Na acht maanden: RTL openbaart beelden van ‘vijandige’ Jan Smit

Jan Smit krijgt een flinke knuppel op het achterhoofd van RTL Boulevard. Het programma openbaart na acht maanden beelden waarop de volkszanger zich heel ‘vijandig’ gedraagt.

Jan Smit, Chantal Janzen en Aran Bade © RTL

Het zat er al een beetje aan te komen: Jan Smit vertrekt vollédig bij het Eurovisie Songfestival, want hij levert ook zijn rol als commentator in. De officiële reden is lachwekkend, want er wordt net gedaan alsof hij nu eindelijk tijd heeft om één keer per week een programmaatje te presenteren op de radio. Wat er echt aan de hand is? Er is natuurlijk dikke bonje.

Jan heel gemeen

Jan speelt mooi weer en om dat voor de kijker inzichtelijk te maken, heeft RTL Boulevard nu besloten om nooit eerder uitgezonden beelden van hem te openbaren. De zanger heeft zich acht maanden geleden namelijk nogal lelijk gedragen toen verslaggever Aran Bade hem vroeg naar zijn vermeende onvrede over de inzending van het flopduo Mia & Dion.

Voice-over Jeroen Kijk in de Vegte legt uit: “Als Mia & Dion de aftocht blazen gaan bij Jan Smit de luiken dicht. Dat de relatie tussen Jan en team-Songfestival bekoeld is, wordt extra duidelijk als we eindelijk de kans krijgen om ernaar te vragen.”

‘Wil ik zo houden!’

Dan start Boulevard een nooit eerder uitgezonden interview uit, gehouden op 22 juni vorig jaar. Aran zegt hierin tegen Jan, die naast collega Chantal Janzen staat: “We hebben elkaar helemaal niet meer gesproken in Liverpool.”

Jan: “Dat wil ik graag zo houden!”

Aran: “Ik wilde alleen even vragen…”

Jan: “Wij zijn echt zó met dit Festival der Liebe bezig… Ik heb helemaal geen tijd om over andere dingen na te denken, Aran, dus bespaar je de moeite.”

‘Bespaar de moeite’

Aran houdt vol: “Maar toen ook niet. Eén vraagje…”

Jan: “Bespaar je de moeite.”

Aran: “Hoe kijk je erop terug?”

Jan: “Ik heb een geweldige week gehad.”

Aran: “Heb jij zelf wel zoiets van: ja, we moeten er even goed naar kijken? Een evaluatie.”

Jan op naargeestige toon: “Ik denk dat je naar Beter Horen moet, Aran.”

‘Dit zenden we uit!’

Aran schrikt van de vijandigheid van Jan. “Dit zenden we uit, hè?”

Jan: “Ja, dat is goed.”

Aran: “Ja, is dit het enige dat je erover wil zeggen?”

Jan: “Ik ga er niks over zeggen en ik wil er niks over kwijt. Dat gaf ik net al heel netjes aan.”

Aran: “En waarom is dat?”

‘Wat vijandig zeg!’

Jan valt Aran vervolgens persoonlijk aan. “Omdat ik er geen behoefte aan heb. Omdat ik nu hiermee bezig ben. Het is voor jou misschien… Jouw hele leven draait om het Songfestival, maar voor mij is er meer in het leven om terug te blikken op iets waar ik eigenlijk helemaal niet meer over nagedacht heb, dus dat zegt meer over jou als over mij.”

Aran: “Wat vijandig in één keer.”

RTL Boulevard koos er destijds voor om het interview niet uit te zenden, maar doet dat nu dus wel. “Omdat het toch een ander licht werpt op wat wij weten”, zegt Aran, wijzend op Jans vertrek bij het Songfestival.

Andere quote

Jan is destijds gespaard door Boulevard. “We hebben in overleg gezegd: ‘We zenden even een andere quote uit’, omdat anders alle aandacht naar deze quotes van Jan zou gaan. Jan hadden we toen nog helemaal niet gehoord. Het team van Jan was er niet over te spreken, niemand niet. Er was helemaal paniek daar.”

Hij vervolgt: “Dat hebben we toen niet gedaan, maar met de kennis van nu, dat zijn vertrek als commentator in het persbericht in een kleine bijzin wordt gezegd… Ja, dat is natuurlijk onzin dat die radioshow de reden is dat hij stopt.”

Zelfreflectie

Aran vindt dat Jan kinderachtig bezig is. “Er moet toch enige zelfreflectie zijn bij hem ook dat je het niet zo moet doen. Daarom hebben we het nu wel uitgezonden. Er zit ook een bepaalde rancune in naar ons en naar de media, dat wij ernaar vragen. Dat is echt volstrekt oneerlijk, vind ik. Hij is de commentator geweest.”

Het zal ermee te maken hebben dat Jan destijds als enige lid van de selectiecommissie niet wilde dat Mia & Dion naar het Songfestival zouden gaan. “Dat heeft denk ik bij Jan kwaad bloed gezet. Maar goed, (…) hij moet ook de hand een keer in eigen boezem steken. Als je ons er niet over te woord wil staan, dan vind ik dat gewoon kinderachtig.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Vindt u het zwak dat Jan Smit niet gewoon eerlijk is over zijn vertrek?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen