‘Blauwe gilets Arjen Lubach kosten duizenden euro’s belastinggeld’

De blauwe gilets die Arjen Lubach steevast draagt in zijn Avondshow kosten de belastingbetaler jaarlijks duizenden euro’s, stelt mediacriticus Victor Vlam. “Een styliste legt die klaar.”

Arjen Lubach © NPO

Arjen Lubach is weer terug op de buis met een nieuw seizoen van zijn programma De Avondshow. Het is veel mensen opgevallen dat zijn kuif veel minder hoog is dan normaal, zo ook mediacriticus Victor Vlam. “Arjen is het vijfde seizoen begonnen met een aanmerkelijk korter kapsel. Een minder grote kuif”, zegt hij in de podcast De Communicado’s.

Blauw gilet

Het is echter juist zijn kleding die een aanpassing nodig heeft, aldus Victor. “Wat niet is veranderd, is het gilet van Arjen. Het is zo dat we nu al meer dan twee jaar aankijken tegen een donkerblauw gilet dat hij dag in dag uit draagt. Het is áltijd dat donkerblauwe gilet. Er zijn meerdere kleuren blauw, maar hij kiest altijd donkerblauw.”

Wat vindt co-host Lars Duursma, een gerenommeerd communicatie-expert, daarvan? “Dit laat vooral voor mij zien hoeveel eenvoudiger mannen het hebben op tv dan vrouwen, want probeer je eens voor te stellen dat we een vrouwelijke presentator zouden hebben die al twee jaar lang exact hetzelfde shirt aan heeft.”

Okergeel

Een vrouw die twee jaar lang dezelfde blouse draagt? Onmogelijk, aldus Lars. “En soms misschien net iets meer okergeel en dan weer iets andere tinten van geel, maar al twee jaar lang exact hetzelfde… Iedereen zou er commentaar op hebben. Jij begint bij Arjen Lubach pas erover nadat het al twee jaar lang zo is.”

Victor: “Ja, ik moet je eerlijk zeggen… Het is een hele uitgesproken stijlkeuze zo’n gilet. Het is duidelijk niet een standaardding. Van een pak zou je nog kunnen zeggen van: dat wordt van je verwacht in die rol. Maar een gilet met meestal een stropdas, dat is best een uitgesproken stijlkeuze. Maar ik denk dat het echt al aan vernieuwing toe is.”

Waarom gilet?

Waarom draagt Arjen eigenlijk een gilet? “Ik denk dat ik er een verklaring voor heb. Ik denk dat hij dat doet omdat hij daarmee van zichzelf een beetje een karakter maakt. Op dezelfde manier dat Laurel en Hardy ook altijd hetzelfde droegen. Je kleding wordt dan eigenlijk een soort van kostuum. En dat is iets waarachter je kunt verschuilen.”

Je kunt je dan gekker gedragen dan als je in je gewone kleren staat, legt de mediakenner uit. “Dan voel je meer de druk om gewoon te zijn. Dus ik denk dat dat er achter zit. Maar ik moet je eerlijk zeggen: ik denk wel dat het echt een beetje aan vernieuwing toe is. Wat mij betreft zou dat anders mogen.”

Duizenden euro’s

Het schandaligste aan die gilets is nog dat het duizenden euro’s per jaar aan belastinggeld kost, aldus Victor. “Arjen Lubach is een televisiester. Die heeft een styliste. Dus er is iemand in Hilversum die elk jaar duizenden euro’s krijgt overgemaakt op zijn of haar rekening.”

Absurd, vindt hij. “Het enige wat die persoon hoeft te doen is aan het begin van elk nieuw seizoen van De Avondshow met tien nieuwe donkerblauwe giletjes aan te komen zetten!”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Zou u het schandalig vinden als Arjen Lubach een stylist heeft die duizenden euro's toucheert?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen