NRC onthult dictatoriaal gedrag bazen NPO 1 en NPO 2

Geplaatst op di 23 apr 2019 om 14:35

De macht van de netmanagers van de NPO is de afgelopen jaren dermate toegenomen dat omroepen niet langer onafhankelijk keuzes kunnen maken over de vorm en inhoud van programma’s. Dat meldt NRC Handelsblad in een groot artikel met de titel ‘De macht van de netmanager reikt helemaal tot aan de presentator’. De Mediawet schrijft voor dat de netmanagers alleen het profiel van de zender mogen bewaken, maar géén inhoudelijke bemoeienis mogen hebben. Dat is nu wel het geval.

De krant heeft met een hoop betrokkenen gesproken en tekent een heleboel voorbeelden op. Die legt het dagblad voor aan de 55-jarige Frans Klein (tv-baas van hele NPO én netmanager van NPO 1) en de 61-jarige Gijs van Beuzekom (netmanager van NPO 2). De gemoederen lopen op tijdens het vraaggesprek, aldus NRC. “De netmanager van televisiezender NPO 2 reageert geprikkeld op kritische vragen.”

Er wordt in het artikel vooral ingezoomd op de werkwijze van Gijs van Beuzekom, die als een soort dictator heerst over NPO 2. Tijdens zogeheten ‘bila’s’ treden omroepen in overleg met Gijs, die met ijzeren hand regeert over het tweede omroepnet.

Presentatoren

De NPO-netmanagers bemoeien zich onder meer met de keuze van presentatoren. Robert Jensen onthulde al dat WNL een talkshow met hem wilde gaan maken op NPO 3, maar dat NPO 3-baas Suzanne Kunzeler dat afkeurde.

NRC onthult nu dat Arie Boomsma door Gijs van Beuzekom geen programma’s mag maken op NPO 2 en Hans Goedkoop vertelt in hetzelfde artikel dat hij de geschiedenisquiz van Van Alle Tijden is gaan presenteren, omdat de netmanager Joost Karhof niet meer wilde hebben.

Dat de EO Arie Boomsma wil aantrekken is hun zaak, maar ze kennen het profiel van NPO 2. Daar past Arie Boomsma niet in“, zegt Van Beuzekom over Boomsma. En over Karhof: “Het programma voldeed niet aan de verwachtingen. De NTR kwam zelf met aanpassingen en een andere presentator.

Netmanager bedenkt programma’s

Dan blijkt Van Beuzekom ook nog zelf programma’s te bedenken. Zo is de reisserie Langs Romeinse wegen met Rick Nieman uit zijn koker gekomen. De zenderbaas stelde het aan Nieman voor en vroeg om een plan. Hij eiste wel dat De Haaien de show zou gaan produceren.

Ook hier ziet de zenderbaas geen kwaad in. “Waarom zou ik tegen een maker niet kunnen zeggen: als jij iets graag wilt, doe een voorstel.

Kunsthistoricus Janine van Dijk, die al twintig jaar werkt als researcher in Hilversum, stelt dat we zo vaak reizende presentatoren zien op NPO 2, omdat Gijs dat leuk vindt. “Het format waar Gijs zo van houdt dreigt een mal te worden. Met Gijs aan het stuur gaan omroepen doen wat hij mooi vindt. Zij moeten hun voorstel immers ‘langs Gijs’ krijgen.

Frans Klein stelt het onzin dat omroepen formats bedenken die bij de netmanagers in de smaak vallen. “Ik zou niet eens weten hoe je naar mijn smaak toe moet schrijven.

Inhoudelijke bemoeienis

Tot slot is er ook nog bemoeienis op inhoudelijk niveau, bijvoorbeeld bij Brandpunt+, dat een documentaire wilde maken over gedoogkabinet Rutte 1. “Eerst leek het erop alsof Gijs positief was, later weer niet. Later hoorde ik dat hij het alleen wilde uitzenden als er ook twee CDA-ministers geïnterviewd zouden worden. Daar sloeg ik steil van achterover, dat een netmanager zich bemoeit met wie je moet interviewen“, zegt toenmalig redacteur Jonathan IJdis.

Toenmalig KRO-hoofdredacteur Leo Fijen bevestigt de gang van zaken. Hij wijst erop dat netmanagers op papier níet over de inhoud van programma’s gaan, maar dat dat in de praktijk wél zo is.

En het programma Dossier EenVandaag moest elke aflevering aan Van Beuzekom voorleggen. “Hij wilde zeggenschap over wat wij gingen onderzoeken en welke richting dat onderzoek uitging“, zegt een van de redacteuren.

Van Beuzekom: “Ik stel geen voorwaarden. Ik praat met mensen over de inhoud. En dan proberen we samen tot het beste voorstel te komen.

Ook met de titels bemoeien ze zich. Klein wilde dat Zorg.nu werd veranderd in Dokters van Morgen. Hij reageert: “Jeetje, gaan we nu ook al over titels praten? Staat dat ook in de Grondwet?

NVJ

Thomas Bruning, secretaris van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ), is kritisch. “De invloed van netmanagers groeit, die van makers en omroepen slinkt.

Bruning wijst op de slinkse werkwijze van de NPO om meer in te zetten op kortlopende projecten. “Door meer in te zetten op losse projecten en series kan de NPO haar invloed op de inhoud nog verder vergroten.

Het grote NRC-artikel ‘De macht van de netmanager reikt helemaal tot aan de presentator’ kunt u lezen op NRC.nl.

Foto: Michel Schnater, NPO
52 Reacties op “NRC onthult dictatoriaal gedrag bazen NPO 1 en NPO 2”


 1. Ricardo

  Iedereen in Hilversum weet dat dit 100% waar is.

 2. Donald Dumb

  Bij de CO toch ook zo?
  De grootste dictator zit daar. Genaamd John de Mol…

 3. Gomorra

  Frans Klein is een eng menneke.

 4. Alex

  CO steekt anders in elkaar, doe niet zo dom. Totaal niet te vergelijken.

 5. Henk K.

  @Donald Dumb;

  De commerciële zenders hebben dan ook geen omroepen met leden en een zogenaamde eigen identiteit.

 6. Donald Dumb

  Henk K.
  Ja en? Maar ook iemand aan het roer met dictoriale trekjes.
  Geen verschil dus…

 7. Rob

  Dit klopt absoluut. Netmanager Gijs van Beuzekom bemoeit zich ook met de teamsamenstelling. Als de cameraman en/of regisseur niet bevallen, worden zij van een project afgehaald. Ook worden plannen zo geschreven dat de netmanager ze goedkeurt.

 8. Mieke kersten

  Gewoon ontslag en een nieuwe onafhankelijke wind er door heen de burgers wisten dit allang behalve dit soort wezens vinden zichzelf zo belangrijk om alles naar hun oogkleppen gang van zaken te zetten en dat moet stoppen voor nieuwsgaring en medewerkers !!!

 9. L.

  Tja geen verrassing eigenlijk.. en dat die netmanagers het ontkennen evenmin. Dictators noemen zichzelf immers ook geen dictator.

 10. Eva

  https://www.telegraaf.nl/nieuws/3473711/roman-toezichthouder-over-hillywood-valt-verkeerd?utm_source=google&utm_medium=organic

 11. ℙluk van de ℙetteflet Ⓟ

  Maar dat Boomsma niet erdoor kwam is natuurlijk wel prettig. En daar hoor je niemand over. Altijd die negatieve toonzetting.
  Misschien wordt het tijd voor een geheimhoudingsplicht?
  Dan vliegt de eerste de beste die nog eens uit de school klapt er gelijk uit.
  En verder wat L. zegt, geen verrassing…

 12. Mono

  Ik vind het abnormaal dat de NPO steeds zo’n uitzonderingspositie voor alles krijgt en het niet als een normale overheidsorganisatie wordt gezien. Verplaats de hele situatie eens naar een organisatie als de Belastingdienst. Een dergelijke organisatie zou meteen de nodige checks and balances krijgen, maar bij de NPO mag blijkbaar iemand ongecontroleerde macht binnen de organisatie hebben.

 13. Mono

  Of wellicht een beter voorbeeld. Iemand binnen de gemeente die zonder enige vorm van procedure het alleenrecht heeft om te bepalen welke kunstinstelling subsidie krijgt. Dat zou onbestaanbaar zijn. Maar bij de NPO kan het allemaal.

 14. johan

  he klein, gaat lekker he met je……..

 15. LLRV

  Leuk altijd als dictatoren vinden dat zij absoluut geen dictatoren zijn. En als je dat zegt of schrijft krijg je grote problemen of zelfs erger! Maar ze zijn GEEN dictatoren. Absoluut niet! Het moet wel alles zo als zij dat willen.

  Klein weet niet eens wat zijn smaak is. Maar het moet wel precies zoals hij dat goed vindt, naar zijn smaak zeg maar … anders komt het niet op de buis.

  Nog een belastingontwijking trucje voor goede vriend de Leeuw? Links Lullen Rechts Vullen!

 16. Kickel

  Frans en Gijs zijn van die mannetjes die je ook vaak tegenkomt als gemeenteraadslid. Mannen in goedkope confectiepakken die gespeend zijn van enige creativiteit, last hebben van een grote onzekerheid en zich daarom graag laten gelden. Die de meneer uithangen. R.O.T. toch op.

 17. niet

  Van Klein wisten we het al lang: Paul de Leeuw kreeg van hem Lekker Laat!.

 18. Mick

  Er moet een flinke bezem door die NPO!

 19. Sven L.

  @ Mono:

  Amen.

 20. Tsja

  Was het maar zo eenvoudig…. De zenders hebben een duidelijk profiel. Toch blijven de omroepen met te lullige programma’s op de proppen komen waar de kijker (belastingbetaler) echt niet op zit te wachten. Godzijdank hebben we daar zendermanagers die de troep weigeren en/of aanpassingen eisen waardoor er alleen kwaliteit op tv komt! Zolang de omroepen met troep aankomen zijn de kritische zendermanagers heel hard nodig!

 21. NoordOost

  Wie denkt dat er nu iets gaat veranderen heeft het mis.
  Eigenlijk zouden we democratische verkiezingen moeten houden voor sleutelposities in het overheidsapparaat, net als in de VS.

 22. NoordOost

  Nog beter zou natuurlijk zijn om die complete cultuurmarxistische, slinkse, partijdige, propagandistische flutNPO op te doeken.

 23. Tsja

  Was het maar zo eenvoudig…. De zenders hebben een duidelijk profiel. Toch blijven de omroepen met te l u llige programma’s op de proppen komen waar de kijker (belastingbetaler) echt niet op zit te wachten. Godzijdank hebben we daar zendermanagers die de tr oep weigeren en/of aanpassingen eisen waardoor er alleen kwaliteit op tv komt! Zolang de omroepen met tr oep aankomen zijn de kritische zendermanagers heel hard nodig!

 24. NoordOost

  Dat is nu juist het hele eieren eten! Hoe kun je bepalen wat troep is en wat geen troep is. Daar is geen objectieve meetlat voor. Dan gaan persoonlijke voorkeuren van de netmanager een rol spelen en politieke voorkeuren en se ksuele voorkeuren en religieuze voorkeuren etc. etc. En dan is de netmanager opeens een almachtige God die voor ons bepaalt wat wij mogen zien en wat niet. En dat is tegen de mediawet en tegen de democratie.

 25. Tsja

  Nee dat is niet zo Noordoost! Je moest eens weten waar de omroepen vaak mee aankomen…. Te gênant voor woorden. Zo moeilijk is het niet om mooie programma’s te maken binnen een profiel van een zender. En toch krijgen sommige omroepen het heel vaak voor elkaar om met iets te komen waarvan duidelijk is dat het niets voor op de betreffende zender is. Dat de zendermanager op/aanmerkingen heeft op een product dat niet op de zender past is juist goed! Als ze dat niet zouden doen zou je programma’s voorbij zien komen die echt zonde van het belastinggeld zijn!

 26. Tsja

  En vergeet niet dat de zendermanager dit niet alleen beslist, maar samen met een heel team!

 27. Tsja

  als de zendermanager voor lange tijd uit de running is (is wel eens gebeurt…lees: ziekte/persoonlijke omstandigheden/drama’s) veranderd er niets. Keuzes worden professioneel door een heel team gemaakt en niet door alleen de zendermanager! Precies zoals het hoort! Het profiel is leidend, niet de manager:-)

 28. NoordOost

  Dat staat niet in het artikel tsja, dus dat weet ik niet.
  Maar het beslissende moment is dus wanneer het profiel wordt bepaald. De rest is daar ondergeschikt aan. En wie bepaalt wat het profiel is?

 29. Tsja

  Dat hebben de omroepen gezamenlijk met de NPO bepaald. Een flinke tijd geleden al. Dit is gebeurt zodat de kijker weet voor welk type programma’s hij/zij waar moet zijn. De zendermanager moet het profiel bewaken, anders wordt het een rommeltje/bij elkaar geraapt zooitje. De zendermanager opereert uiteraard nooit alleen:-) Dat zou idd zeer onprofessioneel zijn. Door het profiel met het gehele team te bewaken en ook keurig met de omroepen te bespreken blijft het allemaal duidelijk en helder. De omroepen komen nav de op/aanmerkingen meestal met een sterk verbeterde versie:-)

 30. NoordOost

  Het artikel hierboven heeft een heel andere werkelijkheid dan jij schetst. Wie moet ik geloven?

 31. Tsja

  Ik denk dat betreffende journalist al een verhaal bij elkaar had geschreven en puur voor de vorm bij de heren langs is gegaan. Soms maakt het niet uit wat je zegt/verteld…. De journalist schrijft het verhaal dat ie schrijven wil….:-( Jammer maar helaas!

 32. NoordOost

  Zouden op een krantenredactie ook mensen werken die slechte, onjournalistieke verhalen tegenhouden?

 33. Freek

  Wat in het bericht staat klopt helemaal.
  Formats worden nu naar de zendermanager toe geschreven. Daarom is er ook weinig creativiteit bij NPO-programma’s. En als het er wel is wordt het zo snel mogelijk afgebroken. Heb het zelf meerdere keren meegemaakt.
  Dat een zendermanager ook nog bepaalt welke producent het mag maken gaat natuurlijk ook veel te ver.

 34. NoordOost

  Dat werkt inderdaad fraude, corruptie en machtsmisbruik in de hand, Freek.

 35. Ton

  @NoordOost

  Deze site als bron nemen is natuurlijk sowieso geen journalistiek…

 36. NoordOost

  Nou Donald, de schuingedrukte zinnen in het bovenstaande artikel komen uit NRC, wat dus de bron is.

 37. Stille

  wat een onzin artikel, het gaat heel goed met Npo 1 en met Npo2, en dat komt vooral door de zendermanagers die met een team goede keuzes maken. Dit artikel is tot stand gekomen door boze omroepbaasjes die bang zijn voor hun machtspositie.

 38. Tsja

  Als het goed is worden de programma’s naar het zenderprofiel. Geschreven. De zendermanager en zijn team checken of het binnen het profiel past en geven daar waar noodzakelijk op/aanmerkingen. Als een programma uiteindelijk niet voldoet aan de beloofde kwaliteitseisen en het na op/aanmerkingen niet verbeterd wordt het van de zender gehaald. Programma’s kosten namelijk een godsvermogen dus je mag dan ook kwaliteit eisen! Zendermanagers bepalen niet wie het produceert, wel kunnen ze aangeven met welke producenten ze goede ervaringen hebben qua kwaliteit van het eindproduct… de betreffende omroep bepaald uiteraard zelf waar ze het laten maken. Maar je kan schrijven/ zeggen wat je wil. Uiteindelijk gaat het om het eindproduct op tv en de beleving van de belastingbetaler. Is het een mooi, kwalitatief en echt publieke omroep waardig programma dat in betreffende profiel past? Dan heeft de betreffende zendermanager met zijn team goed wek verricht. Zo en nu ga ik lekker buiten spelen! ☀️

 39. Fox Mulder

  Als je denkt dat het bij NPO TV erg is. Druk er eens de peilstok in bij NPO Radio. Belangen links en rechts.

 40. Ikke

  Frans Klein en Gijs van Beuzekom zien hun eigen handelen in heel ander perspectief dan de rest van omroepland. Is dat niet teken wat er misgaat bij NPO? Niet zelf inzien dat je eigen handelen discutabel is. Wie verlost de NPO van kokervisie??

 41. Goosje

  Goh, of dat niet bekend was, het zijn allemaal vreselijke dic.tators en luisteren helemaal niet naar het,ik zeg HUN publiek maar willen alleen zelf de macht en het voor het zeggen hebben. Dat is al JAREN zo!!

 42. west

  @Ja Er zijn er maar een paar hier die het echte verhaal schrijven l Het klopt als de route vanaf Vreeland naar het oude Avro gebouwtje op de Gravenlandseweg52 via mijn tom tom
  Zee goed geschreven EN ONDERBOUWD door o. a @ TJA Vele hebben er de ballen verstand van ,en kunnen alleen van de zijkant alleen t vooroordelen en commentaar geven en ondanks de bemoeienissen zoals men dat wil noemen van de net managers van de NPO, hebben we top programmas op de juiste zenders 1, 2, 3, en… van een zeer hoge kwaliteit
  Maar kan me wel voorstellen dat de regels die opgesteld zijn niet altijd in goede aarde valt, iets wat ze zelf altijd hebben gewild De omroep heeft in de eerste instantie zelf de NTS opgericht daar is het toch uiteindelijk mee begonnen
  en er is nooit tegenwerking geweest van een Aomroep ,althans voorzover ik weet
  maar de klagers zijn de nieuwe generatie geboren 80 90 ers Maar die nieuwe jonge broekies bij de omroep zijn net pubers en wiillen hun zin doordrijven ,
  !

 43. aammehoela

  De waarheid zal wel ergens in het midden liggen. Natuurlijk wel prima dat die Arie Boomsma geweerd wordt bij de NPO. Deze flapdrol hoort bij de CO, niet bij de PO.

 44. west

  @ GOOSJE weet niet wat u werk is , maar als u eigen baas bent en medewerkers in dienst hebt wie heeft het dan voor het zeggen ?
  of als u voorj een werkgever werkt, en die beveelt u een opdracht uit te voeren
  wie is dan de dictator !Het wordt wel heel erg overtrokken allemaal

 45. XXXL

  NPO bazen hebben hetzelfde gedachtengoed als Lenin en Stalin, dus vind je het gek dat ze dictatoriaal gedrag vertonen.

 46. Leni

  Helaas allemaal 100 procent waar!

 47. west

  j@ ( F) XXXI als iedereen het maar hard roept , gelooft men het ook nog!!

 48. Minder of Mirjam

  De NPO moet op de schop, volledig. Weg met ALLE omroepen, behalve de NOS, en gewoon samenvoegen tot 1 bedrijf met 3 zenders. Wat een hoop geld kan de NPO besparen door het samenvoegen van alles! Weg met 8 verschillende omroepgebouwen, weg met 8 directeuren en directies, weg met 8 dubbele functies bij de omroepen, en dubbele journalistieke banen. Waarom zie je altijd 4 verschillende microfoons rond een minister hangen als hij wordt geïnterviewd? Een van Radio1, Een van het NOS Journaal, een van Nieuwsuur en een van EenVandaag. Wat een complete overlap! Waarom kan Eenvandaag niet de beelden van Nieuwsuur gebruiken en andersom? Waarom moeten daar 4 redacties bij komen kijken?

 49. west

  Dom blondje zeker die minder of Mirjan ? Wat een vestand !

 50. Dirk

  Zolang die aparte omroepjes blijven, zal dit botsen. Gewoon alle achterhaalde omroepen opheffen en twee netten. Dat is meer als genoeg voor ons kleine landje.

 51. Yuwan

  Ik zou als serieus journalist geen zaken met de NPO doen. Gijs en Frank hebben duidelijk teveel macht gekregen, ze gaan veel te ver.

 52. Smulpaap

  @Tja, ‘Als het goed is…’
  Je hebt de functie omschrijving v/e netmanager en de theoretische procedure waardoor je een idee op de buis binnen een zender krijgt, goed herkauwd hierboven.

  Als je daarbij het politieke spel uit de onderhandelingspraktijk gewoon negeert, dan bestaat het inderdaad niet.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.