‘Kemna Casting wist wel degelijk van Dirty Job’

Geplaatst op Wed 08 Nov 2017 om 11:31

De bewering van castingbureau Kemna Casting dat het geen weet had van het seksueel overschrijdend gedrag van zijn stercastingdirector Job Gosschalk is zeer twijfelachtig. Dat zegt de Nederlandse Hollywood-acteur Yorick van Wageningen, tevens een slachtoffer van Gosschalk, vandaag in de Volkskrant. Van Wageningen, die in zijn stelling wordt gesteund door onder andere slachtoffer Mischa van der Klei en misdaadkenner Peter R. de Vries, werd lange tijd geboycot door Kemna.

Van Wageningen: “Ik ben na een seksueel incident met Job decennialang door dat bedrijf in de ban gedaan, en alhoewel dit tot een duistere periode in mijn leven heeft geleid, ben ik uiteindelijk de dans ontsprongen door in Hollywood aan de bak te komen. Mijn hart gaat uit naar hen die niet zo goed zijn weggekomen.

Kemna Casting hoopt nu de dans te ontspringen door zich te distantiëren van Gosschalk. Van Wageningen: “Het is goed dat Job met een verklaring naar buiten komt, maar ik betwijfel ten zeerste dat niemand binnen Kemna Casting hiervan op de hoogte was. Iedereen weet wat voor een ongezonde cultuur heerst in dat bedrijf.

Dit is niet zomaar een incident, zegt Van Wageningen. “Ik overdrijf niet als ik zeg dat er talloze levens zijn verwoest“, zegt hij. “Er zijn carrières verwoest, dromen verwoest, identiteiten verwoest. Acteren is zoveel meer dan ‘een vak’, als dat van je wordt afgenomen sterft er iets.

Er moet volgens hem gekeken worden naar de machtsstructuren die dit soort situaties mogelijk maken. “De reden dat Job hier jarenlang mee door kon gaan, is vanwege zijn machtspositie, maar zijn positie werd ook verstevigd door het monopolie van het hele Kemna-concern: Kemna Casting, Kemna en Zonen, Kemna Senf, Kemna Training, Stemna, Kemna België.

Mischa

Ondernemer Mischa van der Klei, die in het verleden heeft geprobeerd om acteur te worden, vertelde gisteren aan RTL dat ook hij slachtoffer was van Gosschalk. “Als je er niet in meegaat, word je geboycot. Dat hij is ontheven uit zijn activiteiten lijkt me heel vanzelfsprekend, maar wat er vervolgens achteraan komt is de hele valse, sluwe positie die Kemna nu inneemt met een zogenaamde vertrouwenspersoon waar de acteurs terechtkunnen.

Als je het mij vraagt, moet heel Kemna Casting worden ontheven, die moet onderuit. Er moet een nieuw, fris, sterk, serieus professioneel castingbureau komen. Het feit dat Kemna Casting doet laten geloven dat ze niet wisten wat er zich afspeelde binnen het bedrijf: dat is een leugen.

Peter R.

Peter R. de Vries wijst erop dat er volgens directeur Sijtze van der Meer van Act Acteursbelangen al zestien jaar geruchten gaan over Gosschalk. Hij vindt het daarom vreemd dat Kemna Casting doet alsof zijn neus bloedt. “Het staat in schril contrast met wat Sjitze van der Meer zegt dat er al zestien jaar lang geruchten de ronde doen.”

Dan lijkt het me wel sterk dat men uitgerekend bij Kemna Casting zelf daar nooit iets van heeft gehoord en nooit een reden heeft gezien om te denken: moeten we daar niet eens wat meer toezicht op houden, misschien eens wat vragen stellen, misschien eens onderzoeken waarom bepaalde acteurs nooit meer uitgenodigd worden?

Klooster

Harry Klooster, een andere beroemde naam in de castingwereld – hij deed onder meer de castings van GTST, nam Gosschalk begin jaren 90 aan, maar beëindigde de samenwerking nog geen jaar later.

Klooster: “Hij paste niet in ons team. En inderdaad, mij kwam ook ter ore dat hij in de weekenden, bij ons op kantoor toen er verder niemand was, castings deed. Daar zou ook sprake zijn geweest van seksuele intimidatie. Het waren geruchten. Maar die geruchten hebben zeker meegespeeld in het niet verlengen van zijn contract.

Kemna Casting móet hier wel van geweten hebben, lijkt Klooster te willen zeggen: “In dit vak wisten heel veel mensen al jaren dat dit speelde, maar niemand kon er de vinger op leggen. Ook al kreeg ik signalen van acteurs. Maar als zij er niet mee naar voren durven te treden, is het niet aan mij om dat wél te doen. ‘Harry, hou je mond hierover’, hoorde ik steeds.

Kemna Casting wordt momenteel geleid door Janusz Gosschalk, de neef van Job Gosschalk.

Lees ook:
‘BN’ers houden Nederlandse Harvey Weinstein geheim’ (25 oktober 2017)
Andries Knevel weet wie Hollandse Harvey Weinstein is (27 oktober 2017)
Andries Knevel loog over Hollandse Harvey Weinstein (28 oktober 2017)
Nederlandse Harvey Weinstein wil niet reageren (28 oktober 2017)
‘Naam Hollandse Harvey Weinstein binnenkort bekend’ (31 oktober 2017)
Ook AD hint op Nederlandse Harvey Weinstein (4 november 2017)
‘Nederlandse Harvey Weinstein’ blijkt Job Gosschalk’ (7 november 2017)
Winston Post: ‘Ik moest masturberen van Gosschalk’ (7 november 2017)
Etienne Poeder: ‘Ik moest me uitkleden van Gosschalk’ (7 november 2017)
BLVD in teken Gosschalk: ‘Ook 17-jarige slachtoffers’ (7 november 2017)
NOS spreekt vijf slachtoffers Job: ‘Hij wilde orale seks’ (7 november 2017)
Katja Schuurman in de bres voor Job Gosschalk (7 november 2017)
Big Brother Bart: ‘Ik moest met mezelf spelen van Job’ (7 november 2017)
Peter R. en Korver in clinch over rol media in zaak Job (8 november 2017)
‘Voorganger Gosschalk was ook machtsbeluste homo’ (8 november 2017)

Foto: BNNVARA
36 Reacties op “‘Kemna Casting wist wel degelijk van Dirty Job’”


 1. Meneer Kaktus

  Dat hele bedrijf is hypocriet en doodziek. Opdoeken, geen zaken meer mee doen.

 2. Ettekoven

  John DE Mol deed het met het hele show ballet en liet blondjes zich omhoog n..ken die kregen dan een hoge functie die ze niet aankonden en dan gingen schreeuwen. Benieuwd wanneer deze verhalen loskomen. Zijn genoeg vrouwen die opkeken tegen John de Mol en met hem het bed indoken

 3. Hohoho

  Peter R. de Vries is een hypocriet een hele vieze hypocriet ,vrienden geweest met cor van hout!
  het was zijn best friends ever zo een intelligente man ,was natuurlijk een crimineel
  met zeer slechte reputatie die veel mensen pijn heeft gedaan!
  Nu hangt die Peter R de Vries de moraalridder uit al decennia lang op tv ik zou zeggen weg met die man!!

 4. Ettekoven

  En de stagiaires van De Wereld draait door die het met Mathijs van Nieuwkerk deden hadden een eigen praatgroepje waar ze achteraf bij elkaar uithuilen

 5. OMG

  Ik denk dat we andersom ook kunnen concluderen dat bepaalde acteurs en presentatoren er wél geprofiteerd van hebben. Nu horen we enkel acteurs die er niet in mee wilden gaan, welke acteurs hebben dit dan wél gedaan?

 6. Raqjan

  Dus mannen van boven de 1 meter 80 zijn seksueel misbruikt door een mager scharmienkel? LAAT ME NIET LACHEN. Dit klinkt als een afrekening van rancuneuze acteurtjes die denken geen kans te hebben gekregen. Jank jank.

 7. Santegoeds

  Waren Sandra Schuurhof en Erland Galjaard ook niet een metoo ?

 8. Meneer Kaktus

  @Ettekoven Is dat de reden dat we nu met Chantal Janszen zitten opgescheept?

 9. School

  Ruk Jan, of hoe je ook heet, jij bent heel erg dom. En niet alleen omdat je niet weet hoe “scharminkel” wordt gespеld.

 10. Francis Beukeveld

  Kemna is een gemeen sluw casting bureau, iedereen weet vab deze praktijken, en H die daar werkzaam is, is net zo sluw

 11. Pipo

  Sandra Schuurhof is na haar avontuurtje met Erland ontslagen maar ze is nu goed onderdak dus die zal Galjaard niet outen denk ik, zak geld mee ws.

 12. jelle

  Raqjan: Napoleon haalde de 1.70 niet, toch veroverde hij Europa. Lengte zegt niets over macht. Als je als 1.60 meter lange oude kerel gaat over het vervullen van een droom van een jonge hunk van 2 meter, dan sta je wel degelijk sterker. En nee, dit is dus geen gejank.

 13. Jos Ti

  Goh, dus dit is nu de wraak van ene Yorik van Waagheningen? Of hoe-ie ook heet.
  Nog nooit van gehoord trouwens.

 14. Vrede

  Jos Ti, The Girl with the Dragon Tattoo van top regisseur David Fincher is wel een aanradertje hoor.
  Daarin speelt Yor de rol van Weinstein.

 15. Pieter

  @Vrede

  Die Jos Ti is nog te dom om te schijten. Waarom reageer je überhaupt op deze trol?

 16. Jos Ti

  @ Vrede

  Nah, zal een mooie, grote rol zijn dan.
  Nogmaals: ik ken ‘m verder niet, laat staan zijn naam.
  Zal verder wel zo’n mislukte acteur zijn met grote praatjes.

 17. Vrede

  @ Pieter, hmm, ja misschien probeer ik het goede te zien in de mens. Trollen stoor ik mij nooit aan,het is maar internet en dan hebben ze vaak een zielig leven dus it’s all good.

  @ Jos Ti, geen idee,wanneer is een acteur mislukt? Als je ervan rondkomen is het goed toch. Ze kunnen moeilijk allemaal een carriere a la Leonardo DiCaprio en Tom Hanks krijgen.

 18. GW

  Tuurlijk wisten ze het al jaren bij Kemna. Al die jaren bekleedt Gosschalk een hoge functie bij Kemna, is er altijd gedoe rondom zijn werkzaamheden en dan weten ze het zogenaamd niet?! Sure…

 19. GW

  Dikke, vette schadeclaim in 3,2,1…

 20. caesar

  Ettekoven; wat ben jij een misselijk makend, zielig mannetje. Alleen maar ongefundeerde insinuaties plaatsen en maar hopen dat meer mensen iets over die persoon gaan roepen. Bij de vorige naam die je suggereerde, zat je er ook hellemaal naast.

 21. Jaap

  @caesar

  Ik dacht hetzelfde. Eerst die hetze tegen Vd Veer, en nu denkt hij serieus genomen te worden als hij op dezelfde manier over De Mol en Van Nieuwkerk begint. Triest figuur.

 22. Sven L.

  Best heftig wat Klooster hier zegt hoor. Tussen de regels door kun je opmaken dat hij inderdaad wil zeggen; “ze wisten het”

  Persoonlijk vind ik het ook ongeloofwaardig om te zeggen dat Kemna nergens iets van wist. Ze wisten het wel degelijk, maar lieten hem zijn gang gaan, omdat Gosschalk de grote producenten op speed-dial heeft. En zonder producent geen film. Geen film geen poen. En dan kom je uit waar het altijd over gaat: geld :-)

 23. :D

  Sven L. is gev¡ngerd door Job.

 24. Sven L.

  Haha! 10 pakken zout en nog geen dorst bij hem hoor. Lelijkerd.

 25. toxilogic

  Bij Kemna zijn ze bang voor schadeclaims ook al heeft het bedrijfsleven in Nederland zelden problemen met het gerecht. Dat ze van niets wisten is ronduit belachelijk. Ik verwacht dat de naam Kemna casting dermate besmet is dat ze wel kunnen opdoeken, maar goed kwestie van nieuw briefpapier en hoppa.

 26. Ettekoven

  Ik noemde Jos ook als een van de eerste

  Hier een v verhaal over Mathijs dat al bestond
  http://www.me-to-we.nl/wat-wij-kunnen-leren-van-beroemde-stellen/

 27. Ettekoven

  En hier al het eerste verhaal rond John de Mol

  http://www.quotenet.nl/Nieuws/Is-John-de-Mol-de-Harvey-Weinstein-van-Hilversum-Ik-kan-je-acteercarriere-kapot-maken-205244

  Met op mn woorden. John de Mol en Mathijs van Nieuwkerk worden al her en der genoemd en worden nu onderzocht door redacties

 28. Santegoeds

  Hoeveel dames zijn er niet destijds bij Veronica aan baantjes gekomen door even onder het bureau van Rob Out te kruipen?

 29. Ettekoven

  Rob Out had een bed in zijn kantoor
  Er is een heel bekende presentatrice die bij Veronica is begonnen die de bijnaam WARM water had. Vul maar in waarom. Ze is er ver meegekomen

 30. TinekedN

  @Ettekoven

  Hou daar maar over op. Ik heb er nóg nachtmerries van.
  Out en zijn kleine, vies ruikende pIassertje.

 31. Bart

  @Ettekoven Caroliene Tensen

 32. Sven L.

  Dat is Tensen idd.

 33. Pipo

  Rob Out heeft zich kapotgezopen, dus die komt er mee weg.

 34. Goliath

  Een (ex?) drank/drugsverslaafde en getormendeerd acteur YvW met selectief geheugen die zijn blazoen probeert ‘op te poetsen’ maar nalaat te vermelden welke levens HIJ (heeft) verwoest. Minderjarige Thaise jongetjes.
  En vanavond zo’n verbitterde ex casting director die over de houdbaarheidsdatum is en met zijn Zwollywood bv van destijds samen met zijn vriend de jongetjes van Turkse / Arabische afkomst al dan niet betaalden voor hun gerief op hun treurige ‘vakantiepark’
  Get a life u all.

 35. Goliath

  Werk aan de winkel Frank Waals en companen

 36. Sietske

  Ja over van Wageningen heb ik ook niet mis te verstane rare jongensverhaaltjes gehoord van geluidsmensen

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.