Waarom is explosie Jan Smit verzwegen door BLVD? ‘Doofpot!’

Jan Smit is acht maanden lang gespaard door RTL Boulevard: zó lang hield de showrubriek explosieve beelden van hem geheim. Maar waarom eigenlijk? “Hij moet zich gewoon gedragen!”

Jan Smit, Chantal Janzen en Aran Bade © RTL

Het is soms echt een rare snuiter: Jan Smit. De zanger komt in zijn shows altijd ontzettend olijk over, maar hij heeft ook de ruzie aan zijn kont hangen. Het is voor iedereen wel duidelijk dat hij met onmin is vertrokken bij het Eurovisie Songfestival. Laatst maakte hij ook zijn vertrek als commentator bekend en toen deed RTL Boulevard iets heel geks.

Onder de pet

De redactie van Boulevard besloot om een acht maanden oud, nooit eerder uitgezonden interview met Jan uit te zenden. Hierin doet de volkszanger echt héél naar als hij wordt gevraagd naar de vermeende onmin achter de schermen bij het Songfestival. “Jouw hele leven draait om het Songfestival, maar voor mij is er meer in het leven”, sneerde hij.

Verslaggever Aran Bade incasseerde het allemaal, maar dit is natuurlijk geen leuke omgang met de mensen. Hoe dan ook: het is volgens mediacriticus Victor Vlam heel raar dat dit acht maanden onder de pet gehouden is. “Toen ik dat zag, dacht ik bij mezelf: dit is echt uiterst nieuwswaardig, want het geeft gewoon blijk van een flinke frustratie van Jan Smit.”

Jan gespaard

Je ziet zo’n uitbarsting gewoon niet vaak, aldus Victor in zijn podcast De Communicado’s. “Alleen het is destijds niet uitgezonden door RTL Boulevard. Ze hebben hem daarmee ook dus gespaard. Ze hebben daarmee iets wat hij waarschijnlijk niet op televisie wilde, inderdaad niet uitgezonden destijds op televisie.”

Volgens Boulevard waren de beelden nu pas relevant vanwege het nieuws over zijn vertrek als commentator. “Ze zeggen van: ‘Ja, we wilden toen niet uitzenden omdat het afleidde.’ Ja, hallo, natuurlijk leidde het af, maar dat is een beetje de schuld van Jan Smit. Hij deed promotie voor iets anders en toen zei hij ineens dit soort dingen.”

Gewoon gedragen

Het is niet het probleem van Boulevard dat Jans uitbarsting afleidde van iets dat hij met Chantal Janzen aan het promoten was, aldus Victor. “Ja, dat leidde inderdaad af, maar dat betekent dat Jan Smit gewoon zich een beetje had moeten gedragen in dat interview.”

Co-host Lars Duursma: “Een beetje alsof Hugo de Jonge helemaal uit zijn plaat zou gaan bij een coronapersconferentie, waar journalisten dan zeggen van: ‘Laten we dat maar niet uitzenden, want het leidde af van de coronaboodschap.'”

Doofpot

Boulevard faalt op dit soort momenten gewoon, aldus Victor. Net zoals laatst met Gerard Timmer. “Ja, exact. Het is gewoon wat dat betreft nieuwswaardig. En dan is het je taak als journalistiek programma om dat soort dingen te brengen. Ze hadden het gewoon simpelweg niet in de doofpot moeten stoppen.”

Hij vervolgt: “Boulevard neemt te vaak sterren in bescherming die in opspraak zijn geraakt en het probleem bij dit soort dingen is: dat zet mij gewoon aan het denken. Wat zit er nog meer in dat archief wat zij niet hebben uitgezonden? Welke ster is nog meer in bescherming genomen in het verleden?”

Ali B

Je kunt Boulevard niet volledig vertrouwen, aldus Victor. “Dan denk ik ook terug aan alles wat er is gebeurd rondom The Voice. En ja, ik denk dan ook terug aan het rapport van Van Doorne waar ook instond dat veel mensen op de hoogte waren van de flirterige en fysieke sfeer rondom dat programma.”

“Zou er niemand zijn die ooit gehint heeft naar Boulevard over het gedrag van Ali B? Maar dat zo iemand bij Boulevard dan dacht van: Ali B, dat is er een van ons, laten we daar vooral maar niet te veel onderzoeken, laten we daar maar niet in gaan duiken?”

Vertrouwen

Victor vertrouwt Boulevard niet helemaal. “Waar het mij voornamelijk om gaat, is dat ik er eigenlijk niet helemaal op vertrouw dat ze daar de juiste keuze zouden maken. Want ze hebben nu een patroon van het in bescherming nemen van sterren. Van Gerard Timmer, van Gordon en van Jan Smit. En dat roept dit soort ongemakkelijke vragen op.”

Gordon werd na zijn valse gezang aanvankelijk ook al gespaard. “Ze profileren zich als een journalistiek programma. Nou, dan moet je ook journalistiek te werk gaan. Ik vind dit drie situaties waarbij zij niet aan hun eigen lat voldoen, dus dat moet echt drastisch beter wat mij betreft.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

RTL Boulevard schuift explosie Jan Smit onder het tapijt om hem te vriend te houden. Begrijpelijk?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen