Maxime Meiland krijgt kritiek van Natacha Harlequin: ‘Onverstandig’

Maxime Meiland wil wél haar misbruikverhaal verkopen voor 23 euro per boek, maar hekelt de consequenties die dat met zich meebrengt. “Het is onverstandig”, vindt Natacha Harlequin.

Natacha Harlequin en Maxime Meiland © SBS, RTL

De bewering van Maxime Meiland dat ze op 15-jarige leeftijd is verkracht door een leeftijdsgenootje wordt niet bepaald door iedereen aangenomen. Veel mensen twijfelen aan haar integriteit en wijzen erop dat de realityster er tot voor kort nooit aangifte van had gedaan, maar er wél geld mee verdiende door er een boek over uit te brengen.

Onverstandig

Het is volgens strafrechtadvocaat Natacha Harlequin écht niet handig om eerst iemand te gaan beschuldigen in een boek en pas veel later, als je geloofwaardigheid op het spel staat, aangifte te doen. Als collega Dyantha Brooks haar in Shownieuws vraagt wat ze ervan vindt, antwoordt ze: “Eerlijk, Dyanth? Onverstandig.”

Maxime heeft de verkeerde volgorde gekozen, vindt Natacha. “Als jij zegt: ‘Ik ben verkracht’, en iemand wil met jou een boek schrijven, dan is het eerste wat ik tegen jou zou hebben gezegd (…): ‘Jeetje, kind, wat heftig allemaal, misschien moet je met een advocaat spreken.’ Sterker nog: ‘Misschien moeten we dat doen voordat we dat boek uitbrengen.’”

Fantastisch verhaal

Natacha denkt dat Maxime dat misschien niet door had. “Kijk, Maxime weet dit misschien allemaal niet, hè? Laten we daar even van uitgaan.”

Collega Bart Ettekoven: “Ja, maar die biograaf (Jan Dijkgraaf, red.) dacht natuurlijk een fantastisch verhaal voor dit boek te hebben, dus als schrijver is dit natuurlijk een soort, ja… Fijn verhaal, hoe fijn het ook klinkt.”

Natacha: “Ja, maar een journalistiek uitgangspunt is een ander belang dan een grondige strafrechtelijke procedure. Die zijn ze nu begonnen na dat boek. Dan denk ik: ja, kan dat nu nog?”

Afgeraden

Patty Brard, die in kamp-Maxime zit, daarop: “Ja, maar aan de andere kant, vind ik ook… Objectief hadden we het haar afgeraden om dat op te schrijven, maar aan de andere kant is het ook zo: nu is het opgeschreven en nu blijkt een behoorlijke tijd daarna dat deze jongen opstaat en een geldsom heeft geëist van haar.”

Die jongen wil vanwege geleden schade een flinke hap nemen uit de royalty’s van Maxime, maar zij verzet zich daartegen en heeft na zijn aangifte van smaad en laster alsnog aangifte gedaan van verkrachting. Patty: “Kan Maxime dan ook weer aangifte doen van smaad en laster tegen deze aangifte van die man?”

Wat vindt John?

Dat kan, zegt Natacha: “Maar ik hoop dat er op een gegeven moment een advocaat is die zegt van: we gaan gewoon ter zitting alles uitvechten. Dat zou ik heel verstandig vinden.”

Tot slot: wat vindt John van den Heuvel ervan? “Achteraf had ze beter de omgekeerde weg kunnen bewandelen: eerst aangifte doen en dan eventueel iets erover in een boek schrijven”, zegt hij in RTL Boulevard. “Je kunt nooit iemand van strafbaar gedrag betichten in een boek zonder dat je dat verder kunt onderbouwen. Dat zal het wel lastig maken.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Maxime Meiland vraagt 23 euro voor haar verkrachtingsverhaal. Ongepast?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen