Big Brother Bart: ‘Ik moest met mezelf spelen van Job’

Geplaatst op di 07 nov 2017 om 19:19

Na Winston Post en Etienne Poeder is er nóg een BN’er opgestaan die casting director Job Gosschalk níet geanonimiseerd beschuldigt van seksueel overschrijdend gedrag. Het gaat om Bart Spring in ’t Veld, bekend van Big Brother. Dat was vanavond te zien in RTL Boulevard. Spring in ’t Veld: “Ik kwam niet voor een auditie, maar ik was wel in contact met Job Gosschalk vanwege het rolletje dat ik had gekregen in Costa. Toen begon hij tegen mij over acteerlessen.

Gosschalk gaf Spring in ’t Veld een soort privéles. “Hij zei: ‘Stel je eens voor dat je in een kleedkamer zit van een voetbalclub, iemand is nog in de doucheruimte, jij zit in je eentje naakt in de kleedkamer en stel je voor dat je opgewonden raakt van degene in de douche.‘”

En: ‘Speel alvast een beetje met jezelf, ga alvast zo zitten en met je hand over je penis heen wrijven.’ Dat gebeurde op dat moment. Je voelde dat je een grens overging. Op het moment dat ik die scène moest doen, had ik meer het idee van: hij is een voyeur.”

Ook acteur Michiel deed herkenbaar zijn verhaal. “We zijn naar een soort grote ruimte gegaan met twee pilaren. Ik moest aan één kant staan en toen was er plotseling nog een jongen. Geen idee waar hij vandaan kwam. Toen zei Job tegen mij: ‘Ik zie dat je hetero bent, dus ik ga je nu buiten je comfortzone plaatsen. Jij moet nu iets doen wat je nog nooit gedaan hebt, want ik wil kijken hoe je ermee omgaat.’ Ik dacht: oké, dat klinkt aannemelijk.”

Toen zei hij: ‘Je moet naast de jongen gaan staan en je uitkleden.’ De andere jongen deed dat ook en toen zei hij: ‘Je moet nu aan jezelf gaan zitten.’ Het was zo onwerkelijk, ik kon het niet plaatsen, maar het stomme is: je wil zo graag indruk maken op die kerel dat je dat doet. Ik heb één keer naar die jongen naast me gekeken en toen dacht ik: oké, hij kan het wel, en ik niet. Ik dacht: kom op! Dat dacht ik.”

Vlak voor ik wegging zei hij tegen me: ‘Je kan dit aan niemand vertellen, want als je het aan iemand vertelt, dan zullen ze je niet snappen en je heel raar vinden. Je kan het niet tegen je ouders vertellen, je moet het eigenlijk gewoon voor jezelf houden, want het proces van casten snapt niemand.‘”

Ik was best wel in shock. Ik kwam buiten en toen realiseerde ik me pas wat ik gedaan had. Het kan niet zo zijn dat iemand in zo’n positie je zó misbruikt voor zijn eigen plezier. Dat slaat helemaal nergens op.”

Verder deden ook nog twee acteurs anoniem hun verhaal. Eén vertelt dat Gosschalk zich in zijn bijzijn heeft bevredigd.

Onderzoek

RTL Boulevard heeft de afgelopen tijd uitvoerig onderzoek gedaan naar Gosschalk, vertelde Peter R. de Vries. “Ik denk dat het nu een week of vier speelt. Het kwam op gang toen de affaire rond Harvey Weinstein losbarstte. In de dagelijkse contacten die de redactie van Boulevard heeft met de acteurs en actrices werd dat natuurlijk besproken. Toen werd er menigmaal iets gezegd als: ‘Je weet toch wel dat we in Nederland ook zo iemand hebben?’ Dat triggerde de redactie en toen zijn we eigenlijk wat gerichter gaan informeren of dat echt zo is of dat het een gerucht is.”

Toen ontstond toch eigenlijk vrij snel een tamelijk onthutsend beeld waaruit we moesten opmaken dat er geen sprake was van een incident of slippertje, maar dat er sprake is van een bepaald patroon in de werkwijze van Job Gosschalk. In de loop der tijd hebben wij meer dan 70 mensen hierover gesproken. Daar rees een heel duidelijk beeld uit op.”

We hebben ook twee verklaringen van jongens die nog maar 17 waren. Zij hadden het idee in het walhalla te zijn beland en dat het hún kans was om een rol te krijgen en door te breken. Die willen wel alles doen, ook al vinden ze het gek om zich uit te kleden. In hun ogen was die man God in de filmwereld.”

Zijn eerste reactie kregen wij van zijn advocaat en die was erg afhoudend. Hij zei: ‘Dit is disproportioneel en schieten met hagel, dan raak je altijd wel wat.’ Wij voelden toen al dat het niet te houden was, want behalve RTL Boulevard waren er ook andere media al bezig, waaronder Nieuwe Revu.”

KEMNA

Gosschalks castingbureau KEMNA meent niets te hebben geweten van Gosschalks gedragingen, maar volgens de betrokkenen die hun verhaal deden in RTL Boulevard moet KEMNA wél wat geweten hebben.

Lees ook:
‘BN’ers houden Nederlandse Harvey Weinstein geheim’ (twee weken geleden)
Andries Knevel weet wie Hollandse Harvey Weinstein is (twee weken geleden)
Andries Knevel loog over Hollandse Harvey Weinstein (twee weken geleden)
Nederlandse Harvey Weinstein wil niet reageren (twee weken geleden)
‘Naam Hollandse Harvey Weinstein binnenkort bekend’ (vorige week)
Ook AD hint op Nederlandse Harvey Weinstein (vorige week)
‘Nederlandse Harvey Weinstein’ blijkt Job Gosschalk’ (vandaag)
Winston Post: ‘Ik moest masturberen van Gosschalk’ (vandaag)
Etienne Poeder: ‘Ik moest me uitkleden van Gosschalk’ (vandaag)
BLVD in teken Gosschalk: ‘Ook 17-jarige slachtoffers’ (vandaag)
NOS spreekt vijf slachtoffers Job: ‘Hij wilde orale seks’ (vandaag)
Katja Schuurman in de bres voor Job Gosschalk (vandaag)

Foto: RTL
38 Reacties op “Big Brother Bart: ‘Ik moest met mezelf spelen van Job’”


 1. Sergio

  Goed hoor, misselijk!

 2. PA

  De media is de rechter geworden.
  We hebben een rechtstaat en daar moeten we zuinig op zijn.

 3. Bart

  Een van de twee die onherkenbaar was gemaakt was Valerio Zeno als ik me niet vergis. Niet die ene met die capuchon maar die andere.

 4. M

  Wat is Frits Jelle Barend stil.

 5. Josine

  wie is de volgende, dit zijn pas 3 van de minimaal 20 slachtoffers die zich bekend hebben gemaakt als slachtoffer….krijgen we nu van elk slachtoffer een item MC?

 6. Jos Ti

  Allemaal onzin! Net als dat van Jelle BC.
  Die zou met andere slachtoffers komen. Dus niet.

 7. Francis Beukeveld

  Goed dat deze mensen naar buiten komen! Kan echt niet!!!

 8. Josine

  Daan Schuurmans, Kurt Rogiers en wijlen John Wijdenbosch (alle 3 uit Costa), zullen misschien ook slachtoffer zijn.

 9. frans

  Ik gok binnen een paar dagen gaat Paul de Leeuw of Albert Verlinde voor de bijl

 10. Mike

  Ik denk eerder Hans Kemna of Evert Santegoedts. Evert houdt van jong, heel jong zei Connie Breukhoven ooit.

 11. Meneer Kaktus

  Deze viespeuk is net zo erg als Robert M. 20 jaar opsluiten.

 12. Els

  VVD

 13. Graaf Volkert

  Bn’ er?
  Dit figuur?
  Had ooit eens een programmaatje gewonnen

 14. Ano Nymous

  Sorry als het misschien hard overkomt maar het is wel opvallend dat dit soort berichten alleen voorkomt in de stal van acteurs, BN’ ers van het B en C garnituur.
  Je zal bijna denken dat het ze om aandacht te doen is.
  Reeds gearriveerde topacteurs en -artiesten heb ik er nog niet over gehoord.

 15. Francis Beukeveld

  Nou dan hou je de pers niet goed in de gaten! Jorrik van Wageningen! Maar vergeet ook niet die man had een oog voor types die heel graag willen!

 16. jelle

  Ano: of die houden zich stil omdat ze te veel te verliezen hebben.

 17. Vrede

  @ Jos Ti, je bent in die andere artikelen al eruit geluld en voor schut gezet. Nu kom je weer praten alsof dat niet gebeurd is. Stil maar knul

 18. Oude Revu

  Even een kanttekening bij vanavond; verhalen gaan over 16 jaar terug. Ik ken ‘slachtoffers’. Sommigen waren opportunistisch en wisten waar Abraham de mosterd haalde. Bij zelfgemaakte auditiefilmpjes werden vrouwen ingeruild voor een travo/man om te teasen. Een van de slachtoffers deed gedurende maanden, jaren verschillende castings; blijkbaar was het niet allemaal negatief. Conclusie: ook soms een beetje een spel. Slachtoffers kennen ook de Toneelschoolverhalen van ‘Speel een erwt’, en waren daardoor wat ruimdenkender. Vestig niet alleen de aandacht op de slachtoffers, maar ook de aandacht op zijn medewerkers, omroepbazen, vrienden en opportunisten. Hoe opvallend dat elk medium en beklaagde een antwoord had vandaag; het was georkestreerd. Van der Vorst had het 2 keer over een persoonlijk drama voor Job, alsof hij geen keuze had. Zijn opvolgers kwamen uit zijn boezem en niet verfrissend van buiten en wantrouw de onwetendheid. Een tip: ook sommige deskundigen hebben boter op hun hoofd.

 19. Oude Revu

  Sommige verhalen gaan over 16 jaar terug. Verbetering.

 20. Lambik

  @Ano Nymous

  Helder licht. Ze zeggen toch dat je geen kans meer op rollen maakt nadat je aan Job te kennen geeft dat je niet gediend bent van zijn methodes. Wat jij zegt strookt daar dus mee.

  Ook Yorick van Wageningen zegt dit te hebben meegemaakt. Na Job te hebben afgewezen was het met hem gedaan in de Nederlandse acteerwereld. Van Wageningen is overigens wél een reeds gearriveerde acteur. Maar niet in Nederland.

 21. Annoniemus

  Niet goed te praten wat Gosschalk heeft gedaan , maar vele van die B C en D acteurtjes hadden nog wel veel meer willen doen om een rolletje te krijgen in een film !

 22. Wollter

  Waar blijven de kijkcijfers?

 23. Santegoeds

  Heeft Frits Barend al gereageerd?

 24. west

  Ik praat het ook niet goed maar wat dacht je van al die gasten in de muziekwereld?
  Menig beginnend zangeresje heeft haar platen contact te danken aan een oneerbaar voorstel waar ze gretig op ingingen Daar hoor je helemaal niets over !!!!
  Echt talent heeft dat soort praktijken niet nodig ! en diegene die niets waren en nu bekend zijn geworden op tv zijn geen heilige hoor , ze willes alles doen , als ze hun doel maar bereiken, Nou dan is het wel hypcriet dat je nu gaat klagen !

 25. Meneer Kaktus

  Heel benieuwd naar de kijkcijfers waaruit blijkt dat ondanks #jesuisslachtoffervanGosschalk Humberto Tan wederom dik onder de 400K scoort.

 26. west

  @ Wolter RTL Steek penningen zijn nog niet bijgeschreven op de rekening van SKO

 27. Wollter

  Ik schat meer dan 500.000 kijkers voor Late Night.

 28. Jeffrey

  Ach als een TBS’er de fout in gaat en het land schreeuwt moord en brand dat het systeem niet deugt dan staat de Vries vooraan om het recht te vertegenwoordigen, en dat we vooral het recht niet in eigen hand moeten nemen.
  Maar zoiets de wereld in knallen daar heeft hij geen problemen mee.
  Ja als het waar is, is het diep triest, maar dit is echt voor de rechter! Niet voor RTL Boulevard om een oordeel te geven en iemand al schuldig te bevinden.

 29. G.

  500.000 …

 30. anonymous

  Moest? Je moet niets.
  Je had ook kunnen zeggen, ik ga ik hoef die rol niet.

 31. anonymous

  @Damntegoefs; idd waar blijft Frits Barend met.zijn onthullingen?
  Hij zou toch een gesprek hebben met 2e slachtoffer van Gijs van Dijk?
  Of was dat een leugen en wilde Frits weer aandacht

 32. ron

  Het is heel erg als alles waar is wat er gebeurd is.
  Maar waarom, horen we alleen c auteurs.
  Dit moet toch ook met B en zelfs met A acteurs geword zijn.

 33. Josine

  Ron

  Als je een A-acteur bent a Rutger Hauer om maar een voorbeeld te nemen, die hoeft niet voor een castingdirecteur te verschijnen, omdat de directeur weet van het kunnen van deze A-acteur.

  Daarnaast hebben A en sommige B-acteurs wel het een en ander te verliezen in tegenstelling tot beginnende acteurs, indien dit gebeurd is

 34. Lambik

  @Jeffrey

  Als je het verschil niet snapt tussen 1 tbs’er en de verklaringen van zo’n 45 personen, kun je mss beter je mond houden.

 35. Gallus

  Het komt allemaal uit een ding voort.
  Te groot geloof in baantje. Te belangrijk vinden.
  Veel te veel verering voor diegenen die baantjes “geven”!
  Deze laffe kleinburgerlijkheid die overigens alom heerst zorgt er voor dat de slachtoffers niet een klap in het gezicht konden geven en zeggen: “Hou je baantje maar, het leven is groter!”.

 36. Lex

  Dat zoveel mensen geen aangifte doen is ook wel bizar he? Allemaal bereid zichzelf in de uitverkoop te doen. Triest.

 37. Sven L.

  Je jongen met de capuchon zou heel goed Ferry Doedens kunnen zijn. Teveel te verliezen. Lichaamstaal en taalgebruik / zinsopbouw kloppen ook met normale interviews.

 38. Josine

  die geblurde is Freek Vonk of Valerio Zeno (Alles is Liefde)
  die met capuchon zou heel goed Ferry Doedens kunnen zijn

  Heeft Wendy van Dijk al gereageerd, komt wel heel dichtbij natuurlijk (Wendy speelde in Alles is Liefde)

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.