‘Bekent Khalid Kasem op AD-tapes dat hij tóch lekte aan Taghi?’

Gaan Khalid Kasems eigen woorden hem definitief nekken? Het zou volgens journalist Lars Duursma zomaar kunnen dat hij op de beruchte AD-tapes iets te loslippig is over Ridouan Taghi…

Khalid Kasem © NPO

Er hangt een deken van schimmigheid om Khalid Kasem heen, zeker nu de presentator van Khalid & Sophie per direct is gestopt met zijn tv-werk na het opduiken van enkele geluidsopnames via het AD. Hierin bekent de oud-advocaat 8.000 euro cash te hebben aangenomen van een cliënt om een ambtenaar om te kopen. Bijzonder laakbaar.

Gesprekken over Taghi

Het is niet de eerste keer dat er rumoer is rondom Khalid: het AD meldde in 2020 dat hij mogelijk informatie heeft gelekt aan topcrimineel Ridouan Taghi. Een bendelid sprak in een versleuteld bericht namelijk over ‘het broertje van Mussa’, en een van de broers van Khalid heet Musa. Bovendien zaten Khalid en Taghi op de basisschool jarenlang samen in de klas.

Er is nooit genoeg bewijs gevonden voor het vermeende lekken van Khalid, maar hij is er niet voor vrijgepleit. De grote vraag is echter: gaan de uitgelekte geluidsopnames hem alsnog nekken? “Het is best aannemelijk dat er gesprekken zijn opgenomen die ook over Taghi gaan”, stelt communicatie-expert Lars Duursma in de podcast De Communicado’s.

Driehoeksrelatie

Het is een rare zaak, aldus Lars. “Een van de meest fascinerende onderdelen van deze zaak vind ik die driehoeksrelatie tussen Peter R. de Vries, Khalid Kasem en Ridouan Taghi. Khalid werd verdacht van het lekken van gevoelige zaken naar Taghi en Peter R. de Vries was de vertrouwenspersoon van de kroongetuigen in het proces tégen Taghi.”

Khalid, Peter en zijn zoon Royce de Vries runden samen een advocatenkantoor. Lars: “Nou, wat is hier nou aan de hand? Op 28 mei 2020 brachten Jan Meeus en Wouter Laumans in NRC Handelsblad allerlei ontsleutelde berichten naar buiten, waaronder dus: ‘Ik heb net die man gesproken die Devil helpt. Het broertje van Mussa.'”

Een dag later

Juist dit ontsleutelde bericht van een bendelid zou over Khalid gaan. “En een dag later trad Peter R. de Vries terug uit het advocatenkantoor. Op Twitter zei hij: ‘Mijn job zit erop. Het is tijd voor een nieuwe fase.’ (…) Ik heb het boek van Royce er eens bij gepakt, want dat is een logboek van Peter R. over deze periode, en er staat helemaal niets over in.”

Wellicht komen we er via de AD-tapes alsnog achter wat er gebeurd is, aldus Lars. “We weten nu dat Peter R. belangrijke gesprekken opnam. En een gesprek naar aanleiding van deze publicatie, een gesprek dat uiteindelijk leidde tot het terugtreden uit de maatschap, lijkt me nou exact zo’n belangrijk gesprek. En de vraag is, heeft het AD dat gesprek ook?”

Geeft Khalid toe?

Die tape zou álles op zijn kop zetten, legt Lars uit. “Dan zou dat voor Khalid nog een stevig staartje kunnen krijgen, want kijk, de deken en het OM vonden geen steunbewijs. Maar wat als hij zelf op tape toegeeft dat hij gelekt heeft? Of wat als een beeld ontstaat uit die tape dat hij veel dichter bij Taghi staat of stond, dan het beeld dat hij schetst in de media?”

Het zou bijzonder pijnlijk zijn, omdat Peter R. in opdracht van Taghi lijkt te zijn vermoord. Khalid kan dan wel inpakken, aldus Lars. “Opnieuw verdachtmakingen in de media, een heel ander beeld van Khalid. Nou, ook dat kan natuurlijk met het oog op een eventuele toekomstige terugkeer als presentator echt gigantische gevolgen hebben.”

Kort geding

Eén ding is zeker: Royce de Vries, de oud-zakenpartner van Khalid, sleept het AD voor de rechter om een nieuwe publicatie te voorkomen – donderdag is de zitting – en dat zegt natuurlijk dat er iets groots speelt. Als de theorie van Lars klopt, dan zou je verwachten dat Khalid zich bij die rechtszaak voegt, maar daar is echter geen sprake van.

Volgens Lars zegt dat niet per se iets. “Dat heeft misschien deels een pr-reden, want als Khalid meedoet, dan kan hij publiekelijk niet volhouden dat hij weinig te verbergen heeft. Maar het kan natuurlijk ook zijn dat de belangen van die twee, die toch twee handen op één buik waren (…) toch niet helemaal meer gelijk lopen hier.”

Royce’s carrière als advocaat staat immers op het spel. “Klopt. En daar zal hij ongetwijfeld bang voor zijn.”

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen