Antiracisme-activist: ‘Arjen Lubach is een helper whitey’

Arzu Aslan, op Twitter bekend als ongeleid antiracisme-projectiel, is boos om de lof die Arjen Lubach krijgt om zijn anti-zwartepiet-verhaal. Hij strijkt nu met de eer, terwijl de pietdiscussie door zwarte mensen is aangezwengeld. Dat zegt de basisschoollerares, die al jaren tegen Zwarte Piet strijdt, op Twitter. Aslan noemt Lubach een ‘helper whitey’, een negatieve term voor een witte goeddoener die zich met een zaak bemoeit die eigenlijk vooral zwarte mensen aan zou gaan.

Aslan stelt dat Lubach vooral lof krijgt omdat hij wit is. “Check de lof die Arjen Lubach krijgt. Heeft any zwarte activist ooit zoveel lof gekregen voor het openen van onze ogen over die racistische cultuur? Nee alleen maar ellende. This is how whiteness works. Lubach gets to be the hero van de strijd tegen zwarte piet.

De activiste is helemaal over de zeik. “Dit gebeurt vaker. Twee jaar geleden nam Jon Stewart (Arjen Lubach probeert op hem te lijken) stelling tegen de racistische Charelston-shooting. Hij kreeg enorm veel lof. Terwijl hij de dingen herhaalde die zwarte mensen al dagen zeiden.

En wat deed Jon Stewart? Iets wat Arjen Lubach nooit zou doen. Hij erkende alle kritiek van zwarte activisten op de lof die hij kreeg door zijn witheid“, zegt ze. “Want a real Helper Whitey erkent zijn witte privilege en gaat er niet vandoor met de lof die zwarte activisten verdienen.

Lubach had een voorbeeld moeten nemen aan Stewart, vindt ze. “Arjen Lubach had zwarte activisten moeten bedanken, oprecht, in plaats van deze ‘kijk mij risico nemen en antiracistisch zijn haha hihi’.

Het enige wat Arjen Lubach moest toevoegen aan zijn verhaal is credits voor zwarte activisten en zijn witte privilege om beter gehoord te worden benoemen. Dat had zijn witte aanhang aan kunnen zetten tot reflectie over witheid.

Hoop dat dit bijdraagt aan de afschaffing van zwarte piet, maar daar stopt racisme niet. Juist dit soort mechanismen zijn onderdeel van het probleem.”

De bekende linkse oud-politicus Tofik Dibi vindt dat Aslan hier te ver gaat. “Je praat tegen ‘m alsof hij je ondergeschikte is, alsof hij inferieur is. En je hebt ’t volgens mij niet eens door :(.

Arzu, je hebt 100 procent gelijk met dat zwarte activisten veel minder credits krijgen. Damn shame en veelzeggend. Maar dingen zeggen als ‘helper whitey moet [insert command]’ is fout. zeker tegen iemand die z’n enorme podium gebruikt voor de goede zaak.

Aslan: “Doei Tofik. Moet jij niet verder met Arjen bedanken voor dat ie zo dapper antiracistisch is?

Foto: VPRO

Meer in VPRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Vertrouwt u Winston Gerschtanowitz?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen