Leontien van Moorsel ook slachtoffer Mart Smeets: ‘Echt vreselijk’

Er staat nóg een slachtoffer op van de beruchte oud-presentator Mart Smeets, namelijk Leontien van Moorsel. “Door hem wilde ik eigenlijk geen Sportvrouw van het Jaar worden.”

Mart Smeets en Leontien van Moorsel © NPO, SBS

De bejaarde presentator Mart Smeets staat ruim na zijn pensioen symbool voor alles wat er mis is met ouderwetse werkculturen. Schreeuwen, kleineren, kwetsen – gedrag dat oude mannen zoals hij en Johan Derksen normaal vinden – wordt door de nieuwe generatie niet langer getolereerd. Het verzet tegen de mastodonten is echt massaal.

Leontien ook slachtoffer

Mart wordt na zijn walgelijke interview met Coen Verbraak van alle kanten aangevallen. Naast het bekende verhaal van Aïcha Marghadi, die door Mart is gekleineerd, heeft ook Catherine Keyl onthuld dat Mart haar grensoverschrijdend benaderde. En BNR-presentator Jelle Maasbach kent iemand die op een extreme wijze is uitgescholden door Mart.

Henk Westbroek heeft zich eveneens gemeld – hij stelt dat Mart hem uitschold voor vuile, verrotte hond – en nu komt ook oud-wielrenster Leontien van Moorsel met haar verhaal. “Ik vond het nooit fijn als ik zeg maar na het behalen van een wereldtitel of een olympische titel geïnterviewd werd door Mart”, vertelt ze in Shownieuws.

Nooit op mijn gemak

Leontien wilde tijdens haar carrière soms sportieve kamikaze plegen om de confrontatie met Mart uit de weg te gaan. “Ik voelde me nooit op mijn gemak. Ik heb zelfs gehad, bij de sportverkiezing, dat ik bijna zeker wist dat ik Sportvrouw van het Jaar zou worden. Dan deed hij een duopresentatie samen met Jack van Gelder.”

Ze vervolgt: “En dan had ik zoiets van: o, ik hoop als ik het word, dat ik niet geïnterviewd word door hem, want dan word ik het liever niet. Ik voelde me gewoon niet prettig.”

Mart is belangrijker

Je was voor Mart gewoon een figurant, aldus Leontien. “Hij vond het altijd belangrijk – ook al had je nog zoveel gepresteerd – dat hij de belangrijkste was. Ik voelde me gewoon niet op mijn gemak naast hem. Dat gevoel heb ik nooit bij Dione gehad en Jack van Gelder, maar bij Mart voelde ik me gewoon niet prettig.”

Mart heeft last van de overtreffende trap van arrogantie, meent Leontien. “Ja, dat straalde hij een beetje uit. Dat is een gevoel dat ik had dat hij mij gaf. Zo voelde ik dat.”

Onthulling van Henk

En wat vinden ze aan de Shownieuws-desk van de onthulling van Henk Westbroek? “Gaan we nou dus ervaringen van veertig jaar geleden terughalen en dat is dan weer nieuws?”, vraagt René Mioch zich af.

Collega Bart Ettekoven: “Ik heb daar ook een beetje moeite mee. Dat ben ik helemaal met jou eens. We hebben het echt over begin jaren tachtig nu en Henk Westbroek is zelf ook niet op zijn mondje gevallen.”

Leontien is twintig jaar geleden voor het laatst verkozen tot Sportvrouw van het Jaar. Tijdens de uitzending werd niet duidelijk of haar anekdote daarmee ook verjaard is volgens haar collega’s.

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Mart Smeets is bijna 80. Moet hij tegen die tijd geëerd worden met een speciale tv-show?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen