Getuige staat op: ‘Mart Smeets heeft iemand verrot gescholden’

BNR-presentator Jelle Maasbach kent een getuige van grensoverschrijdend gedrag door de ontkennende Mart Smeets. “Hij heeft iemand op de vloer helemaal verrot gescholden.”

Mart Smeets © RTL

Mart Smeets is de hooghartigheid zelve, maar stelt dat hij zich tijdens zijn tv-carrière altijd voorbeeldig heeft gedragen. Volgens oud-collega Aïcha Marghadi en volgens Catherine Keyl is dat absolute onzin, maar Mart herkent zich niet in al die verwijten. Hij stelt dat hij zich altijd heel erg hoffelijk gedraagt tegen vrouwen en nooit iemand uitscheldt.

Getuige staat op

Klinkklare onzin, zegt BNR-presentator Jelle Maasbach in de podcast Content Wars. “Hij zegt ook: ‘Ik heb nog nooit geschreeuwd.’ Nou, ik kan uit zéér betrouwbare bron melden dat dat zéker wel het geval is. Dat hij iemand op de vloer helemaal verrot heeft gescholden. Dit zijn arrogante mensen die niet meer weten hoe ze zelf bezig zijn.”

Co-host Kirsten Jan van Nieuwenhuijzen, een oud-collega van John de Mol, daarop: “Dit belichaamt het probleem natuurlijk. Het is een voorbeeld van mensen die zelf niet doorhebben hoe wanstaltig ze zich kunnen dragen en ook gewoon vergeten hoe ze zijn en hoe ze reageren. Dit was echt een gevalletje van met open ogen je eigen raam ingooien.”

Redelijk walgelijk

Kirsten Jan doelt op het hautaine gedrag van Mart tijdens een tv-interview met Coen Verbraak. Mart wordt hierin ondervraagd over grensoverschrijdend gedrag, maar dreigt op een gegeven moment met een ‘rode kaart‘ als Coen door blijft vragen. “Ja, niet normaal dit gesprek”, aldus Jelle.

“En dan weer achteraf z’n excuses aanbieden”, briest Kirsten Jan. “Ja, omdat iedereen erover valt. Het is redelijk walgelijk en ik denk dat er bij heel veel van deze mannen het probleem zit dat zij zelf geloven dat het allemaal wel meevalt en daar zit natuurlijk het volledige probleem.”

‘Je kwam ermee weg’

Mart hoort samen met andere prominenten als Jan Slagter en Johan Derksen tot oudere tv-mannen die al dat wangedrag bij de tv bagatelliseren. “Ze zijn opgegroeid en hebben gewerkt in een tijd waarin schreeuwen en zelfs fysiek worden als normaal werd beschouwd.”

Het is maar goed dat die gedragingen niet langer geaccepteerd worden, aldus Kirsten Jan. “Ik snap het niet, maar mensen lieten zich dat overkomen omdat ze gewoon volledig geïntimideerd waren. Als je een ster was, kwam je ermee weg.”

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen