Peter R. en Korver in clinch over rol media in zaak Job

Peter R. de Vries en advocaat Richard Korver raakten dinsdagavond in RTL Late Night met elkaar in de clinch over de rol van de media in de zaak van Job Gosschalk. Dat was te zien op RTL 4. Korver liet weten dat hij het maar onverstandig vindt dat Gosschalks slachtoffers, waarvan er één naast hem aan tafel zat, massaal de media opzoeken. “Ik vind het heel onverstandig dat slachtoffers in dit stadium – als zij mogelijk nog iets willen – dit allemaal op televisie vertellen.”

De advocaat wees onder meer op de anonieme verklaringen die RTL Late Night toonde. “Die meneer die we daar net zien en die heel gedetailleerd spreekt: dat maakt het moeilijk voor andere slachtoffers en hun geloofwaardigheid om nog naar voren te komen. Als er nu nog iemand naar voren komt, dan moet de rechter beoordelen of die persoon dan verklaart uit wat hij zelf weet en heeft meegemaakt, of dat hij iemand na papagaait die hij op televisie heeft gehoord.”

De Vries wist niet wat hij hoorde: “De reden dat deze zaak nooit aan het licht is gekomen is nu juist dat niemand die stap durfde te zetten.”

Korver: “Als ik je goed volg hebben in elk geval veel mensen de stap naar jullie gezet om er met jullie over te spreken.”

De Vries: “Maar hoe lang is het van hen geleden? Dat is jaren geleden. Al die tijd heeft niemand zich vrij gevoeld – zo groot was de intimidatie en de macht – om daar over te verklaren. De media zijn juist nodig.”

Korver: “Willen deze mensen alleen hun verhaal kwijt of ook iets van gerechtigheid?

De Vries: “Maar, meneer Korver, gerechtigheid is niet alleen via de juridische weg. In tegendeel, zou ik bijna zeggen. Als we één ding leren in dit land is het wel dat dit soort slachtoffers juridisch helemaal niet aan bod komen en eerst in de media een misstand aan de kaak stellen om het serieus op de kaart te krijgen. Ik begrijp niet wat u hier zit te bepleiten eigenlijk.”

Het recht is niet zaligmakend. De media hebben wel een waakhondfunctie. De zaak van Bill Cosby was er niet geweest zonder de pers, de zaak van Harvey Weinstein was er niet geweest zonder pers. Deze zaak zou er ook niet zonder de pers zijn geweest.”

Iedereen had zijn eigen ervaring, maar niemand deed er wat mee, want ze dachten allemaal: ik zal wel de enige geweest zijn, of: dat overkomt mij weer! Nu horen ze dat het niet zo is.”

Het fragment kunt u bekijken op de website van RTL Late Night.

Lees ook:
‘BN’ers houden Nederlandse Harvey Weinstein geheim’ (25 oktober 2017)
Andries Knevel weet wie Hollandse Harvey Weinstein is (27 oktober 2017)
Andries Knevel loog over Hollandse Harvey Weinstein (28 oktober 2017)
Nederlandse Harvey Weinstein wil niet reageren (28 oktober 2017)
‘Naam Hollandse Harvey Weinstein binnenkort bekend’ (31 oktober 2017)
Ook AD hint op Nederlandse Harvey Weinstein (4 november 2017)
‘Nederlandse Harvey Weinstein’ blijkt Job Gosschalk’ (7 november 2017)
Winston Post: ‘Ik moest masturberen van Gosschalk’ (7 november 2017)
Etienne Poeder: ‘Ik moest me uitkleden van Gosschalk’ (7 november 2017)
BLVD in teken Gosschalk: ‘Ook 17-jarige slachtoffers’ (7 november 2017)
NOS spreekt vijf slachtoffers Job: ‘Hij wilde orale seks’ (7 november 2017)
Katja Schuurman in de bres voor Job Gosschalk (7 november 2017)
Big Brother Bart: ‘Ik moest met mezelf spelen van Job’ (7 november 2017)

Foto: RTL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen