‘Khalid Kasem kan nooit meer terug op tv als tapes geheim blijven’

Khalid Kasem kan nooit meer terug op televisie als de geluidstapes geheim blijven die extreem gevoelige informatie over hem bevatten. Dat denkt communicatie-expert Lars Duursma.

Khalid Kasem © NPO

De tv-carrière van Khalid Kasem is vroegtijdig geëindigd omdat het AD geluidsopnames in handen heeft gekregen die zijn gemaakt door Peter R. de Vries. De oud-Khalid & Sophie-presentator – tijdens de geluidsopnames nog advocaat – bevestigt hierop dat hij een geldsom in contanten heeft aangenomen van een cliënt. Om een ambtenaar mee om te kopen.

Heftige tape

Het AD heeft een tweede artikel over Khalid op de plank liggen, maar zijn oud-kantoormaatje Royce de Vries heeft het voor elkaar gekregen dat de krant deze niet mag publiceren. Kennelijk is het zó explosief wat er op deze opnames gezegd wordt dat publicatie ervan mensen in gevaar zou kunnen brengen.

Vermoedelijk gaat het om de connectie tussen Khalid en topcrimineel Ridouan Taghi, maar dat zullen we voorlopig dus niet te weten komen. Maar als er zoiets heftigs boven de markt hangt, kan Khalid toch nooit meer vrolijk een talkshow presenteren op televisie? Communicatie-expert Lars Duursma vermoedt van niet.

Lekken naar Taghi

Khalid werd eerder al verdacht van het lekken van informatie naar de bende van Taghi, maar dat is nooit bewezen. “Ik vroeg een voorlichter van BNNVARA of zij erkennen dat Khalid Kasem nooit is vrijgepleit door de Amsterdamse deken als het gaat om het lekken naar Taghi”, vertelt Lars in zijn podcast De Communicado’s.

BNNVARA stelt echter dat ‘de Amsterdamse deken heeft laten weten dat er geen bewijs is gevonden voor deze beschuldiging’. “En dat is dus feitelijk onjuist”, legt Lars uit. “Er was wél bewijs. Er was alleen niet voldóende bewijs.”

Geen duidelijkheid

Kan Khalid terug op de buis als de Khalid-tapes geheim blijven? “Kijk, voor zijn tv-carrière is Khalid Kasem afhankelijk van BNNVARA en het probleem daar is dat die via de uitgebreide hoor en wederhoor al heel goed weten waar het artikel over gaat, dus die nemen dat uiteraard mee in elke afweging, ongeacht of het AD-artikel alsnog wordt gepubliceerd.”

Hij vervolgt: “Eerder vertrokken Matthijs van Nieuwkerk en Frans Klein naar de commerciëlen, maar dat lijkt voor Khalid dus juist onwaarschijnlijk, tót het moment dat er duidelijkheid over is. En zolang het artikel niet wordt gepubliceerd is die duidelijkheid haast onmogelijk. Dan blijft het al snel boven je hoofd hangen als een zwaard van Damocles.”

Nooit streep eronder

Khalid kan op deze manier nooit meer ergens terecht, aldus Lars. “Ik vraag me dus af of Khalid nou eigenlijk echt geholpen is met deze uitspraak, want nu kan hij het ook nooit achter zich laten en een streep eronder zetten. Ik vroeg ook de NPO van: is er nou een criterium dat jullie gebruiken om te bepalen wanneer en of hij terug mag keren?”

Hij besluit: “Nou, daar willen ze absoluut niks over zeggen, wat ik dan weer opvallend vind, want met Matthijs van Nieuwkerk deden ze dat juist wel. Misschien zien ze nu al in dat een terugkeer eigenlijk niet reëel is…”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Als de Khalid Kasem-tapes geheim blijven, kan hij dan nog terug op tv?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen