Nieuwsuur confronteert Rutte met boze oud-student

Nieuwsuur confronteerde minister-president Mark Rutte vrijdagavond met een jongen die hij drie jaar lang les heeft gegeven, maar zich nu tegen hem heeft gekeerd. Dat was te zien in de uitzending op NPO 2. Al sinds 2008 is Rutte docent aan de Johan de Witt Scholengroep in Den Haag. Drie jaar lang zat in zijn groep Abid, die zich nu vooral een miskende Nederlander voelt. In Nieuwsuur rekende hij dat Rutte aan. Hij is geen fan meer van de premier en noemde hem zelfs ‘niet premierwaardig’.

Abid probeerde Rutte neer te zetten als een man met twee gezichten. “Tijdens uw lessen zei u altijd tegen ons dat we geen Marokkanen of Turken zijn, maar echte Nederlanders. Ook zei u: ‘U mag meedoen, u moet meedoen, u telt mee als ieder ander. Als het niet goed gaat of als je je niet zo thuisvoelt, dan kun je daar iets aan doen.’”

Als ik kijk naar de afgelopen jaren waarin u heeft geopereerd als premier, dan heeft u uitspraken gedaan als ‘pleur op’, ‘doe normaal’ en ‘ga weg’ die mij en vele anderen aan het denken hebben gezet. Hoor ik nog wel thuis in het Nederland waar ik ben geboren en getogen? Naar wie moet ik luisteren: premier Rutte of meester Mark?

Rutte denkt dat Abid zijn boodschap niet heeft begrepen. Over de brief waarin hij het land opriep normaal te doen, zei hij: “Ik kijk nooit naar iemand zijn geloof of waar je vandaan komt, maar naar wat je bijdraagt. Dat is het enige dat me interesseert. Die brief gaat net zo goed over Nederlanders die achter in een zaal een discussie over asielzoekers onmogelijk maken of over Nederlanders die op oudejaarsavond vier politie-agenten in elkaar slaan. Het gaat me niet om de afkomst.

Ook staat Rutte nog steeds achter ‘pleur op’. “Er stonden Turkse demonstranten met rode vlaggen op de brug in Rotterdam. Dat vond ik al heel ongemakkelijk, maar we hebben vrijheid van demonstratie. Het mag. Het zijn in eerste instantie Nederlanders, maar ze staan met Turkse vlaggen te zwaaien. Dan komen er vier op de cameraploeg van de NOS af en die zeggen tegen de cameraploeg: ‘Oprotten.’

Die jongens zijn gewoon verkeerd bezig, aldus Rutte. “Die maken wel gebruik van hun vrijheid om te demonstreren, maar treden de persvrijheid met voeten. Op dat moment heb ik een krachtterm gebruikt, waar ik tot de dag van vandaag achter sta. Als je tegen de journalisten ‘oprotten’ zegt, dan is er maar één reactie mogelijk: ‘Pleur zelf op!’”

Die argumentatie kon Abid niet bekoren: “U suggereert dat jongeren met een migratie-achtergrond hier niet thuishoren. Wat we na 15 maart nodig hebben, en waar u de afgelopen jaren in tekort bent geschoten, is een premier voor alle Nederlanders.”

Overigens wist Rutte de jongen aan het eind toch te paaien. Abid gaf aan dat hij zijn klas destijds beloofd had het Torentje te mogen bezoeken als hij premier zou worden. Die uitnodiging kreeg Abid vrijdag alsnog en dat kon de jongen duidelijk appreciëren.

Nieuwsuur-presentator Twan Huys: “Vergeet dat nou niet, anders zit er over een paar jaar weer iemand hier die ehhh…

Rutte glimlachend: “Het is hem vergeven. We gaan dat begin april inplannen.”

Al met al had Nieuwsuur met de uit de school klappende oud-leerling een mooi alternatief geregeld voor de afgezegde boze Groninger.

Foto: NOS

Meer in NOS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Zou u René le Blanc op uw rode loper willen hebben?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen