‘Voorganger Gosschalk was ook machtsbeluste homo’

Kemna-castingdirector Job Gosschalk heeft zijn bizarre werkwijze niet van een vreemde. Zijn voorganger Hans Kemna was ook al een smeerlap. Dat herhaalt acteur Maarten Spanjer vandaag in het AD. Spanjer beschuldigde Kemna in het verleden van seksuele intimidatie en noemt hem sindsdien ‘Klemnaad’. “Job heeft een goede leerschool gehad van meneer Kemna. De ene machtsbeluste homo wordt opgevolgd door de andere machtsbeluste homo“, zegt een cynische Spanjer.

Kemna was in 1970 de oprichter van het castingbureau Kemna Casting. In 2000 werd het bedrijf overgenomen door Job Gosschalk. Net als Gosschalk misbruikte ook Kemna zijn machtspositie, aldus Spanjer. “Kemna heeft ooit meermaals geprobeerd mij op de mond te kussen.

Daar was Spanjer echter niet van gediend. “Steeds toen hij zijn mond op de mijne wilde drukken, trok ik me terug. ‘Popje, als je zo eenkennig bent, wordt het nooit wat met jou in deze wereld’, zei hij dan. Toen ik dit opschreef in mijn boek, werd daar erg lacherig over gedaan.

Dat Spanjers verhaal niet zo onrealistisch is, blijkt nu wel. “Heel smerig dit. De hele acteerwereld wist dat dit soort praktijken gebeurde. Ook daar werd toen weinig over gezegd vanwege Kemna’s machtspositie. En acteurs zijn nu eenmaal niet de meest heldhaftige personen.”

Spanjer speelde onder meer in de filmklassieker Spetters uit 1980. “Kemna nodigde hoofdrolspeler Hans van Tongeren (die twee jaar later overleed, red.) uit om zich bij hem thuis te komen wassen. Die jongen had zelf geen douche. Kemna liep toen ‘per ongeluk expres’ de badkamer binnen, maakte van Hans een polaroidfoto en hing die aan de muur“, besluit Spanjer in het AD.

Kemna reageert

De inmiddels 77-jarige Kemna ontkent de beschuldigingen opnieuw. “Oh, Spanjer… daar gaan we weer. Doe hem maar de hartelijke groeten. Hij mag blij zijn dat ik hem ooit gecast heb. Het verbaast me ook dat hij dit weer roept. Wij kwamen elkaar een paar jaar terug nog tegen in Eye Amsterdam toen Spetters opnieuw werd vertoond. Toen hadden we nog een heel leuk gesprek.

Wat vindt Kemna van de beschuldigingen aan het adres van zijn opvolger Gosschalk? “Afschuwelijk. Ik heb deze verhalen over hem ook nooit gehoord. Ja, geruchten wel. Maar die zijn er zoveel. Ik ben hier helemaal ontdaan van.”

Boek

Spanjer schreef jaren geleden in zijn boek over Kemna: “Hij wist zich omringd door een schare filmgespuis en probeerde mij prompt vol op de mond te zoenen. Toen ik schielijk mijn hoofd terugtrok, keek hij mij gekwetst aan. ‘O popje, ik wist niet dat je zo eenkennig bent, dat kan je later als acteur nog lelijk opbreken.‘”

De Volkskrant legde Kemna afgelopen januari nog de volgende stelling voor: ‘Meest kwetsende opmerking: geparfumeerde Feldwebel of Klemnaad?’. Daarop antwoordde Kemna (via Blendle): “Klemnaad is een naam die Maarten Spanjer me ooit gaf. Je mag het dilemma gebruiken, hoor, maar ik zou het niet doen als ik jou was. Het is zo’n flauwe insinuatie: dat je als acteur alleen een kans maakte om door me gecast te worden als je met me naar bed ging.”

Ik heb me er altijd over verbaasd dat Maarten zo lelijk over me sprak, zeker omdat ik hem een grote rol heb laten spelen in de film Spetters. Of zijn opmerking me kwetst? Toen wel. Omdat het niet waar is. Geloof me: ik ben in de verleiding gekomen, maar ik heb er nooit misbruik van gemaakt.”

Lees ook:
‘BN’ers houden Nederlandse Harvey Weinstein geheim’ (25 oktober 2017)
Andries Knevel weet wie Hollandse Harvey Weinstein is (27 oktober 2017)
Andries Knevel loog over Hollandse Harvey Weinstein (28 oktober 2017)
Nederlandse Harvey Weinstein wil niet reageren (28 oktober 2017)
‘Naam Hollandse Harvey Weinstein binnenkort bekend’ (31 oktober 2017)
Ook AD hint op Nederlandse Harvey Weinstein (4 november 2017)
‘Nederlandse Harvey Weinstein’ blijkt Job Gosschalk’ (7 november 2017)
Winston Post: ‘Ik moest masturberen van Gosschalk’ (7 november 2017)
Etienne Poeder: ‘Ik moest me uitkleden van Gosschalk’ (7 november 2017)
BLVD in teken Gosschalk: ‘Ook 17-jarige slachtoffers’ (7 november 2017)
NOS spreekt vijf slachtoffers Job: ‘Hij wilde orale seks’ (7 november 2017)
Katja Schuurman in de bres voor Job Gosschalk (7 november 2017)
Big Brother Bart: ‘Ik moest met mezelf spelen van Job’ (7 november 2017)
Peter R. en Korver in clinch over rol media in zaak Job (8 november 2017)

Foto: SBS Shownieuws

Meer in Overige

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen