‘Voorganger Gosschalk was ook machtsbeluste homo’

Geplaatst op Wed 08 Nov 2017 om 10:17

Kemna-castingdirector Job Gosschalk heeft zijn bizarre werkwijze niet van een vreemde. Zijn voorganger Hans Kemna was ook al een smeerlap. Dat herhaalt acteur Maarten Spanjer vandaag in het AD. Spanjer beschuldigde Kemna in het verleden van seksuele intimidatie en noemt hem sindsdien ‘Klemnaad’. “Job heeft een goede leerschool gehad van meneer Kemna. De ene machtsbeluste homo wordt opgevolgd door de andere machtsbeluste homo“, zegt een cynische Spanjer.

Kemna was in 1970 de oprichter van het castingbureau Kemna Casting. In 2000 werd het bedrijf overgenomen door Job Gosschalk. Net als Gosschalk misbruikte ook Kemna zijn machtspositie, aldus Spanjer. “Kemna heeft ooit meermaals geprobeerd mij op de mond te kussen.

Daar was Spanjer echter niet van gediend. “Steeds toen hij zijn mond op de mijne wilde drukken, trok ik me terug. ‘Popje, als je zo eenkennig bent, wordt het nooit wat met jou in deze wereld’, zei hij dan. Toen ik dit opschreef in mijn boek, werd daar erg lacherig over gedaan.

Dat Spanjers verhaal niet zo onrealistisch is, blijkt nu wel. “Heel smerig dit. De hele acteerwereld wist dat dit soort praktijken gebeurde. Ook daar werd toen weinig over gezegd vanwege Kemna’s machtspositie. En acteurs zijn nu eenmaal niet de meest heldhaftige personen.”

Spanjer speelde onder meer in de filmklassieker Spetters uit 1980. “Kemna nodigde hoofdrolspeler Hans van Tongeren (die twee jaar later overleed, red.) uit om zich bij hem thuis te komen wassen. Die jongen had zelf geen douche. Kemna liep toen ‘per ongeluk expres’ de badkamer binnen, maakte van Hans een polaroidfoto en hing die aan de muur“, besluit Spanjer in het AD.

Kemna reageert

De inmiddels 77-jarige Kemna ontkent de beschuldigingen opnieuw. “Oh, Spanjer… daar gaan we weer. Doe hem maar de hartelijke groeten. Hij mag blij zijn dat ik hem ooit gecast heb. Het verbaast me ook dat hij dit weer roept. Wij kwamen elkaar een paar jaar terug nog tegen in Eye Amsterdam toen Spetters opnieuw werd vertoond. Toen hadden we nog een heel leuk gesprek.

Wat vindt Kemna van de beschuldigingen aan het adres van zijn opvolger Gosschalk? “Afschuwelijk. Ik heb deze verhalen over hem ook nooit gehoord. Ja, geruchten wel. Maar die zijn er zoveel. Ik ben hier helemaal ontdaan van.”

Boek

Spanjer schreef jaren geleden in zijn boek over Kemna: “Hij wist zich omringd door een schare filmgespuis en probeerde mij prompt vol op de mond te zoenen. Toen ik schielijk mijn hoofd terugtrok, keek hij mij gekwetst aan. ‘O popje, ik wist niet dat je zo eenkennig bent, dat kan je later als acteur nog lelijk opbreken.‘”

De Volkskrant legde Kemna afgelopen januari nog de volgende stelling voor: ‘Meest kwetsende opmerking: geparfumeerde Feldwebel of Klemnaad?’. Daarop antwoordde Kemna (via Blendle): “Klemnaad is een naam die Maarten Spanjer me ooit gaf. Je mag het dilemma gebruiken, hoor, maar ik zou het niet doen als ik jou was. Het is zo’n flauwe insinuatie: dat je als acteur alleen een kans maakte om door me gecast te worden als je met me naar bed ging.”

Ik heb me er altijd over verbaasd dat Maarten zo lelijk over me sprak, zeker omdat ik hem een grote rol heb laten spelen in de film Spetters. Of zijn opmerking me kwetst? Toen wel. Omdat het niet waar is. Geloof me: ik ben in de verleiding gekomen, maar ik heb er nooit misbruik van gemaakt.”

Lees ook:
‘BN’ers houden Nederlandse Harvey Weinstein geheim’ (25 oktober 2017)
Andries Knevel weet wie Hollandse Harvey Weinstein is (27 oktober 2017)
Andries Knevel loog over Hollandse Harvey Weinstein (28 oktober 2017)
Nederlandse Harvey Weinstein wil niet reageren (28 oktober 2017)
‘Naam Hollandse Harvey Weinstein binnenkort bekend’ (31 oktober 2017)
Ook AD hint op Nederlandse Harvey Weinstein (4 november 2017)
‘Nederlandse Harvey Weinstein’ blijkt Job Gosschalk’ (7 november 2017)
Winston Post: ‘Ik moest masturberen van Gosschalk’ (7 november 2017)
Etienne Poeder: ‘Ik moest me uitkleden van Gosschalk’ (7 november 2017)
BLVD in teken Gosschalk: ‘Ook 17-jarige slachtoffers’ (7 november 2017)
NOS spreekt vijf slachtoffers Job: ‘Hij wilde orale seks’ (7 november 2017)
Katja Schuurman in de bres voor Job Gosschalk (7 november 2017)
Big Brother Bart: ‘Ik moest met mezelf spelen van Job’ (7 november 2017)
Peter R. en Korver in clinch over rol media in zaak Job (8 november 2017)

Foto: SBS Shownieuws
14 Reacties op “‘Voorganger Gosschalk was ook machtsbeluste homo’”


 1. Hohoho

  Het is allemaal stront!

 2. Jos de Boss

  Spanjer zelf is ook niet zuiver op de graat.

 3. Brandweer

  Iets met rook en vuur ?

 4. echtwaar

  Echt leuk die Maarten Spanjer, die gebruikt tenminste woorden die ik begrijp. Zoals machtsbeluste homo.

 5. Youp

  Gatverdamme !

 6. Raqjan

  Het is toch allemaal een afrekening vanwege machtsspelletjes, dat hele metoo. Acteurs die geen kans hebben gehad voor een filmrol halen nu hun gram omdat een regisseur hen wilde zoenen. Poeh poeh, je kan zo iemand als volwassen potige vent ook gewoon een ram voor z’n muil geven of de kamer uit lopen. Maar de meeste acteurs verkopen hun kontje voor een filmrol. Het zijn allemaal hoeren.

 7. Bart

  @Jos de Bos Maarten is juist een van de weinige mensen die gewoon altijd zichzelf is gebleven. Zijn sjagerijnige zelf maar wel zichzelf. Daarnaast een aardige en fatsoenlijke man. Tikkie ouderwets maar daar is niets mis mee. Dat zouden meer mensen moeten zijn in deze tijd. Daarnaast is jij een prachtige verhalenverteller en heeft hij veel humor. Als Hans dit beweerd en in zijn boek schrijft dan is het zo.

 8. Prector

  Hoe spreek ik mezelf tegen in twee zinnen?

  “Ik heb deze verhalen over hem ook nooit gehoord. Ja, geruchten wel.”

  Zo dus!

 9. Arie

  Ja hij heeft gelijk, achterbakse nichten die geen fuck waard zijn. Misbruik maken en de Amsterdamse Gutmensch uithangen terwijl zij zelf zo fout zijn als het maar zijn kan. En die grachtenpandjes afbreken symbol van slavernij en overheersing en verraad aan Nederlandse steden. Het is maar dat je weet.

 10. Stefan

  Maarten, Goedzo

 11. Janet

  Het is machtswellust met een w ipv een b

 12. Slatan

  Janet, u bent dom.

 13. Mark

  Popje…

 14. Anna

  Vind het heel veelzeggend dat Kemna zegt: “Hij mag blij zijn dat ik hem ooit een rol gegeven heb.” En: “Ik heb me er altijd over verbaasd dat Maarten zo lelijk over me sprak, zeker omdat ik hem een grote rol heb laten spelen in de film Spetters.”

  Oftewel als ik, met mijn macht, jou een rol heb gegeven moet je verder je bek houden. Ongeacht hoe en wat?

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.