Bridget Maasland: ‘Op seksueel gebied nog wel meer Matthijs-dirt’

Bridget Maasland verwacht dat er op het gebied van seksueel grensoverschrijdend gedrag nog veel meer Matthijs van Nieuwkerk-dirt naar buiten komt. “Dit is het topje van de ijsberg.”

Matthijs van Nieuwkerk en Bridget Maasland © NPO, RTL

Matthijs van Nieuwkerk is voor de tweede keer in korte tijd gecanceld: na BNNVARA heeft nu ook RTL hem min of meer op non-actief gezet. De publieke omroep deed dat vanwege verbaal wangedrag op de werkvloer, de commerciële omroep vanwege kersverse beschuldigingen op het gebied van fysiek én seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Seksueel beschikbaar?

Het werd bij DWDD als normaal beschouwd dat mannelijke leidinggevenden naar bed gingen met vrouwelijke collega’s in ondergeschikte posities. “Vrouwen waren na het verbreken van een seksuele relatie met een hogergeplaatste niet langer welkom op de redactie”, staat er in het rapport van de commissie-Van Rijn.

Ook zijn medewerkers gevraagd de ‘uiterlijke en seksuele voorkeuren van leidinggevenden te faciliteren’. “Mede door dit soort ervaringen bestond volgens hen op de werkvloer de indruk dat uiterlijke kenmerken en seksuele beschikbaarheid meespeelden bij het nemen van beslissingen over aanstellingen of contractverlengingen van vrouwen.”

Afgekocht voor 20K

Een medewerkster die bij De Wereld Draait Door de minnares van Matthijs was geworden moest uiteindelijk worden afgekocht met 20.000 euro toen de affaire voorbij was. Wat een gekkigheid allemaal.

Bridget Maasland verbaast zich er niet over. Zij zegt in De BLVD Podcast: “Ik moet je heel eerlijk bekennen: toen destijds het Volkskrant-artikel naar buiten kwam dacht ik eerlijk gezegd, met wat wij allemaal wel een beetje hoorden in de wandelgangen en wat er gonsde achter de schermen, dat het eigenlijk over heel iets anders zou gaan.”

Topje van de ijsberg

Collega Rob Goossens beaamt dat. “Ja, over de relaties op zijn redactie.”

Bridget daarop: “Ja. Dat het over seksueel grensoverschrijdend gedrag zou gaan. En nu komt daar langzaamaan toch ook een topje van de ijsberg over naar buiten. En dan heb ik het niet over privésfeer, want wat jij in je privétijd doet moet je helemaal zelf weten, maar dan heb ik het over de machtsverhoudingen. Een presentator met een stagiaire.”

Het topje van de ijsberg? Dat betekent dat er volgens Bridget nog véél meer dirt naar buiten gaat komen.

Schandaalkoning

Dat gedrag is verwerpelijk, vindt Rob. “Dan ben je zogenaamd Champions League aan het spelen, maar de niet-functionerende maar wel knappe meisjes mogen blijven. En anderen die gewoon inhoudelijke kritiek leveren op een beslissing, die worden eruit geflikkerd.”

Bij Matthijs was je competentie kennelijk ondergeschikt aan je cupmaat. Bridget: “Maar dat kwam toen niet naar buiten. Dat komt nu wel langzaamaan een beetje naar buiten. Matthijs is niet achterlijk, hè? Hij weet heus wel wat er wel en niet is gebeurd. En hij weet ook wel dat dit niet de weg is. Óf hij ziet het echt niet, maar dat zegt ook heel veel…”

Van schermheld tot schandaalkoning…

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen