‘Kemna Casting wist wel degelijk van Dirty Job’

De bewering van castingbureau Kemna Casting dat het geen weet had van het seksueel overschrijdend gedrag van zijn stercastingdirector Job Gosschalk is zeer twijfelachtig. Dat zegt de Nederlandse Hollywood-acteur Yorick van Wageningen, tevens een slachtoffer van Gosschalk, vandaag in de Volkskrant. Van Wageningen, die in zijn stelling wordt gesteund door onder andere slachtoffer Mischa van der Klei en misdaadkenner Peter R. de Vries, werd lange tijd geboycot door Kemna.

Van Wageningen: “Ik ben na een seksueel incident met Job decennialang door dat bedrijf in de ban gedaan, en alhoewel dit tot een duistere periode in mijn leven heeft geleid, ben ik uiteindelijk de dans ontsprongen door in Hollywood aan de bak te komen. Mijn hart gaat uit naar hen die niet zo goed zijn weggekomen.

Kemna Casting hoopt nu de dans te ontspringen door zich te distantiëren van Gosschalk. Van Wageningen: “Het is goed dat Job met een verklaring naar buiten komt, maar ik betwijfel ten zeerste dat niemand binnen Kemna Casting hiervan op de hoogte was. Iedereen weet wat voor een ongezonde cultuur heerst in dat bedrijf.

Dit is niet zomaar een incident, zegt Van Wageningen. “Ik overdrijf niet als ik zeg dat er talloze levens zijn verwoest“, zegt hij. “Er zijn carrières verwoest, dromen verwoest, identiteiten verwoest. Acteren is zoveel meer dan ‘een vak’, als dat van je wordt afgenomen sterft er iets.

Er moet volgens hem gekeken worden naar de machtsstructuren die dit soort situaties mogelijk maken. “De reden dat Job hier jarenlang mee door kon gaan, is vanwege zijn machtspositie, maar zijn positie werd ook verstevigd door het monopolie van het hele Kemna-concern: Kemna Casting, Kemna en Zonen, Kemna Senf, Kemna Training, Stemna, Kemna België.

Mischa

Ondernemer Mischa van der Klei, die in het verleden heeft geprobeerd om acteur te worden, vertelde gisteren aan RTL dat ook hij slachtoffer was van Gosschalk. “Als je er niet in meegaat, word je geboycot. Dat hij is ontheven uit zijn activiteiten lijkt me heel vanzelfsprekend, maar wat er vervolgens achteraan komt is de hele valse, sluwe positie die Kemna nu inneemt met een zogenaamde vertrouwenspersoon waar de acteurs terechtkunnen.

Als je het mij vraagt, moet heel Kemna Casting worden ontheven, die moet onderuit. Er moet een nieuw, fris, sterk, serieus professioneel castingbureau komen. Het feit dat Kemna Casting doet laten geloven dat ze niet wisten wat er zich afspeelde binnen het bedrijf: dat is een leugen.

Peter R.

Peter R. de Vries wijst erop dat er volgens directeur Sijtze van der Meer van Act Acteursbelangen al zestien jaar geruchten gaan over Gosschalk. Hij vindt het daarom vreemd dat Kemna Casting doet alsof zijn neus bloedt. “Het staat in schril contrast met wat Sjitze van der Meer zegt dat er al zestien jaar lang geruchten de ronde doen.”

Dan lijkt het me wel sterk dat men uitgerekend bij Kemna Casting zelf daar nooit iets van heeft gehoord en nooit een reden heeft gezien om te denken: moeten we daar niet eens wat meer toezicht op houden, misschien eens wat vragen stellen, misschien eens onderzoeken waarom bepaalde acteurs nooit meer uitgenodigd worden?

Klooster

Harry Klooster, een andere beroemde naam in de castingwereld – hij deed onder meer de castings van GTST, nam Gosschalk begin jaren 90 aan, maar beëindigde de samenwerking nog geen jaar later.

Klooster: “Hij paste niet in ons team. En inderdaad, mij kwam ook ter ore dat hij in de weekenden, bij ons op kantoor toen er verder niemand was, castings deed. Daar zou ook sprake zijn geweest van seksuele intimidatie. Het waren geruchten. Maar die geruchten hebben zeker meegespeeld in het niet verlengen van zijn contract.

Kemna Casting móet hier wel van geweten hebben, lijkt Klooster te willen zeggen: “In dit vak wisten heel veel mensen al jaren dat dit speelde, maar niemand kon er de vinger op leggen. Ook al kreeg ik signalen van acteurs. Maar als zij er niet mee naar voren durven te treden, is het niet aan mij om dat wél te doen. ‘Harry, hou je mond hierover’, hoorde ik steeds.

Kemna Casting wordt momenteel geleid door Janusz Gosschalk, de neef van Job Gosschalk.

Lees ook:
‘BN’ers houden Nederlandse Harvey Weinstein geheim’ (25 oktober 2017)
Andries Knevel weet wie Hollandse Harvey Weinstein is (27 oktober 2017)
Andries Knevel loog over Hollandse Harvey Weinstein (28 oktober 2017)
Nederlandse Harvey Weinstein wil niet reageren (28 oktober 2017)
‘Naam Hollandse Harvey Weinstein binnenkort bekend’ (31 oktober 2017)
Ook AD hint op Nederlandse Harvey Weinstein (4 november 2017)
‘Nederlandse Harvey Weinstein’ blijkt Job Gosschalk’ (7 november 2017)
Winston Post: ‘Ik moest masturberen van Gosschalk’ (7 november 2017)
Etienne Poeder: ‘Ik moest me uitkleden van Gosschalk’ (7 november 2017)
BLVD in teken Gosschalk: ‘Ook 17-jarige slachtoffers’ (7 november 2017)
NOS spreekt vijf slachtoffers Job: ‘Hij wilde orale seks’ (7 november 2017)
Katja Schuurman in de bres voor Job Gosschalk (7 november 2017)
Big Brother Bart: ‘Ik moest met mezelf spelen van Job’ (7 november 2017)
Peter R. en Korver in clinch over rol media in zaak Job (8 november 2017)
‘Voorganger Gosschalk was ook machtsbeluste homo’ (8 november 2017)

Foto: BNNVARA

Meer in Overige

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen