Paul de Leeuw in portemonnee raken? ‘Hij moet een boete krijgen’

Voetballers worden bestraft met geldboetes als ze zich misdragen. Moet zoiets ook niet gaan gelden voor tv-sterren als Paul de Leeuw? Ja, vindt Victor Vlam. “Tijd voor sancties.”

Paul de Leeuw © Annemieke van der Togt

Bij veel presentatoren, en dan vooral oudere mannen, is de roem zó erg naar het hoofd gestegen dat ze denken dat ze op de studiovloer kunnen krijsen naar collega’s. Het AD stelt dat ook Paul de Leeuw zich ernstig misdragen heeft en Erben Wennemars gooit olie op het vuur: volgens de oud-schaatser is de presentator een grensoverschrijdende schreeuwlelijk.

Paul in gevarenzone

Mediacriticus Victor Vlam denkt dat we niet direct conclusies moeten trekken. “Ik denk dan: het is een incident. Ik zat me wel een beetje af te vragen waarom dit nou in de krant kwam, om heel eerlijk te zijn. Waar mensen samenwerken, hebben mensen ook wel eens ruzie, dus dat is op zich niet zo heel gek”, zegt hij in de podcast De Communicado’s.

Er moeten echter niet nóg meer van dit soort ervaringen naar buiten komen, vervolgt hij. “Ja, als het heel vaak gebeurt… En dat is natuurlijk wel hetgeen wat het een klein beetje gevaarlijk maakt voor Paul de Leeuw. Ik denk wel dat hij een beetje in de gevarenzone is beland.”

Papercuts

Moet Paul straks ook op de reservebank gaan zitten? “Eén AD-artikel vind ik eerlijk gezegd nog niet zo heel veel zeggen, maar als er ineens heel veel van dit soort verhalen naar buiten komen, dan wordt het ineens wel een gevaar voor Paul de Leeuw. Er is een Amerikaans gezegde: ‘death by a thousand paper cuts‘. Dat zou je hier ook kunnen gaan zien.”

Wat betekent dat? “Dat elk verhaal een heel klein beetje schade aanricht, maar de totaliteit van al die dingen kan toch best wel voor flinke imagoschade zorgen. Ik denk ook dat het zaak is dat BNNVARA wel ingrijpt in dit soort situaties. Excuses zijn mooi, maar dan moet je ook wel zorgen dat het de volgende keer niet gebeurt.”

Geldboete

Wat moet BNNVARA dan doen als Paul weer eens een collega oorletsel bezorgt? Je kunt zo’n presentator toch niet elke keer een jaar thuis laten zitten totdat er een onderzoek is afgerond?

Nee, je moet dan gewoon een geldboete geven, legt Victor uit. “Dat kan bijvoorbeeld door disciplinair op te treden tegen Paul de Leeuw. Door bijvoorbeeld hem een boete te geven of een andere sanctie te treffen, maar in ieder geval om daar als werkgever ook op een goede manier mee om te gaan.”

Proactiever

Eén ding is volgens Victor zeker: ze moeten proactiever worden bij de NPO. “Ik denk dat het vooral een hele slechte zaak is dat de NPO steeds in actie lijkt te komen nadat er een andere partij over heeft gepubliceerd en dat roept wel vragen op. Waarom zijn ze niet proactiever in het identificeren van dit soort problemen en actie ondernemen?”

Hij besluit: “Wat als de Volkskrant niet met een artikel over DWDD was gekomen en niet met een artikel over NOS Sport was gekomen? Dan was waarschijnlijk Matthijs van Nieuwkerk nog steeds een zeer gevierde presentator. Dat is best wel bizar. Dus bij de NPO moeten ze een keer tot actie overgaan zonder dat een externe partij erover dreigt te publiceren.”

Financiële sancties dus. Schreeuwen tot de boete volgt.

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Vindt u dat tv-sterren die zich misdragen op de werkvloer net als voetballers boetes moeten betalen?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen