Jan Smit speelt mooi weer over Songfestival-exit: ‘Weg met bonje!’

Jan Smit speelt mooi weer over zijn vertrek als commentator van het Eurovisie Songfestival, maar volgens critici is er wel degelijk stront aan de knikker. “Hij is vertrokken met bonje.”

Sander Lantinga en Jan Smit © NPO

De persvoorlichters spinnen het weer mooi: Jan Smit stopt met zijn rol als commentator van het Eurovisie Songfestival en wat daarvoor de officiële reden is? Dat hij dan tijd heeft om een programmaatje van twee uur per week (!) te presenteren op de nichezender NPO Sterren NL. De correlatie daartussen ontbreekt volgens tv-autoriteit Tina Nijkamp vollédig.

Gedoe en gedonder

Wat is er écht aan de hand? Er is gewoon bonje, aldus Story-baas Guido den Aantrekker. “De incubatietijd sinds vorig jaar april was eigenlijk al best vrij lang, vond ik, want het was geen geheim – en zeker in Hilversum niet – dat er een hoop gedoe en gedonder was”, vertelt hij aan de desk van Shownieuws.

Jan was pissig over de vals zingende inzending Mia & Dion. “Jan Smit is natuurlijk uit die selectiecommissie gestapt, hè, die bij Mia & Dion operationeel was. Hij was het als enige van de commissie niet eens met hun inzending naar het Songfestival. Dat had hij heel goed gezien – hij had er een neus voor.”

‘Dat stak hem’

Waar Jan nóg geïrriteerder over is? “De AvroTros, en dat stak hem ook wel, bracht naar buiten dat het een unanieme beslissing was dat zij erheen moesten. Jan voelde zich enigszins toch niet meer helemaal op zijn plek daar en ik kan me daar wel iets bij voorstellen”, aldus Guido.

Na de fusie van Songfestival-omroep TROS met de culturele AVRO is er toch veel veranderd, weet de Story-baas. “Want Jan verdedigde altijd een beetje het TROS-gedeelte van AvroTros. Als je kijkt naar de rest van de commissie, dan zitten er nu wat meer grachtengordelmensen in.”

Gekaapt door kliekje

Die grachtengordelmensen hebben een andere kijk op zaken dan Jan, legt Guido uit. “Het Songfestival is een beetje gekaapt door een bepaald kliekje uit de showbizz, maar de laatste jaren hebben we het natuurlijk best wel goed gedaan, dus ere wie ere toekomt.”

Hij besluit: “Jan had er gewoon duidelijk geen zin meer in, vandaar ook deze stap. Het duurde wat lang.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Zou u drie uur met Cornald Maas in een commentaarhokje willen zitten?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen