Paul de Leeuw zorgt voor onrust met opstappen: ‘Waar leidt dit toe?’

Paul de Leeuw is opgestapt als presentator van Niet Klein Te Krijgen omdat hij één keer met stemverheffing heeft gepraat tegen een collega. “Middelmatigheid is de geaccepteerde prijs.”

Paul de Leeuw © Annemieke van der Togt

Het ene grensoverschrijdende gedrag is het andere grensoverschrijdende gedrag niet, maar de consequenties zijn in alle gevallen behoorlijk groot. Paul de Leeuw heeft besloten om op te stappen als presentator van Niet Klein Te Krijgen, omdat hij jaren geleden in een afgesloten ruimte zijn stem verhief tegen een regisseuse. Hij heeft daarna sorry gezegd.

Middelmatigheid

Rob Goossens, een van de deskundigen van RTL Boulevard, vindt zijn opstappen wel erg ver gaan. “Het nieuws over Paul de Leeuw en Niet Klein Te Krijgen laat me vandaag maar niet los. We zijn een paleis voor middelmatigheid aan het bouwen. Is stemverheffing echt zo’n doodzonde?”, vraagt hij zich af op X.

“Laat twee mensen hetzelfde programma maken, en dat van De Leeuw is het mooiste. Waarom? Simpel: omdat hij de lat het hoogst legt. Zeker, er zijn veel voorbeelden van situaties waarin hij zich liet gaan. Over de inhoud, that is. Ik ken bovendien alleen gevallen waarin hij ervaren krachten aansprak van wie je wat mag verwachten, niet de stagiair.”

700 euro

Paul is heel fanatiek, maar wel respectvol, vindt Rob. “Bij Niet Klein Te Krijgen was het de regisseur die de klos was. Zo iemand krijgt zeker 700 euro per dag betaald om zijn werk te doen. En De Leeuw is dan ook nog eens iemand die, uit zichzelf, dezelfde dag nog, zijn excuses aanbiedt.”

Niet Klein Te Krijgen is een programma over terminaal zieke kinderen. “Tv is geen keiharde wetenschap, dus als je het allerbeste voor ogen hebt dan betekent dat automatisch dat er meningsverschillen ontstaan. Zelfs als het daardoor maar 2 procent beter wordt, dan ben je toch aan die kinderen en hun families verplicht om die discussie aan te gaan?”

“Ja ho, nee dus!”

‘Nee dus!’

Kwaliteit is kennelijk van ondergeschikt belang geworden, aldus Rob. “In het land van gele ‘respectvol samenwerken’-vlaggen is middelmatigheid de geaccepteerde prijs voor het vermijden van alles dat op conflict zou kunnen lijken. En zodoende gaat straks een of andere Sahil of Jurre het stokje van Paul de Leeuw overnemen.”

Oftewel: jongere presentatoren met veel minder talent. “Leuk met een elastische frons interviews geven over hoe de gesprekken met die kinderen ze hadden geraakt. Maar wel om vijf uur ’s middags lekker naar huis he, of ze nou klaar zijn of niet. Je zou toch, God verhoede, een burn-out krijgen.”

Vernieling

Al met al is er nu weer een programma in de vernieling geholpen, besluit Rob. “Niet Klein Te Krijgen was in handen van De Leeuw een programma dat iedereen móést zien. Ik vraag me sterk af of dat zo blijft. Maar wat maakt het allemaal uit. We hebben het gemaakt, we hebben respectvol samengewerkt!”

Mediapsychiater Esther van Fenema is het met Rob eens, schrijft ze op X: “De grote vraag is of het altijd lukt om te excelleren en schoonheid te creëren zónder stemverheffing. Dat is vaak ook een teken van passie en betrokkenheid. Ik vrees soms voor middelmatigheid.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Zou u nog willen leidinggeven in Hilversum?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen