Big Brother Bart: ‘Ik moest met mezelf spelen van Job’

Na Winston Post en Etienne Poeder is er nóg een BN’er opgestaan die casting director Job Gosschalk níet geanonimiseerd beschuldigt van seksueel overschrijdend gedrag. Het gaat om Bart Spring in ’t Veld, bekend van Big Brother. Dat was vanavond te zien in RTL Boulevard. Spring in ’t Veld: “Ik kwam niet voor een auditie, maar ik was wel in contact met Job Gosschalk vanwege het rolletje dat ik had gekregen in Costa. Toen begon hij tegen mij over acteerlessen.

Gosschalk gaf Spring in ’t Veld een soort privéles. “Hij zei: ‘Stel je eens voor dat je in een kleedkamer zit van een voetbalclub, iemand is nog in de doucheruimte, jij zit in je eentje naakt in de kleedkamer en stel je voor dat je opgewonden raakt van degene in de douche.‘”

En: ‘Speel alvast een beetje met jezelf, ga alvast zo zitten en met je hand over je penis heen wrijven.’ Dat gebeurde op dat moment. Je voelde dat je een grens overging. Op het moment dat ik die scène moest doen, had ik meer het idee van: hij is een voyeur.”

Ook acteur Michiel deed herkenbaar zijn verhaal. “We zijn naar een soort grote ruimte gegaan met twee pilaren. Ik moest aan één kant staan en toen was er plotseling nog een jongen. Geen idee waar hij vandaan kwam. Toen zei Job tegen mij: ‘Ik zie dat je hetero bent, dus ik ga je nu buiten je comfortzone plaatsen. Jij moet nu iets doen wat je nog nooit gedaan hebt, want ik wil kijken hoe je ermee omgaat.’ Ik dacht: oké, dat klinkt aannemelijk.”

Toen zei hij: ‘Je moet naast de jongen gaan staan en je uitkleden.’ De andere jongen deed dat ook en toen zei hij: ‘Je moet nu aan jezelf gaan zitten.’ Het was zo onwerkelijk, ik kon het niet plaatsen, maar het stomme is: je wil zo graag indruk maken op die kerel dat je dat doet. Ik heb één keer naar die jongen naast me gekeken en toen dacht ik: oké, hij kan het wel, en ik niet. Ik dacht: kom op! Dat dacht ik.”

Vlak voor ik wegging zei hij tegen me: ‘Je kan dit aan niemand vertellen, want als je het aan iemand vertelt, dan zullen ze je niet snappen en je heel raar vinden. Je kan het niet tegen je ouders vertellen, je moet het eigenlijk gewoon voor jezelf houden, want het proces van casten snapt niemand.‘”

Ik was best wel in shock. Ik kwam buiten en toen realiseerde ik me pas wat ik gedaan had. Het kan niet zo zijn dat iemand in zo’n positie je zó misbruikt voor zijn eigen plezier. Dat slaat helemaal nergens op.”

Verder deden ook nog twee acteurs anoniem hun verhaal. Eén vertelt dat Gosschalk zich in zijn bijzijn heeft bevredigd.

Onderzoek

RTL Boulevard heeft de afgelopen tijd uitvoerig onderzoek gedaan naar Gosschalk, vertelde Peter R. de Vries. “Ik denk dat het nu een week of vier speelt. Het kwam op gang toen de affaire rond Harvey Weinstein losbarstte. In de dagelijkse contacten die de redactie van Boulevard heeft met de acteurs en actrices werd dat natuurlijk besproken. Toen werd er menigmaal iets gezegd als: ‘Je weet toch wel dat we in Nederland ook zo iemand hebben?’ Dat triggerde de redactie en toen zijn we eigenlijk wat gerichter gaan informeren of dat echt zo is of dat het een gerucht is.”

Toen ontstond toch eigenlijk vrij snel een tamelijk onthutsend beeld waaruit we moesten opmaken dat er geen sprake was van een incident of slippertje, maar dat er sprake is van een bepaald patroon in de werkwijze van Job Gosschalk. In de loop der tijd hebben wij meer dan 70 mensen hierover gesproken. Daar rees een heel duidelijk beeld uit op.”

We hebben ook twee verklaringen van jongens die nog maar 17 waren. Zij hadden het idee in het walhalla te zijn beland en dat het hún kans was om een rol te krijgen en door te breken. Die willen wel alles doen, ook al vinden ze het gek om zich uit te kleden. In hun ogen was die man God in de filmwereld.”

Zijn eerste reactie kregen wij van zijn advocaat en die was erg afhoudend. Hij zei: ‘Dit is disproportioneel en schieten met hagel, dan raak je altijd wel wat.’ Wij voelden toen al dat het niet te houden was, want behalve RTL Boulevard waren er ook andere media al bezig, waaronder Nieuwe Revu.”

KEMNA

Gosschalks castingbureau KEMNA meent niets te hebben geweten van Gosschalks gedragingen, maar volgens de betrokkenen die hun verhaal deden in RTL Boulevard moet KEMNA wél wat geweten hebben.

Lees ook:
‘BN’ers houden Nederlandse Harvey Weinstein geheim’ (twee weken geleden)
Andries Knevel weet wie Hollandse Harvey Weinstein is (twee weken geleden)
Andries Knevel loog over Hollandse Harvey Weinstein (twee weken geleden)
Nederlandse Harvey Weinstein wil niet reageren (twee weken geleden)
‘Naam Hollandse Harvey Weinstein binnenkort bekend’ (vorige week)
Ook AD hint op Nederlandse Harvey Weinstein (vorige week)
‘Nederlandse Harvey Weinstein’ blijkt Job Gosschalk’ (vandaag)
Winston Post: ‘Ik moest masturberen van Gosschalk’ (vandaag)
Etienne Poeder: ‘Ik moest me uitkleden van Gosschalk’ (vandaag)
BLVD in teken Gosschalk: ‘Ook 17-jarige slachtoffers’ (vandaag)
NOS spreekt vijf slachtoffers Job: ‘Hij wilde orale seks’ (vandaag)
Katja Schuurman in de bres voor Job Gosschalk (vandaag)

Foto: RTL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen