Astrid Joosten heeft zin in ’16 miljoen rechters’

Astrid Joosten presenteert vanaf maandag 16 januari een nieuw televisieprogramma waarin de rechtspraak centraal staat (zie eerder). “Eigenlijk wordt in ons programma aan de gewone man gevraagd: ben je het eens met de rechter of niet?“, aldus Joosten.

Joosten vervolgt in RTL Boulevard: “Ik zou nooit juryrechtspraak willen in Nederland. Dat vind ik heel eng dat gewone mensen mogen gaan vonnissen over andere mensen. Ik vind het heel goed dat er iemand voor doorgeleerd heeft en dat doet, maar ik vind het wel boeiend om een keer op die stoel te gaan zitten en kijken wat je er zelf van bakt.

Om zich te verdiepen in de wereld van de rechtspraak, bracht Joosten een aantal werkbezoeken aan de rechtbank. “Toen kreeg ik echt te doen met de rechters en de mensen die daar werken. Ik dacht: ‘oh my God, die hebben dat de hele dag. Wat een ramp.

‘Het is allemaal waardeloos’, dat hoor je heel vaak“, aldus de VARA-presentatrice bij SBS Shownieuws.

Toen dachten wij: eigenlijk is de tijd dus wel rijp om iets te doen over rechtspraak. Totdat we op het idee stuitten van 16 miljoen rechters. Toen dacht ik wel, maar dat was maart van dit jaar, dit is het.” “We toetsen met het programma: hoevaak is de Nederlander het nou eigenlijk eens met het vonnis en hoe vaak is hij het niet eens met de rechter, maar dan niet gebaseerd op oppevlakkige krantenkoppen, maar echt je er even in verdiepen.

Han Tonnon, woordvoerder van het Openbaar Ministerie, vertelt in RTL Boulevard: “Dat de mensen zelf uiteindelijk rechter spelen, ook zien dat het niet zo zwart-wit is allemaal in de rechtspraak. We hopen dus ook dat van daaruit wat meer begrip zal ontstaan vanuit de burger voor het werk van de officier van justitie.” “Het is zo dat het natuurlijk niet een echte zaak is. Dat zou ook niet kunnen, want dan zou dat veel meer tijd nemen. Gelukkig krijgen de officier van justitie en ook de advocaat ruim de tijd om hun zaak voor te bereiden. Ze kennen de zaak niet van te voren en ze hebben hem ook niet gedaan in het verleden.

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen