Katja Schuurman met lofzang op Job Gosschalk

Katja Schuurman kwam dinsdagavond in RTL Late Night met een lofzang op de omstreden tv-maker Job Gosschalk. Dat was te zien in de uitzending op RTL 4. Schuurman nam het eerder al op voor Gosschalk en blijft bij haar standpunt over de oud-castingdirector, die is ontmaskerd als viezerik. “Dit grensoverschrijdende gedrag was slechts een deel van hem en hij is ook warm, charmant, geestig, bijzonder en getalenteerd. Laten we het aan onze rechtsstaat overlaten om wandaden te bestraffen.

De KRO-NCRV-ster zat in RTL Late Night om haar 25-jarig jubileum als actrice te vieren. Aan het begin van de uitzending werd ze ook gevraagd naar Job Gosschalk.

Schuurman daarop: “Ik heb hier een paar papiertjes voor me liggen omdat ik wel wist dat je deze vraag ging stellen en ik weet van mezelf dat als ik iets lastig vind of emotioneel word, dan kan ik wel eens gaan ratelen en dat wil ik voorkomen, dus ik heb wat opgeschreven. Dus als je het goed vindt ga ik dat voorlezen.”

Ik wil er niet te veel over zeggen, omdat ik anders doe wat ik vind dat we juist níet moeten doen, namelijk dit soort zaken in de media uitvechten in plaats van in de rechtszaal, waar ze thuishoren.”

Katja keurt af

Voordat ik iets zeg, wil ik eerst iets heel erg duidelijk maken: vanzelfsprekend keur ik seksuele intimidatie ten zeerste af, zeker als er sprake is van ongelijke machtsverhoudingen, waardoor het voor het slachtoffer nóg moeilijker is om voor zichzelf op te komen. Ik vind het verschrikkelijk voor degenen die hier oprecht te maken mee hebben gehad en grensoverschrijdend gedrag moet veroordeeld worden, maar we moeten dat nogmaals in de rechtszaal doen waar feiten tellen.”

Ik ga Jobs gedrag niet goedpraten, ik wil gewoon ook een andere kant laten horen.

Er is een cruciaal verschil tussen feiten en beschuldigingen. Feiten worden uiteindelijk gebruikt in de rechtszaal en op basis daarvan kan iemand veroordeeld worden. Beschuldigingen in de media leiden direct bij publiceren of uitspreken in talkshows, ook in die van jou, tot een publieke veroordeling van een persoon, terwijl we gedrag willen veroordelen.”

Sensatiezucht

De #MeToo-discussie in de media is essentieel geweest voor het bespreekbaar maken van grensoverschrijdend gedrag, maar als we oprecht gedragsverandering willen, dan moeten we de discussie anders voeren. De sensatiezucht en de wellust om mensen zonder proces aan de hoogste boom op te knopen is groot op het moment en ik maak me er zorgen over dat we als maatschappij die kant op gaan. Dan kunnen we net zo goed de rechtsstaat afschaffen en ons op gezette tijden op het centrale plein verzamelen om diegene wiens gedrag we afkeuren gebroederlijk te stenigen.”

Dit vind ik echt oprecht, los van mijn vriendschap met Job, want, ja, Job is een vriend van mij, al twintig jaar. We hebben samen heel veel meegemaakt en ik hou heel veel van hem. Hoewel ik het echt super lelijk vind, oprecht heel lelijk en dom wat hij heeft gedaan: ik keur zijn gedrag af, maar ik keur niet ineens hem als mens af. Dat is wat er nu met hem gebeurt.”

Heeft ze hierover contact gehad met Gosschalk? “Nee, want Job is eventjes voor vrijwel niemand even bereikbaar.”

Humberto

RTL Late Night-host Humberto Tan was het niet helemaal eens met Schuurman, liet hij weten. “Ik snap wat je zegt en ik denk dat ik voor 80 of 90 procent wel met je meega, maar tegelijkertijd denk ik het omgekeerde: hoe zou je het anders moeten doen, als er een algemeen belang in het geding is? Ik ga met je mee als het gaat om zaken die individuen pur sang betreft, maar hier is een algemeen belang bij betrokken. Daarom wordt er zo veel over bericht. Dat speelt natuurlijk.”

Schuurman: “Het enige wat ik wil zeggen is – zonder de mensen tekort te doen waarbij echt wat heeft gespeeld – maar nu kan iedereen wat roepen. En als iemand wat roept, is het al een soort van waar.”

Het fragment kunt u bekijken op de website van RTL Late Night.

Lees ook:
‘BN’ers houden Nederlandse Harvey Weinstein geheim’ (25 oktober 2017)
Nederlandse Harvey Weinstein wil niet reageren (28 oktober 2017)
‘Naam Hollandse Harvey Weinstein binnenkort bekend’ (31 oktober 2017)
Ook AD hint op Nederlandse Harvey Weinstein (4 november 2017)
‘Nederlandse Harvey Weinstein’ blijkt Job Gosschalk (7 november 2017)
Winston Post: ‘Ik moest masturberen van Gosschalk’ (7 november 2017)
Etienne Poeder: ‘Ik moest me uitkleden van Gosschalk’ (7 november 2017)
BLVD in teken Gosschalk: ‘Ook 17-jarige slachtoffers’ (7 november 2017)
NOS spreekt vijf slachtoffers Job: ‘Hij wilde orale seks’ (7 november 2017)
Katja Schuurman in de bres voor Job Gosschalk (7 november 2017)
Big Brother Bart: ‘Ik moest met mezelf spelen van Job’ (7 november 2017)
Peter R. en Korver in clinch over rol media in zaak Job (8 november 2017)
‘Voorganger Gosschalk was ook machtsbeluste homo’ (8 november 2017)
‘Kemna Casting wist wel degelijk van Dirty Job’ (8 november 2017)
Revu verbaast zich niet dat Katja het opneemt voor Job (8 november 2017)
AD en Telegraaf: ‘Meer viezeriken bij Kemna Casting’ (9 november 2017)
Inge Ipenburg vindt Kemna Casting veel te machtig (9 november 2017)
De Telegraaf benadert buren Job Gosschalk (9 november 2017)
Peter Heerschop kende zwarte kant Job Gosschalk niet (10 november 2017)
De Leeuw lacht als boer met kiespijn om Job-grappen (12 november 2017)
Karin Bloemen vindt Job Gosschalk ‘zó slinks’ (12 november 2017)
Job Gosschalk: ‘Veel acteurs op visite in mijn boerderij’ (13 november 2017)
Kemna Casting toch met externe vertrouwenspersoon (14 november 2017)
Willem Drieling: ‘Slachtoffer van Job toen ik 16 was’ (15 november 2017)
Beau vertrouwt Kemna Casting voor geen meter (15 november 2017)

Foto: RTL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat Rob Kemps narcistisch is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen