‘RTL kan zich niet langer kijkcijfertellend verstoppen’

Geplaatst op Tue 10 Jan 2017 om 13:09

Tv-recensent Frank Heinen van de Volkskrant schaart zich achter de kritiek van Youp van ‘t Hek op het uitbuiten van hulpbehoevende mensen door RTL-programmadirecteur Erland Galjaard. Dat is vandaag te lezen in de kiosk. Van ‘t Hek vindt het ongelooflijk dat nu weer de gevallen tv-ster Peter Jan Rens wordt gebruikt voor tv-amusement en daar kan Heinen zich wel in vinden. Volgens hem probeert de RTL-directie ‘om het laatste restje entertainment uit die levens te krabben’.

De kritiek op de RTL 5-soap over Peter Jan Rens volgt vlak na de kritiek op het eerdere RTL 5-programma Het The F*ck Out Of My House. “De trog van tv-pulp is zo diep als het heelal groot is. Telkens als je denkt dat je er bent, dijt-ie uit”, schreef Volkskrants andere tv-recensent Haro Kraak daar eerder over.

Heinen nu: “Zo bezien zou je de nieuwe Rens-show een tot nog toe onbekend sterrenstelsel kunnen noemen.

Hij vraagt zich af hoe lang RTL met dit soort pulp-tv blijft doorgaan. “Natuurlijk is Doen Ze ’T Of Doen Ze ’t Niet? niet het eerste realitydingetje dat de grenzen van de geestelijke armoe oprekt met een inzet een betere zaak waardig, maar er moet toch ooit een moment komen dat de verantwoordelijken elkaar aankijken en zeggen: het verkoopt, maar toch kappen we ermee.

Dat is het moment dat je je niet langer glimlachend en kijkcijfertellend verstopt achter what the public wants.

De Volkskrant-column Rens kunt u lezen via Blendle.

Lees ook:
Youp van ‘t Hek: ‘Erland Galjaard is gewoon een lul’ (zondag)
Wendy van Dijk: ‘Youp van ‘t Hek wil gewoon scoren’ (zondag)
Jan Dijkgraaf vindt Wendy van Dijk onverstandig (maandag)
Jean-Pierre Geelen blij met verzet tegen Erland Galjaard (maandag)
Evert Santegoeds: ‘Youp hard aangekomen bij Erland’ (maandag)
Peter van der Vorst: ‘Wendy van Dijk onverstandig’ (dinsdag)

Foto: RTL
29 Reacties op “‘RTL kan zich niet langer kijkcijfertellend verstoppen’”


 1. Anonymous

  Het zogenaamd uitbuiten is totale onzin.
  Ze zetten namelijk zelf hun handtekening.

 2. imade

  @Anonymous – als jij meerdere incassobureau’s achter je aan hebt… dan ben jij gemakkelijk doelwilt voor RTL.

 3. Rt

  Rtl veronique. Joh wat was het simpel. Heden is zonder wit poeder geen programma mogelijk. Schijtlollig. Stijf van de…. geen oprechtheid. Wij hebben genoeg van de p.de leeuws,wendy,drie jeejs,j en zus smit,simon en nick,jeroen in kanloosfornie en zo verder. 13 in dozijn. Alle zenders doen elkaar na. Op npo rtl en sbs zijn j koningsb te zien alsmede simon en nick enz. Dan roetveeg gebrul en wurgtv en rtl live flop. Angela op vakantie sturen bl bla leve de reclameblokken verkoop

 4. John uit mokum

  QAls je die Peter Rens ziet en zijn gestoorde vrouw, twee zwaar gestoorde personen en dat uitbuiten, hoe zielig ben je dan. Als je op deze wijze je geld moet verdienen ben je geen knip voor je neus waard.

 5. Johan

  Ik kan een heel eind in de kritiek op RTL meegaan. Maar het moet toch gezegd worden dat Peter Jan Rens als geen ander weet hoe de media werkt. Hoe ziekelijk en bizar het ook klinkt: hij kickt op deze aandacht. Ook al wordt hij totaal vernederd en staat hij voor heel Nederland voor schut. Hij is in de publiciteit en daar draait het bij hem om. De enige waar ik medelijden mee heb is het lieve dochtertje die hier in wordt meegetrokken en er niets aan kan doen…

 6. Afrader

  @Rt

  Gast… probeer even uit jouw bubbel te stappen als je je richt op anderen dan jouzelf of jouw incrowd. Het is niet te lezen, wat jij schrijft.

 7. Anonymous

  @ imade

  In geval van incassobureau’s geldt -net als voor je handtekening zetten-:
  iemand is verantwoordelijk voor zijn of haar eigen daden.

 8. Rick

  3,2,1

 9. Anonymous

  Wat kan ons de mening van zo’n zure TV-recensent nou schelen? Als we zuren reacties willen zien kunnen we ook bij de reacties van nieuwsberichten op deze site kijken.

  Elke fucking dag de mening van een of ander nietszeggend persoon over een RTL programma. Nu weten we het wel. Elk dag het zelfde soort bagger hier.

  MC begint z’n toevoegende waarde kwijt te raken. Kom eens met echt medianieuws ipv dit soort rioolnieuws onzin.

 10. Pastors

  @Anonymous
  dinsdag 10 januari 2017 om 13:28

  Tot je zelf de incassobureaus achter je aan krijgt. Heb zelf jaren bij een incassobureau gewerkt en ik kan je verzekeren dat er zomaar iets mis kan gaan in je leven en dan zit je goed en diep in de problemen. Niet iedereen heeft het aan zichzelf te danken. Zo zwart-wit is het allemaal niet.

 11. Thomas

  Eens met dit artikel… Maak gewoon kwaliteitsprogramma’s! Waar zijn spannende spelshows gebleven? Blaas De Staatsloterijshow weer nieuw leven in en verhoog en bedrag dat het finale koppel kan winnen bijvoorbeeld.

  Pas nog een aflevering uit 1994 terug gekeken… 22 jaar oude uitzending die meer kwaliteit bevat dan alles wat RTL nu uitzendt.

 12. Mïjn Reactïes Worden Gemodereerd.

  En vanavond gaan we weer met z’n allen kijken……

 13. Anonymous

  Joepi, ik ben dol p deze reality soap. Normaal kijk ik nooit naar soaps maar dit ovetreft alles en het is heel leuk en echt. Complimenten!

 14. Anonymous

  Youp van ‘t Hek moet niet zo zeuren, hij is geen kijkersmagneet als deze twee mensen. Youp van ‘t Hek, is gewoon jaloers en zijn shows zijn oersaai en slaapwekkend.

 15. Anonymous

  Zie ze stralen op de foto, daar kan zure Joep veel van leren. Joep is altijd boos en kwaad.

 16. Panda

  Met z’n allen kijken valt anders vies tegen tot nu toe…

 17. Daniel

  Ook in 2017 is de mensheid af. Klaar, niets meer aan doen :)

 18. Anonymous

  @ Pastors

  In geval van Rens is het allemaal niet zo toevallig.
  Bovendien is hij een notoir oplichter.

 19. Ramon

  Ik weet me nog te herinneren dat Erland Galjaard jaren geleden aan tafel zat bij Pauw en Witteman. Dat gesprek ging met name over de vele successen die dhr. Galjaard boekte met RTL. Hij zat er zo trots als een pauw te vertellen over al die successen. Nu RTL vanuit meerdere hoeken kritiek krijgt hoor ik hem echter niet. Dat noem ik hypocrisie ten top. Dhr. Galjaard is eindverantwoordelijk voor de programmering bij de RTL Groep en is dus per definitie het aanspreekpunt. Zelfs zijn vrouw kan het niet laten om haar man openlijk te verdedigen op Twitter en verbergt zich achter de vorm van de kritiek, maar gaat op geen enkel moment in op de inhoud.
  Ik persoonlijk verbaas me al jaren over veel van de programma’s die RTL uitzend. Terwijl RTL4 helemaal bolstaat van de zogenaamde hulp-TV, verheerlijkt RTL5 juist weer het tegenovergestelde. Om een voorbeeld te geven: terwijl Peter van de Vorst op RTL4 jongeren lijkt te willen helpen tegen hun verslaving (veelal drugs en alcohol) zend RTL5 plat volksvermaak uit waarbij jongeren -al dan niet op vakantie- zich laveloos zuipen en snuiven en kotsend op straat liggen. En dit terwijl uitgerekend Erland Galjaard de laatste twee jaar koketteert met het feit dat RTL meer en meer positiviteit en verantwoordelijkheid wil uitdragen. Ik kan dit op geen enkele manier met elkaar verenigen. Naar mijn mening roept deze meneer maar wat en doet net alsof hij normen en waarden hoog in het vaandel heeft staan om een tegenwicht te bieden aan de respectloze manier waarmee wordt omgegaan met mensen in hun programma’s. Wie noemt een programma waarin mensen die onzeker zijn over hun uiterlijk nou ‘lelijke eendjes’ om eens een voorbeeld te noemen… Ik noem dit puur effectbejag en sensatiezucht zonder ook maar een moment stil te staan bij diegenen die er aan meedoen.
  Een tijd geleden heeft RTL4 een programma uitgezonden over de echtscheiding van twee ouders gepresenteerd door Natasja Froger. Hier kwamen jonge kinderen schaamteloos in beeld, terwijl de problemen van de ouders uitvoerig werden uitgemeten. Ik vind het echt in- en intriest dat jonge kinderen op TV worden geexploiteerd (sorry, anders kan ik het gewoon niet noemen) in een dergelijke context. Hoe moet het voor die kinderen zijn als ze ouder worden en papa en mama er -buiten hun schuld en medeweten- voor hebben gekozen om de vuile was buiten te hangen? Ook i het programma met Peter Jan Rens en zijn vrouw komt hun jonge kind (ik geloof dat ze nog maar 2 jaar is) uitvoerig in beeld, terwijl de financiele en persoonlijke problemen centraal staan in dit programma. Is er dan niemand bij RTL die zich bekommert om dit kind? Heeft er dan niemand van de verantwoordelijken bij RTL ook maar een klein beetje fatsoen in zijn/haar flikker? Ik vind het gewoon walgelijk en inhoudelijk ben ik het dan ook helemaal eens met de critici. Overigens vind ik het niet heel sterk van Youp van het Hek om te gaan smijten met scheldwoorden, maar dat is niet de KERN van de zaak. Meneer Galjaard (en als ze het nodig vind mevrouw van Dijk) zouden eens in moeten gaan op de inhoud van de kritiek en zich niet alleen verschuilen achter de vorm…

 20. Links Lullen Rechts Vullen

  Ach, wat verrassend, de linkse Heijnen van de linkse Staats Courant is het met linkse Van ‘t Hek (wel rechts vullend trouwens!) eens!!!

 21. Anonymous

  Zolang mensen er naar kijken is de kritiek onterecht.

 22. Laura Vamp Fatale

  Ik hoop dat ze dat lange stuk van je lezen Ramon, maar dat betwijfel ik.

 23. Rick

  @Ramon; ik hoop dat je je frustraties kwijt bent! Beterschap!

 24. Anonymous

  Was weer een super leuke aflevering van peter en virginia toppers zijn het.

 25. Mïjn Reactïes Worden Gemodereerd.

  Ik heb ook weer genoten.

 26. Bagger TV

  Heb vanavond even zitten kijken. Wat is dit ongelooflijk slecht gemaakt zeg! Werkelijk alles ziet er gestript uit. Met twee extreem slechte acteurs die echt alles maar dan ook alles doen voor geld.
  Ergste vind ik het kindje in beeld. Zien we vaker bij Rtl dat de ouders er den puinhoop van maken, vervolgens zichzelf laten filmen en dan ook de kids in beeld.:. Dat beeldmateriaal gaat nooit meer van t web dus blijft dit de kids op latere leeftijd achtervolgen. Dat weet Rtl ook en daarom is t zeer, zeer kwalijk! Fail!!

 27. Anonymous

  @Rick Ramon heeft gelijk.

 28. Anonymous

  @16:36 Dit heeft niets te maken met links lullen, rechts vullen. Het is gewoon zoals het is. RTL onderleiding van Galjaard zend al jaren (op een paar dingen na) steeds weer de zelfde troep uit. Zogenaamd om de kijker mooie televisie avonden te brengen maar, dat is in de praktijk helemaal niet het doel van Galjaard. Het gaat bij hem om zo goedkoop mogelijk programma’s te leveren om er zoveel mogelijk geld mee te verdienen. Vriendjes politiek in spelletjes en het elkaar baantje toe stoppen. Het gewone volk mag zich in de overige programma’s (vaak onder de noemer hulp tv, reality soap en talentenjacht) voor schut zetten. Zonder dat deze mensen begeleid worden en duidelijk wordt gemaakt wat voor impact het op die mensen kan hebben. Wendy is geen haar beter. Die is hier ooit mee begonnen bij Over de Roooie. Het programma waar ze liever niet aan herinnerd wordt. Het ergste is nog dat er een kijkergroep is dat het ook nog massaal gaat zitten kijken. Die hebben RTL4 als een soort testbeeld avond aan avond opstaan. Dan heb ik het nog niet eens over die debielen hier die fan zijn van de zendergroep. Noem een Rick en een Flippo. Het wordt tijd dat die Galjaard er uit vliegt daar en dat de zenders met veel nieuwe en echte programma’s en nieuwe gezichten gevuld gaat worden. Meer variatie in het geheel. Terug naar wat RTL ooit was. Men houd de kijker voor dat er in deze tijd vanuit de kijker geen vraag is naar die programma’s (of soort programma’s) van toen maar dat is echt onzin. De kijker wil dat soort programma’s wel en meer variatie maar Galjaard wil het geld daarvoor gewoon niet uitgeven. Dat geeft hij liever uit aan vriendjes en presentatoren die hij leuk vind aan het werk te houden.

 29. Anonymous

  @16:36 Dit heeft niets te maken met links …. , rechts vullen. Het is gewoon zoals het is. RTL onderleiding van Galjaard zend al jaren (op een paar dingen na) steeds weer de zelfde troep uit. Zogenaamd om de kijker mooie televisie avonden te brengen maar, dat is in de praktijk helemaal niet het doel van Galjaard. Het gaat bij hem om zo goedkoop mogelijk programma’s te leveren om er zoveel mogelijk geld mee te verdienen. Vriendjes politiek in spelletjes en het elkaar baantje toe stoppen. Het gewone volk mag zich in de overige programma’s (vaak onder de noemer hulp tv, reality soap en talentenjacht) voor schut zetten. Zonder dat deze mensen begeleid worden en duidelijk wordt gemaakt wat voor impact het op die mensen kan hebben. Wendy is geen haar beter. Die is hier ooit mee begonnen bij Over de Roooie. Het programma waar ze liever niet aan herinnerd wordt. Het ergste is nog dat er een kijkergroep is dat het ook nog massaal gaat zitten kijken. Die hebben RTL4 als een soort testbeeld avond aan avond opstaan. Dan heb ik het nog niet eens over die debielen hier die fan zijn van de zendergroep. Noem een Rick en een Flippo. Het wordt tijd dat die Galjaard er uit vliegt daar en dat de zenders met veel nieuwe en echte programma’s en nieuwe gezichten gevuld gaat worden. Meer variatie in het geheel. Terug naar wat RTL ooit was. Men houd de kijker voor dat er in deze tijd vanuit de kijker geen vraag is naar die programma’s (of soort programma’s) van toen maar dat is echt onzin. De kijker wil dat soort programma’s wel en meer variatie maar Galjaard wil het geld daarvoor gewoon niet uitgeven. Dat geeft hij liever uit aan vriendjes en presentatoren die hij leuk vind aan het werk te houden.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.