Mart Smeets ontploft vollédig: ‘Je bent een vuile, verrotte hond!’

Mart Smeets doet net alsof hij tijdens zijn tv-carrière altijd een gentleman is geweest, maar er duiken nu steeds meer verhalen op over vermeend wangedrag. “Jij vuile, verrotte hond!”

Mart Smeets en Henk Westbroek © NPO, SBS

Het verhaal van de door Mart Smeets belachelijk gemaakte Aïcha Marghadi heeft flink wat teweeggebracht. Men vindt het niet normaal om iemand ten overstaan van een volledige redactie te beschimpen. Als iemand kennis met je wil maken door een hand uit te steken, dan gaat het veel te ver om zoals Mart te roepen: “Wat moeten we hiermee?”

Nooit ontmoet

Catherine Keyl herkent zich in het verhaal van Aïcha en is naar eigen zeggen ook op een lelijke manier behandeld door Mart. En BNR-presentator Jelle Maasbach kent een getuige van een extreme misdraging door Mart. Hij zou iemand compleet verrot gescholden hebben op de redactievloer.

Nu meldt ook zanger Henk Westbroek zich. “Ik werkte bij de VARA in 1982 of 1983 of ietsje later misschien”, begint hij in zijn podcast Alweer Een Podcast. “Ik had Mart Smeets nooit ontmoet, nooit iets over hem gezegd, nooit enig contact met hem gehad. Ik had een radioprogramma en ’s avonds waren wij een programma aan het opnemen. De Popkrant.”

Vuile verrotte hond

En wie loopt er op een dag door de gang? “Mart Smeets. Dus ik zeg tegen hem: ‘Dag meneer Smeets.’ Weet je hoe hij reageerde? (Begint te schreeuwen, red.) ‘Wie denk jij godverdomme wel dat je bent? Vuile verrotte hond. Wie denk jij wel… Dat je mij goeiedag zegt!’ En ik denk: die man maakt een grapje, dus ik begin te lachen.”

Henk dacht dat het een slechte grap was. “Ik denk: hij probeert echt… Niet zo leuk, maar ja, goed, ik maak ook weleens grapjes die niet leuk zijn. Dus ik begin te lachen. ‘Wat durf jij te lachen! Zal ik je in elkaar rammen?’ Ik denk: hij meent het echt. En toen dacht ik: ik kom uit een achterbuurt, en jij mag dan gebasketbald hebben, maar ik bijt je oren af.”

Buiten vechten

Het maakte de vechtlust in Henk los. “Ik dacht: ik schop je ballen tot achterin je keel. Ik zei: ‘Nou, weet je wat meneer Smeets? Als je zo graag vechten wil, laten we dan even naar buiten lopen. Anders sla ik je hier de hele gang door. Wat je wil. Jij wil het zo graag, ik zeg geen nee.’ Hij liep door en hij heeft nooit meer een woord met mij gewisseld.”

En toen? “Hij heeft zijn leven lang een hekel aan mij gehad en heel veel over mij geroddeld. Nooit een nummer van mij gedraaid op de radio, en hij heeft een menig muziekprogramma gehad, want ja, ik was iemand die zich niet liet koeioneren door hem.”

Altijd beleefd

Er zijn volgens Henk nooit excuses gemaakt. “Ik kwam hem jaren later tegen, nog geen twee jaar geleden denk ik, bij een praatprogramma. Ik zeg: ‘Goh, dag meneer Smeets.’ Ik blijf altijd heel beleefd. Hij ook: ‘Dag Henk.’”

Henk vertelde dat hij een liedje over wielrennen had gemaakt. “Nou, dat is mij niet bekend”, antwoordde Smeets. Of hij het dan een keertje zou gaan luisteren? “Nou, ik weet niet of ik dat wel wil.”

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen