Georgina blundert in DWDD: noemt witte mensen ‘blank’

Geplaatst op Thu 30 Nov 2017 om 11:37

Georgina Verbaan heeft haar correcte vrienden woensdagavond heel erg laten schrikken in De Wereld Draait Door. Ze noemde witte mensen ‘blank’, terwijl ze normaal gesproken altijd deugt. Dat was te zien in de uitzending op NPO 1. Verbaan zat aan tafel om Nederland uit te leggen dat Zwarte Piet toch echt racisme is. Op een gegeven moment ging ze volledig de mist in toen ze enigszins geërgerd opmerkte: “Er is een grote blinde witte vlek, denk ik. Wij, blanke mensen, zien dat niet.

Programmamaker Anousha Nzume, die onlangs op de A7 werd tegengehouden toen ze bij de Sinterklaas-intocht in Dokkum actie wilde voeren tegen Zwarte Piet, corrigeerde Verbaan onmiddellijk. “Witte mensen“, merkte ze op.

Daarop verbeterde Verbaan zichzelf direct, maar deed ze voorkomen alsof het helemaal niet belangrijk is of je wit of blank zegt. “Ja, witte mensen. Wit, blank, ach, ja.

Als geen ander moet Verbaan weten dat ze haar woorden op een weegschaaltje moet leggen, want al bij één verkeerde lettergreep slaat de racismebrigade op tilt.

Brigadier Arzu Aslan, die Arjen Lubach deze week een ‘helper whitey’ noemde, is zich rotgeschrokken. “En dan zegt Georgina Verbaan blank en bij correctie van Anousha Nzume zegt Georgina Verbaan dat het niet uitmaakt blank of wit. Nou, dan heb je nog steeds niet echt veel historisch besef over kolonialisme hoor. Zat je net ervoor zo over op te scheppen, Georgina“, twittert de antiracisme-activiste.

Georgina zegt sorry

Daarop gaat Verbaan direct door het stof. “Mijn excuses. Ik zei overigens niet dat het niet uitmaakt. Maar goed“, reageert ze op Twitter.

Aslan: “Klopt. Maar ik citeerde je ook niet. Weergave van de strekking tijdens livetweeten. En wat je hier zegt, in woord én mimiek, heeft wel die strekking toch?

Verbaan: “Dat was niet de bedoeling. Naar als dat zo overkwam. Het is een beetje spannend in zo’n programma en mijn hersenen ratelen harder mijn mond aan kan, en dan krijg je dit.

Aslan: “Dat snap ik, maar volgens mij is het een wit reflex (treedt juist sneller op bij druk/spanning) waaruit je reageert terwijl nota bene Anousha je corrigeert. En dat je dit ‘ratelt’ is geen willekeur. Daar gebeurt iets met betrekking tot blank vs wit in jouw hersenen.

Verspreken kan, veel mensen in Nederland gebruikten heel lang blank, maar je moet bewust zijn van wat die verspreking betekent en daar dan met ‘ach’ op reageren vind ik kwalijk.

Blanke mensen ‘wit’ noemen, is volgens critici omgekeerd racisme, omdat blank staat voor neutraal en de standaard.

Fragment

De schokkende beelden ziet u onderstaand. Het hele item ziet u op de DWDD-site.

Foto: BNNVARA
76 Reacties op “Georgina blundert in DWDD: noemt witte mensen ‘blank’”


 1. Bob

  Haha. Je ziet Verbaan denken: oh god, is dit mijn medestander..

 2. Ron

  Top optreden van Georgina in DWDD. Helemaal eens met haar standpunten.

 3. Benny-Bjorn A.

  Zucht. Is blanke vla ook racistisch?

 4. Peter Poot

  Wat een baggger tv was het DWDD met deze eindeloze en vooral zinloze discussie – pedante tafelgasten –

 5. Bert

  Helemaal oneens met Georgina, de westerlingen willen hun opvattingen opleggen aan de rest van Nederland die heel anders denken over Zwarte Piet, leve de zwarte Zwarte Piet!

 6. pepe

  ze heeft zwarte piet is racisme ook niet meer als twitternaam zie ik zou dit het begin van de ommekeer zijn?

  en geef aub niet zo veel aandacht aan gekkie Arzu die moet met dwangbuis een Paaz in

 7. david

  GATVER Wat is zij een racist! Walgelijk mens, om witte mensen ‘blank’ te noemen?? Zij heeft echt nog wat te leren.. GATVERDAMME

 8. Pietertje

  De meest foute opmerking mis ik echter in dit verhaal. Mathijs vertelt dat “de provincie er misschien nog niet aan toe is”. Arrogantie ten top van de Grachtengordel-BN’ers die denken dat ze alles beter weten. Maar ja, bij DWDD denken alle Grachtengordel-mensen dat ze weten wat de rest van Nederland vindt.

 9. E. Hartsma

  Ongelofelijk wat een drammers. Dat heeft de anti zwarte Piet aanhangers geen goed gedaan.
  Dus blank mag je niet meer zeggen van hun? Die witte man kwam heel redelijk op mij over, trouwens ook die andere witte man van het AD.

 10. Ven

  Sinds wanneer zijn Indische mensen blank of wit? Wees blij met jou mooie kleurtje, een ander doet er veel moeite voor. Getint is prachtig!

 11. Henny Huisman

  Ik ben vroeger gepest als ‘dik varken’. En ik ken veel kinderen die hetzelfde overkomen. Daarom start ik morgen een actie met influencers om alle varkens in Nederland te ruimen, zodat kinderen niet meer gekwetst worden.
  Ik hoop dat ik jullie ogen heb geopend.

 12. Olga

  En ik vind wit dus heel erg racistisch, want ik ben niet, mijn huid heeft altijd een beetje kleur en is verre van wit.

 13. robb

  Ik word hier zo moe van leve de kerst man.

 14. Gekke henkie

  Ik ben tegen zwarte piet, maar de heren in deze discussie hadden betere standpunten (op dat idee van de hond na dan).

  “Maak piet niet zwart” is idd een veel betere campagne slogan

 15. Bert

  @Gekke Henkie: Maak Zwarte Piet niet wit, de naam Zwarte Piet geeft de kleur al aan.

 16. Ow

  Heb altijd gedacht dat deze drie kenmerken (ineen) iemand blank/wit maakt. Blauwe ogen, blond haar en een rozige huid.

 17. west

  Eigenlijk mogen we dan ook niet blank zijn, want dat doet denken aan de blanke slaven /slavinnen!
  Dus geen zwarte en blanke gezichten meer in de wereld en je gezicht grijs, goud, maken!!
  Want grijze, of gouden onderdanen die uitgebuit waren bestond niet !
  Ja en zwarte Piet is ook een belediging tegen de zwartwerkers , die onze economie draaiende houden en over je gezicht cosmetisch kleuren zonder dat er iemand beledigd wordt is een mooi ideeetje voor de cosmetica industrie

 18. Jambon

  Ik ben ongeveer tien jaar geleden afgehaakt met bij te houden wat de correcte term van het moment is. Zolang je intenties maar goed zijn maakt de woordkeuze mij weinig uit.

  Ik neem overigens wel aanstoot aan het woord ‘piet’ bij Zwarte Piet, daar kan best een neutrale term voor gevonden worden.

 19. Doe

  Ik kan Mathijs en Verbaan en al die andere subsidie sponsen alvast vertellen dat wat zij willen nooit gaat gebeuren.

 20. PA

  Sinds het artikel in het AD vorige week is de discussie weer opgeladen in de media.
  Veel AD journalisten heb ik al gezien bij oa Tan en nu vandaag weer een artikel in het AD en wederom aandacht in de media bij stand.nl. Het doel was toch om de discussie over 6 december te tillen van het AD artikel.

  Zie het als een vorm van reclame voor het AD. Was het eerst alleen de Telegraaf die reclame maakt voor de pulp krant kan men nu ook het AD er aan toevoegen.

 21. Superman

  Moe van al die BN’ers die graag bij elkaar in de kont kruipen en net doen alsof zij het morele geweten van Nederland zijn, om van te kotsen.

 22. S

  @west wat? de zwartwerkers , die onze economie draaiende houden […]
  Hoe kom je daarbij? Zwartwerkers dragen geen moer aan onze economie omdat ze ZWART werken. Dat houdt in dat ze GEEN belasting afdragen!

 23. Anouk smullers

  Waar was deze foute Nederlanders en moraal ridder in de zaak Godsschalk? Daar hield ze haar mondje over.

 24. E. Jansen

  Ze keken anders heel raar op bij de supermarkt toen ik om ‘witte vla’ vroeg… Mensen, waar gaaaaat het toch om… de tenen van sommigen zijn wel heeeel erg lang vind ik. Ik voel me als witte man (alsof ik ziek ben, helemaal wit uitgeslagen kennelijk) nog wel het meest gediscrimineerd in dit land. Niks doen of zeggen we goed, we moeten vooral buigen voor die paar anderen die er wel een heeeel groot drama van maken allemaal, pffff.

 25. 65j

  Laat hem wat veranderen ,veegpiet vind ik niet goed te snel herkenbaar maar verander het wat, er is al heel veel veranderd in de laatste 50 jaar toen ik kind was was sinterklaas helemaal niet lief het was een nare man die kinderen in de zak stopte en wie stout was kreeg geen cadeau maar een zakje zout of wat met de roe van zwarte piet veel kinderen hadden nachtmerries hier over ,dat is niet meer zo de roe ,zak en zakje zout zijn verdwenen het uiterlijk is ook al aangepast ,hoe erg kan het zijn wat te veranderingen kinderen merken het niet ze weten niet beter,en de rust komt weer terug in de samenleving.

 26. S

  @65j, precies.

 27. Brian

  Wat wekte Nzume een irritatie op social media zeg: niemand laten uitpraten, niet luisteren, minzaam glimlachen. Die heeft alleen maar mensen naar het andere kamp gejaagd, de heren waren een stuk redelijker.

 28. west

  Leest u eens de artikelen van Prof Heertje, de grote zwarte geld gaat op aan
  dure auto`s vastgoed roerende goederen , de kleine man verdiend zwart bij op 2e hands sites!
  weet u wat er omgaat in geld op 2e hands sites
  bijna iedereen smuichelt er zwart bij
  zodoende kunnen vele Nederlanders hun kooplust in de winkels vergroten .dus draagt bij aan de economie , zo komt er ook geld in de schatkist Als volgend jaar belasting geheven gaat worden op iedere verkochte advertentie op Marktplaats en dergelijke 2e hands sites zal de markt ook inzakken !

 29. X

  Ben meteen weggezapt bij 1 van mijn favoriete programma’s. Elk jaar weer, ben er klaar mee. Ik ben niet tegen verandering hoor maar dat hysterische gedoe er omheen hangt me de keel uit.

 30. Vrede

  Ik vond het vooral pijnlijk om te zien hoe die mevrouw Nzume tot 2x toe probeerde haar boek te promoten.

 31. Meneer Kaktus

  Ik stop m’n blanke tampeloeris straks in Virginia waarna ik m’n witte goddelijke zaad in haar spuit. Of mag dat ook niet meer?

 32. Eme

  mevrouw Nzume is half Russisch half Afrikaans en is getrouwd met een Nederlander.

 33. Huib

  “De provincie is er nog niet aan toe”! Dit verdwaasde gezelschap van anti zwarte pieten denkt tot de voorhoede van Nederland te behoren. En het ergste is: Ze geloven het echt!

 34. Nicky Labanda

  Mijn muren zijn wit, Europeanen zijn blank.

 35. Joop

  @65j

  Wat ben jij naïef om te denken dat de rust terugkeert als je piet een beetje verandert. Dit incident bewijst toch dat er veel meer speelt. Ouders hebben trouwens nooit kinderen in de zak gestopt of zout of de roe gegeven, tenzij ze sadisten waren. Toen ik kind was grapte men daar gewoon over en nu hoor ik het ook nog steeds. Het zijn in ieder geval geen veranderingen die aan de meerderheid opgedrongen zijn zoals ze met het uiterlijk van Zwarte Piet doen.

 36. Eme

  In Indonesië (meer landen) is wit de kleur van de dood. Papoea’s en Aboriginals smeren niet voor niets hun gezicht wit als ze op oorlogspad gaan.

 37. Weird Duck

  @Meneer Kaktus. Prikt dat niet ontzettend bij mevrouw Kaktus?

 38. Sven L.

  Ik begrijp het echt ff niet. Wit, blank. Is toch hetzelfde. Voel me als blanke/witte Nederlander overigens niet aangesproken of gediscrimineerd.

 39. Sven L.

  Trouwens; volgende maand heerlijk ff n weekje naar Maspalomas; hopelijk loop ik nog ‘n tintje op. Of mag je dat ook niet zeggen?

 40. Gallus

  Er zit meer achter!
  Anouschka (?) Beweert dat “alles” dat “we” “hier” hebben komt door de slavernij.
  Dat is nogal een statement. Die propositie wordt toch met de zwarte Piet meegesmokkeld.
  De slavernij en het kolonialisme hebben diepe schaduwen bezien vanuit de huidige omst

 41. Gallus

  ……omstandigheden.
  Maar is het ALLEEN schaduw als je alles meeneemt?
  Kolonialisme heeft ook goede dingen gebracht in koloniën! Moderne infrastructuur, techniek, kennis van hygiëne, medicijnen enz.
  Er is wel wat voorstellingsvermogen nodig om een beetje beeld te krijgen.
  De diepte van de schaduwzijde vanuit deze tijd gezien staat daarbij niet ter discussie.

 42. Jan

  Wat zijn we ontzettend diep weggezakt in dit land. Je hoeft hier niet te wonen. Niemand verbiedt je om te vertrekken. Graag zelfs. Scheelt een berg uitkeringen en criminaliteit.
  Dat een klein clubje grachtengordel types deze discussie in de media levend houden is helemaal om te kotsen. Hoe een paar mensen het kunnen verzoeken voor een heel land, onbegrijpelijk.

  Als je die types mag geloven zuigt Nederland en hebben ze minachting voor de oorspronkelijke bewoners. Maar ze vergeten wel dat die kaaskoppen er wel voor zorgen dat ze vreten, een huis en een uitkering hebben. Over discriminatie te gesproken. De Nederlander wordt hier gediscrimineerd. Buitenlanders en buitenlandse bedrijven krijgen alle voordeeltjes. Vraag maar aan Geert….

 43. Prector

  Ik heb het gezien, ja. Die Nzume – en begrijp me goed, ik vind het een leuke vrouw, maar wel een leuke vrouw die zeurt – gebruikt me toch echt iets te veel letterlijk vertaald Amerikaans-Engels als het om racisme gaat. Niet ‘blank’, maar ‘wit’. En ze praat over ‘mensen van kleur’, wat een letterlijke vertaling is van ‘people of color’. Niet heel lang geleden gebruikte men in de VS nog ‘colored people’, maar dat was blijkbaar racistisch, dus werd het gewijzigd in ‘people of color’. Volgt u het nog? Ik niet.

 44. Kijkwijzer

  Die Anousha Nzume heet in het echt gewoon Anna Steijn.
  In nagenoeg ieder programma gaat ze weer mekkeren over haar pappa uit Kameroen en haar mamma uit Rusland.
  Nadat haar biologische vader al weer vroeg vertrokken was naar Kameroen is haar moeder hertrouwd met een zekere meneer Steijn.
  Maar Anousha Nzume klinkt natuurlijk interessanter dan Anna Steijn.

 45. arie

  Verplaats Amsterdamse praatprogramma,s DWDD, Pauw en Jinek van NPO naar AT5, voor geïnteresseerde ook te bekijken via kabel, probleem opgelost.

 46. School

  @PA

  Mooie hypercorrectie.

 47. Egbert

  Wat een onbenullig gezeur over niets van mensen die niets te doen hebben.hele programma kan ook wegbezuinigd worden.

 48. klara

  DWDD IS GEZAKT TOT DE ONDERGRENS ,GELUKKIG GAAT DE NPO MINDER GELD KRIJGEN ,NU MAAR AFWACHTEN OF MATHIJS NOG BIJ DE COMMERCIELE OMROEP TERECHT KAN .

 49. Henk

  Men maakt mensen zo gek dat ze niks meer durven zeggen. Je ziet het overal in de wereld. En bedankt fijne media met het oprakelen van deze ellende. Ach ja, dan hoeven media het ook niet meer over de werkelijke problemen in de wereld te hebben. Mooie afleidingsmanoeuvre.

 50. Sean

  Gruwelijk slecht item. Verbaan is sowieso een slecht boegbeeld van je beweging, want niet veel mensen hebben haar geloof ik hoog zitten. Maar wat de hele discussie teniet doet is die Anousha Nzume. Dat mens is alleen geïnteresseerd in haar eigen stemgeluid. Ze schreeuwt door iedereen, laat niemand uitpraten, en al helemaal niet als je een andere mening hebt. Ook zat ze daar vooral voor zichzelf, ik bedoel, hoe vaak heeft ze wel niet gezegd dat ze een boek geschreven heeft? Vier, vijf keer? Het viel me nog mee dat ze haar krokodillentranen niet heeft gebruikt, zoals ze dat bij Pauw al wel deed.

 51. Karel

  Het gezamenlijke IQ wat daar zat is hetzelfde als de buitentemperatuur. Goh wat zijn die mensen dom zeg.

 52. Otto Groeneveld

  En al die blanke maar werken.

 53. Sean

  O, trouwens, is een Poolse huishoudster spelen met een stereotype accent in Dokter Tinus ook niet een beetje… discutabel? Of is het dan oké omdat er geen schmink bij komt kijken?

 54. Otto Groeneveld

  Dus die Anoeska is het product van een zwarte die hier in Nederland zijn heipaal in witte vrouwtjes lag te duwen. Gvd zeg moet niet gekker worden.

 55. Bobby

  HaHa duo pietnotti.

 56. Robin Martens Lover

  De enige die hier een probleem van maken zijn mensen uit Amsterdam en omstreken! zelfs zwarte mensen vinden dit geen enkel probleem.
  Mensen maken elkaar gek en de media doet erin mee

 57. JvdE

  Hier in Amsterdam zijn er genoeg mensen die het allemaal maar onzin vinden hoor, en daar zitten ook genoeg zwarte mensen bij.

 58. Puk

  Blank en zwart zijn gelijk.
  Op het zebrapad roepen ze om en om ” ze zien me wel, ze zien me niet”.

 59. ai

  Hoe kan iemand met net zoveel hersens als een lucifer zich bemoeien met Zwart Piet wat hij moet gewoon blijven.

 60. joop

  We moeten met zijn allen Vrouwtje Verbaan negeren en boycotten ze heeft IQ van een garnaal dus ze zal het nooit begrijpen.

 61. ME

  Wat een lutser is die verbaan toch . Zielig kind met het iq van een stoeptegel.
  Aandachtstrekkertje.
  Waarom mag er geen blank meer gezegd worden. Ik ben blank.
  Doe eens wat aan die zwarte sint of een sint op een kameel.
  Dat is lekker verwarrend voor de kids.

 62. Bram

  JvdE
  Thu 30 Nov 2017 om 15:29
  Dat klopt , heb ook heel veel kennissen in Amsterdam en die vinden
  zwarte Piet prima.
  Het is de schuld van die snelprater van DWDD. Die geeft dat soort gekken
  zendtijd.

 63. Bram

  Anousha Nzume is de nieuwe Sylvana.
  Samen hebben ze het IQ van een zwart gat !!!!!

 64. ano@niem.nl

  Kan hier ook even de foto bij geplaatst worden van dat jaar dat ze zelf zwarte piet speelde?

  Hypocriet, andere woorden heb ik er niet voor. Dit speelt alleen in de Randstad. In de rest van Nederland zijn alle pieten zwart.

 65. ano@niem.nl

  Pauw en van Nieuwskerk werken zo langzamerhand ook op mijn lachspieren. Ze blijven maar volhouden anti-piet bekende Nederlanders en anti-pietbewegingen uit te nodigen om hun linkse mening maar door te drammen.

  Geen wonder dat er zo veel kijkers afhaken.

 66. Michiel

  @ ano@niem.nl

  En dombo’s zoals jij blijven het volhouden om er naar te kijken.

 67. anoniem

  Zou onze schepper in de hemel ook zulke verhitte discussies over onze huidskleur hebben moeten voeren, toen hij de mens bedacht?

 68. anonymous

  Georgina, de marionet van grachtengordel links valt behoorlijk
  door de mand.

 69. Grace321

  Wit of blank… Wat is het verschil? Wat maakt het uit????

 70. noman

  verbaan begint steeds meer op ET te lijken en Anousha Nzume is zooo verschrikkelijk IRRITANT!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 71. Angelo

  “Denk niet wit…
  “Denk niet zwart…
  “Denk niet zwart / wit…
  “Maar enkel de kleur van je hart…’

  (Frank Boeyen)

 72. Henk aan de Leye

  De zwarte pieten haters haten zwart niet maar de naam piet dus bannen per direct zwarte piet en komt Zwarte Kees 2 echte originele Nederlandse namen dus vanaf vandaag ZWARTE KEES!

 73. Cor

  Domme blanke vrouwe…. Zucht! Domme vrouwe afkomstig uit andere lande van origine… Zwarte piet! Koning van de rock n roll….. Niet zeure… Goeie gast! Zwart is rock n roll! Rock n ro ll. is goed dus wat is de probleeeeem?

 74. Balou

  Is die Nzume soms de nieuwe Simons?
  Ene stammende malloot volgt de andere op ;)

 75. Balou

  Stammende = drammende

 76. caro

  Veranderingen worden door een groep anti-pieten niet meer geaccepteerd.Zij gaan voor afschaffing van het hele Sinterklaasfeest.
  Verder zag ik vanavond al een gefrustreerde moeder die haar kind al weken thuis houdt v school omdat ze het niet eens is met de Sinterklaasversiering/knutsels noem maar op.
  Het moet van haar allemaal weg omdat het te maken heeft met dit ” racistische” feest.
  Let op dit gaat allang niet meer om zwart of roetveeg.Dit stopt niet voordat het hele feest om zeep is geholpen en dan vinden ze wel weer iets anders om ons witte mensen dwars te zitten.Alles kan in dit land,behalve als de witte mens het wil.Want wij bedoelen het blijkbaar in de ogen van boze gefrustreerde mensen per definitie slecht….waar houdt dit op?

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.