NPO-baas Shula Rijxman gaat op D66 stemmen

NPO-baas Shula Rijxman onthult haar politieke voorkeur. Ze gaat stemmen op D66. Dat vertelt de directeur van de publieke omroep vandaag in De Telegraaf. Nederland gaat volgende week woensdag naar de stembus en Rijxman stemt op die dag voor de partij van Alexander Pechtold. “D66. In eerste instantie ben ik liberaal”, zegt ze in de krant, die haar er vervolgens op wijst dat de VVD ook liberaal is. “Zeker, maar er zijn wat puntjes… Ik heb een wat socialer agenda dan de VVD.

Het zal ook niet helpen dat de VVD een bizarre 300 miljoen euro wil bezuinigen op de NPO. Dat vindt Rijxman veel en veel te veel. “Ik vind dat er 50 miljoen euro bij moet en de PvdA zelfs 200 miljoen.

De politiek moet inzien dat een sterke publieke omroep belangrijker is dan ooit, aldus Rijxman. “De lat is hoger gelegd door grote partijen als Netflix, met kwalitatief goede en dure producties als The Crown.

De NPO moet daar kwalitatief goede Nederlandse producties tegenover zetten, vindt ze. “En als we de middelen krijgen, wil ik zo snel mogelijk stoppen met reclames rond kinderprogramma’s zodat kinderen ongestuurd tv kunnen kijken.

Volgens Rijxman dringt het besef langzaam door in Den Haag. “Ik merk in Den Haag dat ze het belang van onafhankelijke media meer en meer zien.

Regeringspartij VVD is er echter minder overtuigd van die noodzaak, net als de huidige VVD-staatssecretaris van Media: Sander Dekker. “Sander Dekker vond me een aardig mens, maar aan de overkant van de tafel een tough cookie”, zegt ze.

Rijxman was streng voor Dekker. “Ik vind het fijn iemand verder te helpen door inzicht en advies te geven.

Foto: NPO

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen