Khalid Kasem boft, media zwijgen over hem: ‘Ze zijn als de dood’

Khalid Kasem boft maar: het gaat in de media nog verdacht weinig over de stinkende doofpot waar hij en zijn maatje Royce de Vries bovenop zitten. Hoe kan dat? “Er wordt gevreesd.”

Khalid Kasem © NPO

Het is ongekend: Royce de Vries heeft het voor elkaar gekregen dat het AD, en álle andere titels van DPG Media, geen woord meer mogen schrijven over de beerput waar hij samen met zijn maatje Khalid Kasem bovenop zit. Papa Peter R. de Vries heeft stiekem allerlei collega’s getaped, waaronder Khalid, en die opnames zijn zeer belastend.

Mond gesnoerd

Khalid vertelt op die tapes min of meer dat hij in zijn advocatentijd een ambtenaar heeft omgekocht en dat past niet echt bij de normen en waarden van BNNVARA. Die zien we dus nooit meer terug bij Khalid & Sophie. Maar er staat meer op die tapes. Iets dat nog veel schokkender is. En Royce heeft de rechter zo ver gekregen om het AD de mond te snoeren…

Volgens communicatie-expert Lars Duursma, die bovenop deze zaak zit, weet men in het Hilversumse allang waar dit over gaat. Het zou wat te maken hebben met topcrimineel Ridhouan Taghi, waarmee Khalid op school heeft gezeten. De presentator heeft altijd ontkend dat hij informatie naar hem gelekt heeft, maar mogelijk zegt hij op die tapes iets anders.

100.000 euro

Het AD is in hoger beroep gegaan tegen de beslissing van de rechter en gisteren was de zitting. Daar onthulde AD-advocaat Olaf Trojan dat álle DPG-titels niets meer over de zaak mogen zeggen op straffe van een dwangsom van 100.000 euro (!) per artikel. “Dat zijn buitensporig hoge bedragen.”

Critici vinden het Russische taferelen. “Het AD en álle andere titels van DPG Media wordt de mond gesnoerd op een wijze die in Nederland niet eerder is vertoond”, zegt Olaf.

Doodsbang

De helft van het Nederlandse medialandschap is in handen van DPG, maar waarom lezen we ook in andere media nog maar weinig over Khalid?

Cees Nierop, advocaat van de journalistenvakbond NVJ, zegt daarover: “Niet alleen journalisten die bij DPG horen voelen zich over deze kwestie monddood gemaakt, de hele beroepsgroep durft zich niet of nauwelijks op de kwestie-Kasem te storten, uit de vrees in hetzelfde wespennest terecht te komen als DPG.”

Afschrikwekkend

Opiniemaker Iris van Lunenburg vindt dat heel kwalijk, zegt ze in Shownieuws. “Waarom pakken dan andere media het niet op? Het is afschrikwekkend en ze durven het misschien ook niet, omdat ze anders ook worden aangeklaagd. Ik vind het echt schrikbarend voor de persvrijheid dit.”

Het is ook opvallend hoe weinig aandacht RTL Boulevard besteedt aan deze kwestie. Het programma heeft na het eerste reclameblok altijd een ellenlang misdaaditem zitten, maar waar was die gisteren voor ingeruimd? Iets over drugs. En vriend van de show Royce die de pers de mond wil snoeren? Die was weggestopt in de rubriek met korte nieuwtjes…

X

Een draadje van Lars Duursma over het hoger beroep:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Vindt u dat Khalid Kasem terug mag op tv zolang de doofpot dicht blijft?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen