Straf voor Eddy Zoëy? ‘Hij brengt reputatie BLVD ernstig in gevaar’

Eddy Zoëy brengt de reputatie van RTL Boulevard ernstig in gevaar door zo opzichtig bevriende collegaatjes de hand boven het hoofd te houden, stelt tv-criticus Victor Vlam. “A-journalistiek.”

Eddy Zoëy © RTL

De mate waarin RTL Boulevard en Shownieuws kritisch berichten over BN’ers hangt sterk af van de persoonlijke verhoudingen tussen de aanwezige deskundigen en de besproken beroemdheden. Gerard Timmer, de opgestapte directeur van de NOS, kreeg vorige week een zachte landing in Boulevard omdat Eddy Zoëy daar aan de desk stond.

Guillotine

Eddy kan privé en zakelijk niet scheiden en ging vól op het orgel over hoe geweldig Gerard wel niet is. En dat hij bewust heeft weggekeken bij ernstige misstanden op de redactievloer van DWDD dan? Ach, kan gebeuren, vindt Eddy. “Ik heb wel het gevoel op dit moment dat de Franse revolutie herleeft en de guillotine weer op het plein staat”, brieste hij.

Mediakenner Victor Vlam: “Op menselijk niveau snap ik ergens dat hij meeleeft met iemand met wie hij bevriend is. Alleen ik heb er wel vraagtekens bij of je dat dan moet uiten in een journalistiek programma. Moeten de gevoelens die jij persoonlijk hebt daar nu opgevoerd gaan worden? Daar heb ik bedenkingen bij”, zegt hij in De Communicado’s.

Heksenjacht

Co-host Lars Duursma, een beroemd communicatiedeskundige, is het daarmee eens. “Ja, want dat is natuurlijk heel belangrijk hier. Hij zei dit terwijl hij RTL Boulevard presenteerde. Hij presenteert daar een journalistiek programma en heeft het over zaken als een heksenjacht en een guillotine.”

Victor: “Ja, precies. Kijk, inhoudelijk vind ik dat niet terecht. En hij zegt het volgens mij omdat hij bevriend is met Gerard Timmer en dat vind ik gewoon echt een heel slecht criterium. Ik bedenk me dan altijd: er zijn ook heel veel mensen die geen vriendjes hebben aan de desk bij Boulevard, die worden daar niet verdedigd.”

Vriendjespolitiek

De balans in de berichtgeving raakt daardoor zoek, aldus Victor. “Vriendjespolitiek is natuurlijk altijd in dat opzicht een beetje lastig. Het is per definitie a-journalistiek. Je wil dat niet hebben in een journalistiek programma.”

Het kán gewoon niet, vervolgt hij. “Je kunt ook niet een situatie krijgen dat Rob Trip tijdens het Achtuurjournaal zegt van: ‘Nou, jullie weten het, ik ben een VVD-stemmer. Dilan Yesilgöz heeft het weer fantastisch gedaan.’ Dat is natuurlijk nog steeds onwenselijk, want dat is gewoon fundamenteel a-journalistiek.”

Groter probleem

RTL Boulevard moet volgens Victor oppassen. “Ik zie dit wel als onderdeel van een groter probleem en dat is dat er bij RTL Boulevard een patroon is van het in bescherming nemen van sterren die in opspraak zijn geraakt. En dit is wel een hele goede illustratie van wat eigenlijk het probleem is.”

“Een journalistiek programma dient niet in opspraak geraakte sterren in bescherming te nemen”, aldus Victor, die hier in zijn podcast nóg twee voorbeelden van geeft.

Rob reageert

RTL Boulevard-ster Rob Goossens ziet De Communicado’s als zijn favoriete podcast. Wat vindt hij van de felle kritiek van Victor op zijn showrubriek? Kan hij in tegenstelling tot Eddy Zoëy wél incasseren?

En is het nog steeds zijn favoriete podcast? Rob: “Zeker wel! De heren kunnen ook niet elke week driepunters gooien hè? Natuurlijk wel jammer dat ze zowel logisch als feitelijk de mist in gaan in uitgerekend een item over ‘mijn’ programma, maar het is ze bij deze vergeven.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Vindt u RTL Boulevard een journalistiek programma?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen