SBS 6 stopt met Utopia: laatste uitzending op 1 juni

Geplaatst op Thu 30 Nov 2017 om 12:24

SBS 6 stopt met Utopia. Na vierenhalf jaar en 1149 afleveringen is de dagelijkse realityserie op 1 juni 2018 voor het laatst te zien. Dat heeft de zender laten weten. SBS 6 spreekt van een noodgedwongen einde. “Het huurcontract met de provincie Noord-Holland is na het eerste, tweede en derde jaar wegens het succes van Utopia steeds verlengd. Helaas is het niet mogelijk om het Utopia-terrein nog langer te huren. Vanaf juni 2018 wordt de loods afgebroken en krijgen de dieren een ander onderkomen.”

SBS 6 en producent Talpa hebben overwogen om Utopia te verhuizen naar een andere locatie, maar er is voor gekozen om dat niet te doen, zegt een woordvoerder.

Waarom is ervoor gekozen dat niet te doen? “Utopia is het verhaal van 15 pioniers die al ruim vier jaar bouwen en schaven aan hun eigen ideale samenleving. Utopia verhuizen en opnieuw beginnen voelt niet als een goed passend vervolg. Daarmee doen we teveel afbreuk aan alles wat er al is gebouwd en ontwikkeld in de afgelopen jaren. Utopia is op dit terrein begonnen en het programma hoort wat ons betreft ook hier te eindigen.

De inwoners van Utopia zijn zojuist op de hoogte gebracht van dit nieuws ‘en dat ging met de nodige emoties gepaard’, weet de zegsvrouw.

In tegenstelling tot voorgaande jaren wordt er eind dit jaar geen Utopiaan van het jaar verkozen. “In plaats daarvan doen de huidige inwoners mee aan de grootste verkiezing die Utopia tot nu toe heeft gekend en verlaat één inwoner op vrijdag 1 juni 2018 de loods als dé grote winnaar.”

Utopia

Utopia ging op 31 december 2013 onder grote belangstelling van start. Het oorspronkelijke plan was om in één jaar een ideale wereld te creëren op een verlaten terrein bij Laren. UIteindelijk hebben de inwoners vier jaar lang gebouwd, discussies gevoerd, ruzie gemaakt, geëxperimenteerd en niet in de laatste plaats ook heel veel plezier gehad.

Vanaf 1 januari 2018 wordt Utopia elke werkdag een uur lang uitgezonden van 19.00 tot 20.00 uur, dan is te zien hoe de Utopianen toeleven naar de spectaculaire finale op 1 juni 2018. “Hierover volgt op een later moment meer informatie.”

SBS 6 benadrukt blij te zijn met de kijkcijfers van Utopia. “Dit najaar kijken er dagelijks gemiddeld 600.000 mensen naar Utopia. Het aantal kijkers ligt daarmee structureel boven het gemiddelde van vorig jaar.”

Opvolger

Wat wordt de opvolger van Utopia? “SBS 6 is aan het bekijken wat er in het tijdslot van Utopia zal komen.

Foto: SBS
75 Reacties op “SBS 6 stopt met Utopia: laatste uitzending op 1 juni”


 1. Rofl

  Bijna exact 10 jaar na het einde van DGK

 2. david

  “Vanaf juni 2018 wordt de loods afgebroken en krijgen de dieren een ander onderkomen.”

  Hahahah

 3. Vrede

  Jammer! Laatst nog het nieuws dat het van januari een uurtje werd en nu gaat het stoppen. Ze hebben toch een mooie kijkcijfers dus best raar.

 4. Sander

  Gek besluit als je het mij vraagt. Overal wordt gesproken over de stabiele kijkcijfers die het programma dagelijks heeft, maar verhuizen naar een ander terrein zou geen optie zijn? Lijkt me juist weer leuk voor de kijkcijfers…

 5. S

  Jammer. Dit programma heeft mensen heel wat mensenkennis bijgebracht. Waarom mensen op een bepaalde manier reageren of niet etc.

 6. Ron

  Onbegrijpelijk besluit. Het genre RLS is populairder dan ooit, de kijkcijfers zijn zelfs weer gestegen in de doelgroep, het gaat dus zelfs naar een uur TV per dag vanaf volgend jaar. De hele vooravond kan dus nu weer inzakken als er dus niet iets soortgelijks voor in de plaats gaat komen. Big Brother of De Gouden Kooi weer terug zou mooi zijn. Zeker een Big Brother ondanks dat het van Endemol, hoeft dat geen belemmering te zijn om de rechten over te nemen door Talpa. En je hebt dan wel gelijk weer een bekende titel in huis waar je marketingtechnisch weer veel mee kunt. Kijk naar het eenmalige grote succes van Idols een paar jaar terug. Dus wie weet wat er voor in de plaats gaat komen.

 7. Koen

  1 aprilgrap.

 8. S

  Ik kijk vanaf dag 1 elke dag en daarna gaat de Tv uit!
  Hoop dat het toch doorgaat, ergens anders.

 9. mark2

  sbs wil niet stoppen maar het huurcontract kan niet verlengd. een verhuizing had wellicht best gekund! ik neem aan dat sbs alle opties heeft bekeken omdat het gewoon goed draait voor sbs6

 10. Danny

  Gaat zeker wel door,let maar op.
  Kijkcijfers goed en stabiel. Goedkoop programma.

 11. Noel

  RTL5: spring in dit gat!

 12. anonymousin

  @Sander

  Het gaat er ook niet om dat de kijkcijfers niet goed zijn (staat in artikel).

  Maar SBS kan het Utopia terrein niet langer huren van/via de Provincie Noord-Holland. (staat ook in artikel).

 13. Eme

  Misschien kunnen ze in Chili ermee doorgaan. (?)

 14. Benny-Bjorn A.

  Fijn. Weg met die inhoudsloze pulp.

 15. Sander

  @anonymousin: Dat snap ik. Maar verhuizen is altijd een optie.

 16. Jack Wolff

  Mooi, nu maar hopen dat er een goed alternatief voor komt. Knoop in je Zakdoek wellicht uit het stof halen?

 17. Dion

  Nooit begrepen dat er maar 1 iemand naar zou kijken dus goede zet

 18. Ron

  Als ze door hadden willen gaan had dat altijd gekund. In juni stoppen en eind augustus weer verder op een nieuwe lokatie. Maar goed, dat gaan ze niet doen dus zullen ze wel met iets komen wat vergelijkbaar is aan Utopia en dat lijkt me ook wijsheid dan te komen met een aangekocht programma ‘de dierenambulance’ of iets dergelijks, waar toch niemand naar gaat kijken.

 19. Rofl

  TIJD VOOR DGK 2?

 20. Ja joh

  Misschien leuke kijkcijfers maar het heeft niets gebracht.
  Er is geen totaal nieuwe samenleving en niemand praat er over.

 21. Z

  KOM OP SBS! BLAAS DE GOUDEN KOOI NIEUW LEVEN IN!

 22. Olga

  Hoera! En die bewoners gaan weer op in de anonimiteit hoop ik.

 23. Michael

  Nee joh,

  Maak een Big Brother ’70 ofzo. Alles naar de jaren 70 en laat ze daar maar eens in leven!! Hoef geen geld voor dit idee trouwens ;-)

 24. Jan

  Heeeeeel erg jammer!!! Kijkt lekker weg in de begin avond!
  SBS laat het a.u.b verhuizen naar een andere locatie! Nu nog een half jaar lekker genieten!!!!

 25. Bart

  Er gaat wel iets nieuws komen. Of een terugkeer van Big Brother of De Gouden kooi. Die leegkomende villa van Koffietijd/5 uur live heeft daar alles mee te maken lijkt het.

 26. Laurens

  Wat ontzettend zonde dat ze dit laten gaan!
  Hoewel ik er zelf niet naar keek, waren er iedere dag minimaal 500.000 kijkers! SBS heeft nog nooit zo’n hoog aantal gehaald in de vooravond.

  Was opnieuw begonnen met een heel nieuw leeg land, met nieuwe mensen. Er is genoeg land te vinden waarop ze opnieuw kunnen beginnen.

  Start vanaf augustus met een nieuwe serie om 19;00 uur en plaats om 19;30 uur een nieuwe brede soap. Voorkeur voor ONM, omdat je dan al een complete verhaallijn hebt en heel veel PR kunt creeëren. Alle mensen die dit vroeger hebben gekeken, zullen toch nieuwsgierig zijn.

 27. Koen

  Inderdaad, laat ze weer helemaal opnieuw beginnen maar met zelfde inwoners. Jammer voor dit besluit

 28. Tim20 MJ

  @ Bart

  Ja, Koffietijd en 5 Uur Live gaan verhuizen naar een andere locatie. De loterij wil al hun programma’s onder één dak, dus één grote studio voor bijv. Miljoenenjacht en Eén tegen 100, waar dan ook plaats is voor Koffietijd/Live. Dit plan hebben ze al een tijdje, maar lijkt er nu echt van te gaan komen. En dus komt die villa weer vrij. Gouden Kooi 2.0 wellicht?

 29. Ano Nymous

  Gelukkig.
  Ja begrijpelijk dat de deelnemers emotioneel zijn. Die moeten weer op zoek naar een echt leven en echte baan…

 30. Bart

  @Tim20mj Persoonlijk geef ik meer de voorkeur aan Big Brother dan aan De Gouden kooi. Wat Laurens zegt dan plaatsen om 19.00u gevolgd door een nieuwe brede familie soap. Niet ONM maar iets nieuws. Bijvoorbeeld zoals Spijkerhoek. Een soap waar verschillende families en personages in een buurtje wonen. Die buurt en de plekken staan centraal.

 31. Jroen

  Utopia is dan wel een ‘succes’ maar van het orginele plan is natuurlijk compleet geflopt. Ik hoop op een nieuwe editie van Big Brother is hetzelfde soort huis als de eerste editie. Dus met een camera kruis in het midden. Als ze het op dezelfde manier aanpakken, wordt het vast een succes!

 32. Ron

  Gouden Kooi is qua type RLS dan niet zo familie soap natuurlijk. Dus een Big Brother ligt dan meer voor de hand.

 33. JD

  OMG!

  600k SBS kijkertjes raken hun vaste ijkpunt in de avond kwijt.
  Het leven heeft vast geen zin meer

 34. Rofl

  Big Brother +utopia is saai, dgk was leuker.

 35. Rubicon

  Topprogramma. Nu hoogtepunt. UItzendingen van 1 uur wordt te lang maar begrijp het omdat ze natuurlijk wisten dat ze gingen stoppen. Wel vreemd dat ze maand geleden eerst nog pb stuurden dat ze doorgingen in 2018 terwijl ze wisten dat dit boven de markt hing. Anyway, stukje grond huren in Oosten van het land en vanaf nul beginnen

 36. Otto Groeneveld

  Vreselijk klote programma na 1 minuut kun je die conclusie al trekken.

 37. Otto Groeneveld

  Helemaal geen goed cijfers welke malloot zeg dat?

 38. Martijn M

  Het was wel een leuk element dat de bewoners weer helemaal vanaf nul moeten beginnen op een andere plek. Ik snap niet dat Talpa dat niet doet, misschien wordt dat te duur?

 39. Mark

  1 juni 2018, ik krijg gelijk zo’n Big Brother gevoel, toen miljoenen mensen voor de buis Bart net voor favoriet Ruud zagen winnen. Als SBS het ook zo weet te hypen komend half jaar tot de laatste dag, dan voorzie ik hoge kijkcijfers.

 40. Robin Martens Lover

  Misschien toch een andere locatie zoeken en dan weer helemaal opnieuw beginnen en ook misschien een nieuwe groep.
  of een aantal bn-ers erin ?

 41. anoniem

  Big brother terug! Prima!

 42. Mark

  “Vanaf juni 2018 wordt de loods afgebroken en krijgen de dieren een ander onderkomen.”

  Het is toch ook gewoon ordinair aapjes kijken.

 43. Mark

  Ik denk dat SBS eind 2018 gewoon helemaal opnieuw begint elders. Mss wel in het buitenland, zoals Helemaal Het Einde. Maar dan niet met gezinnen, maar weer eenzelfde groep verschillende mensen. En uiteraard de naam Utopis behouden, want dat staat als een huis, letterlijk.

 44. Puk

  Eindelijk van de buis. Dat zooitje leeghoofden
  En de 600.000 andere leeghoofden die er naar keken, ga naar een dierentuin aapjes kijken. ( deze hebben meer hersencellendan dat zooitje ongeregeld)

 45. vinn

  Begin dan aub in juni op een nieuwe plek met nieuwe mensen (en een paar oude bekende van Utopia).

 46. xander

  Ik kijk altijd. Het is sinds een jaar niet leuk meer omdat alles voor elkaar is daar. Daarom zou ik juist opnieuw beginnen op een nieuw braak liggend terrein met nieuwe bewoners zonder dat ze geld en dergelijke hebben. Helemaal weer opbouwen! Had ik sowieso gedaan, gewoon alles opnieuw.

 47. Ruud

  Jammer SBS, hoop dat jullie met een nieuwe serie komen.

  Beetje sneu dat sommigen hier juichen; je hoeft niet te kijken, dus waarom gun je het een ander niet? En moeten we hier alleen maar VPRO-programma’s volgen of ben je direct een leeghoofd als je Utopia als guilty pleasure volgt?

  Het niveau van Utopia is vergelijkbaar met de ‘inhoudelijke’ reacties op MC.

 48. Er ist wieder da

  Hoop wel dat het goed gaat met de dieren. De bewoners interesseert me niet.
  Meest stompzinnig programma, opzet totaal geflopt.
  Met je Hornbach loods…

 49. Hatseflatsssssss

  Jeetje zeg dan pas? Da’s toch jammer. Het kan nog per 1 december hoor!

 50. Ron

  Het is nog niet gezegd dat het echt definitief stopt. Talpa/SBS had best door willen gaan begrijp ik maar kan het niet vanwege het terrein. Misschien dat het toch nog ietwat gerekt kan worden tot eind 2018 dan maken ze de 5 jaar helemaal vol. Misschien beginnen ze namelijk nog niet gelijk met het afbreken, je weet toch hoe zoiets gaat met papieren rompslomp wat dit teweeg brengt. Dat pakt in praktijk toch altijd weer anders uit. 5 jaar vol maken zou een mooi slot betekenen dan.

 51. Joris

  Bij RTL Nederland moeten nu de alarmbellen gaan rinkelen en aan de slag met Big Brother!

 52. J

  @Joris: Als ze slim zijn wel ja! Najaar bij RTL5:

  18:00 Gordon Ramsay
  18:55 Funniest Files
  19:25 Big Brother
  20:00 5 Tegen 5 / Deal Or No Deal

 53. Joris

  2 J: als ik RTL was zou ik het zo doen

  18.00 reality series a la krap bij kas, tattoo stories etc ..
  18.30 reality series a la krap bij kas, tattoo stories etc..
  19.00 big brother
  19.30 spelshows: 5 tegen 5, deal or no deal
  20.00 funny files
  20.30

 54. Ron

  Het is wel de kans voor RTL 5 om Big Brother definitief naar RTL 5 te halen. Ik zou het snel vastleggen als ik RTL 5 was.

 55. DGKfan

  Ze hadden met Utopia veel eerder moeten stoppen, stop op de hoogtepunt.
  Ze zijn op 31dec2013 gestart, stop dan precies 4 jaar later, Op 31dec2017

  En DGK is een optie

 56. Arie

  Dit lucht op.

 57. Michiel

  Inpakken en wegwezen.
  Nu de rest van SBS nog.

 58. Laura Vamp Fatale

  Zal hard aangekomen zijn voor Billy zeg, waar moet ze zich nu gaan aanstellen en ja ook janken ??!!
  xxx

 59. Laurens

  Is dit geen bewuste keuze van Talpa/SBS om dit zo te doen? Door er een einddatum aan te hangen komt er weer meer PR voor het programma.
  Zoals Mark zegt krijg je wellicht zo’n zelfde einde als Big Brother.

  Ik kan mij niet voorstellen dat ze deze kijkersaantallen laten vallen als ze ergens anders verder kunnen.
  Wellicht willen ze er toch een soort twist aan geven?

 60. Wietse Bart

  Heerlijk weg met die bagger!

 61. Bart

  @Bart Nog steeds een te zwakke vooravond om een vast en groter publiek aan te boren. Dat ook nog eens de rest van de programmering omhoog trekt. Zolang er niemand anders aan het roer komt bij RTL5 gaat het sowieso niet gebeuren.
  Er gaat echt wel een nieuw reality programma starten in september bij SBS. Als ze slim zijn zetten ze er een nieuwe brede familie soap naast.

 62. Vrede

  Nu zullen de bewoners het niet meer serieus nemen. Niks meer bouwen, rekeningen boeien niet meer en zuinig doen ook niet. En als mensen vertrekken gaat het per maand ook nergens meer op slaan om iemand erbij te gooien die amper tijd meer heeft om daar iets te doen. Saai zooitje dus laatste paar maanden

 63. Ron

  Heb inmiddels begrepen dat John de Mol not amused is over het stoppen van Utopia. Lijkt op een zeer korte termijn beslissing ook omdat de stemmingen gewoon doorgang hebben gevonden zo was te zien vanavond. Dus dat er een soorgelijke vervanger komt, of dat Utopia met een noodgreep toch nog door gaat is niet uitgesloten…

 64. anoniem

  Big Brother tv heeft mij nooit geboeid. Heb genoeg aan mijn eigen leven.. :-)

 65. Rob

  Big brother op 5 is het proberen waard . Ik zou zelf niet te veel Investeren in rtl 5 maar meer in rtl 7. Voetbalrechten binnenhalen Europa leugue /vi mee door gaan. Cl is stuk duurder ik denk dat de nos de rechten weer binnen haalt( als commerciële zender verdien je dat niet terug). Verder is het zo dat Nederland de rechtstreekse plaats cl kwijt Raakt en de kampioen al voorronde speelt. Dit seizoen heeft rtl Pech met de Nederlandse clubs maar komende jaren zullen meer Ned clubs actief zijn in de EL dan CL. Als rtl de rechten behoud kans dat ze door kunnen met vi best groot. Ziggo heeft trouwens de rechten voor de formule 1 tot 2018.. zullen ook alle zenders gaan bieden. rtl 7 heeft duidelijk profiel ik zou doorgaan met vi/ El en darts en F1 vanaf 2019 proberen binnen te halen.

 66. critikast

  Ik vraag me meteen af wat die Billy straks gaat doen. Wat is dat een verkeerde vrouw zeg! Zogenaamd haar verliefdheid ontkennen, praten met dubbele tong, roddelaarster en stookster nummer één, terwijl ze ons wil doen geloven dat ze oprecht is. Geen man houdt het bij haar vol, ze heeft de verkeerde tatoeages, de verkeerde neus en is misselijk makend.

 67. Bart

  @Rob RTL doet er slim aan om in beide te investeren dus in RTL5 en RTL7.
  RTL5 zou zich minder moeten richten op jongeren maar meer op bepaalde types qua persoon. RTL4 leidend en actueel. RTL5 het alternatief voor de door zappers en waarvan RTL4 niet voorziet in de behoefte. RTL7 moeten ze al veel langer verder uitbouwen met meer programma’s. Dat hoeft niet perse allemaal nieuw te zijn. Een aantal jaren geleden waren op RTL5 112 Noodoproep, 112 Ooggetuige, Even krap bij kas en Tattoo stories. Deze 4 programma’s maar ook De Deurwaarders en nieuwe afleveringen Stop Politie zouden de perfecte vooravond vormen voor RTL7. De zender kan ook zonder voetbal door met VI maar de kans is groot dat de heren voor nog 2 of 3 jaartjes overstappen naar de Mol. Dit zou voor Wilfred Genee een hele goede stap zijn omdat hij dan de kans krijgt meer te doen naast VI.

 68. Bastian

  Wat Martijn M zegt, opnieuw beginnen zou best een leuke twist zijn. En anders graag BB of vooruit..het ordinaire maar oh zo vermakelijke De Gouden Kooi. Amanda wil ook wel vast weer terug als er met wat geld wordt gezwaaid.

 69. Bart

  @Michiel Kom jij maar met een beter idee. Dat kun je niet he, met je bladblazer? Mijn ideeën en visies zijn goed. Soms niet maar ik weet wel waar ik over praat. Een grote kans dat VI bij een andere zender verder gaat volgend jaar maar kan ook zijn dat het bij RTL7 blijft. De andere programma’s die ik noem passen goed bij RTL7. Er was een vast kijkerspubliek voor in de vooravond van RTL5. Dat heeft de zender nu niet. Voor jongeren kan RTL zich beter focussen op online. RTL5 heeft een andere koers nodig. Al een paar jaar. SBS6 (of hoe de zender ook in een later stadium gaat heten) komt najaar 2018 echt wel met een nieuwe realitysoap. Misschien moet jij gewoon stoppen met proberen te praten over televisie. Het voegt niets toe, je hebt er geen kijk op en het is nooit inhoudelijk. Doe jij morgenochtend om 7.00u nou maar gewoon lekker je oranje overall aan. Lekker weer 8 uurtjes blazen in de regen. Die mensen moeten er ook zijn. Daar is niets ergs aan.

 70. Corine

  Heel Utopia is nep !

 71. Laurens

  @Bart;
  Niet verlagen tot dat niveau.

  Verbaasd dat je ONM niks vindt, maar Spijkerhoek (ook een oude serie) wel.
  ONM speelt zich ook af in en rond een locatie, zijn er familiebanden (heel belangrijk bij een soap en 1van de redenen waarom de afgelopen nieuwe soaps strandden) en kunnen ze terugblikken op het verleden.

 72. Bart

  @Laurens Ja je hebt gelijk. Had al gevraagd of mc het wilde verwijderen. Heb het een beetje in een opwelling geplaatst.

  Over ONM, Dat zou wel leuk zijn maar eigenlijk is die serie een beetje kapot gemaakt door Yorin en helemaal door BNN. Lijkt me moeilijk om met hoe serie geëindigd er weer een familie soap van te maken. Zonde dat het kapot is gegaan. Ik bedoelde niet letterlijk Spijkerhoek maar meer qua setting. De serie laten draaien om 3 verschillende families en wat losse personages die in de zelfde buurt/omgeving wonen. Die plek staat centraal in de soap. Daar zou een ziekenhuis dat in de buurt ligt onderdeel van kunnen zijn. Ook vind ik dat SBS daarnaast door moet gaan met Utopia, een variant daarop of een nieuwe reality soap moet lanceren. Bijvoorbeeld zoals we al eerder bespraken een groep die terug in de tijd gaat qua leefomgeving. Daar iets nieuws moet opbouwen en moet leven naar en met de omstandigheden van die tijd. Dat zou om te beginnen 1900 kunnen zijn. Utopia Back tot the past 1900

 73. Laurens

  @Bart: Snap ‘m!

  Ik zou ONM ook opstarten bij de tijd dat de familie Couwenberg en Reitsema nog goed vertegenwoordigd waren. Gewoon een gecast van die oudere mensen. Het verhaal speelt zich dan af rond het ziekenhuis, café de Engel en bij de mensen thuis.
  Als ze proberen om wat acteurs te casten die vroeger ook meespeelde, roept dat bij de kijkers weer herinnering op. Daarnaast worden deze mensen dan ook uitgenodigd in de talkshows, wordt er teruggeblikt op vroeger en is er veel meer PR dan bij een ‘onbekende soap.
  Ik denk dat je hetzelfde effect krijgt als bij Idols en direct richting de 700.000 tot een miljoen kijkers zit. Als de verhaallijn goed is, kun je dit mooi vasthouden.

  Daarvoor, om 19.00 uur, een doorstart van Utopia met een twist zoals jij beschrijft.
  Om 20.00 uur Deal or no Deal/Show me the Money met Winston in de belangrijke maanden (sept-dec en maart-mei) en in de overige maanden Trauma Centrum.

 74. Gerda Oudshoorn

  Utopia mag niet weg,kijk iedere avond ,en er mag mij ook niemand storen als ik zit te kijken.
  Laat Utopia blijven.
  Ze doen heel veel goeds en daar kunnen wij ook nog van leren.

 75. Rick

  @Gerda Oudshoorn is laag opgeleid

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.