doen. Voor sommige mensen is dat laatste erg zwaar.

 2. Smulpaap

  @ TP Blindspot: huhu hij heeft bijna 3 miljoen kijkers meer, kalf

 3. ℙluk van de ℙetteflet Ⓟ

  Klinkt als een organisatie met louter dromers en een totaal gebrek aan een degelijke lange termijn visie. Het lijkt ons dat Net5 never ever de Channel4 status had kunnen bereiken met de reputatie die ze toen al hadden. Tellsell had ze nog gered. Bob Ross’ verfkunsten misschien ook. Herhalingen van Love Boat misschien.
  Rick is in elk geval goed terechtgekomen. Super.

 4. Mart

  “Maar binnen een paar maanden was iedereen met wie ik had gesproken ontslagen of vertrokken, en Net 5 moest weer een realityzender worden.”

  Lekker dan, dan heb je toch helemaal geen tijd om zo’n zender op te bouwen?

 5. TP Vision

  Lezen is best moeilijk, hè Smulaap.

 6. Woi!ter 

  Met die zenderleiding wordt het noiit wat. Die kunnen beter afwassen

 7. Peter

  @woi!ter inderdaad. Daar kan je als assistent agendabijwerker zenderleider worden. Onbegrijpelijk. Geen wonder dat het daar misgaat in die hut.

 8. Meneer Kaktus

  Ik vind van wel.

 9. Smulpaap

  TP Vision, rund

 10. scott_0

  Een bn-er die op reis gaat. Dat is echt heel gaaf.

 11. Weg Ermee

  Vreselijke tv zijn dat WIDM en MolTalk, brrrrrr

 12. Nationalistische Conservatief-liberaal

  Nederlandse Channel 4 zou mooi geweest ben. Blijkbaar wilde Nederlander enkel plat inhoudsloos vermaak.

 13. Wyatt

  Ja en in het begin wilde ze samen met de VARA VaraNet worden toch?

 14. TV professor

  Hardop dromen kan, ze hebben nog een lange weg te gaan.
  Channel4 is een behoorlijke zender met echt talent en een goede CTV-vormgeving.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.