Khalid Kasem staakt tv-werk na bizar artikel AD: ‘Potverdomme!’

Khalid Kasem staakt per direct zijn werkzaamheden als presentator van de talkshow Khalid & Sophie na een bizar en onthullend artikel van het AD. “Dit is levensgevaarlijk, potverdomme!”

Khalid Kasem © Annemieke van der Togt

Het is ongelooflijk waar het AD vanavond mee naar buiten komt: in een enorm lang artikel wordt uitgebreid uiteengezet dat Khalid Kasem niet helemaal zuivere koffie blijkt te zijn. De NPO 1-ster en pandjesbaas blijkt aan Peter R. de Vries te hebben bekend een ambtenaar te hebben omgekocht, en daarom stopt hij nu per direct als host van Khalid & Sophie.

Bizarre geluidstapes

Journalisten van de krant zijn op mysterieuze wijze aan geluidstapes gekomen die in 2019 zijn opgenomen door wijlen Peter R. de Vries. In een daarvan spreekt Peter met een cliënt van zijn advocatenkantoor die dan net op vrije voeten is gekomen, en in een ander confronteert hij Khalid – toen nog advocaat in dat kantoor – met de beschuldigingen van deze cliënt.

Volgens cliënt Hans (gefingeerde naam, red.) deed Khalid hem het aanbod om voor 8.000 euro te regelen dat hij eerder vrij zou komen, waarop Khalid – toen nog advocaat – dit bedrag handje contantje in ontvangst nam. Hoe hij dit zou regelen? Door een medewerker van justitie om te kopen. Iets wat de Dienst Justitiële Inrichtingen nu gaat onderzoeken.

Peter confronteert

Je raadt het al: die Hans kwam helemaal niet eerder vrij. En tóen hij eenmaal vrij was, ging hij verhaal halen bij Peter. “Weet je, als dit bekend wordt, dan neemt hij jou ook mee in z’n val, hè”, waarschuwt hij hem op de tapes. En de misdaadjournalist weet dan dat zijn hele carrière op het spel staat: “Dan kan ik het kantoor wel opdoeken.”

Hans is ervan overtuigd dat Khalid het in eigen zak heeft gestoken; Khalid heeft volgens hem hetzelfde gedaan bij een andere cliënt. Peter besluit zijn kameraad daarom te confronteren, is te horen op de tapes: “Of Hans is een poot uitgedraaid, vrij vertaald, of je hebt zomaar iemand omgekocht. En beide zitten wij mee in onze maag.”

Khalid: “Ik snap het. Ik kan zeggen: ik heb hem geen poot uitgedraaid. Dan blijft die andere variant staan.”

Potverdomme

Oftewel: Khalid bekent op deze tape klip en klaar dat hij een ambtenaar heeft omgekocht. Peter reageert geschokt: “Dat is iets waar wij ook wel van geschrokken zijn. Potverdomme Khalid.”

Peter realiseert zich dat hij nooit meer geloofwaardig op tv kan komen als hij Khalid beschermt en dit uitkomt: “Dit is levensgevaarlijk Khalid. Dit had alles kunnen opblazen. Ons erbij. En dan hoef ik natuurlijk ook niet meer de komende drie jaar – wat zeg ik: de rest van m’n leven – bij een talkshow te gaan zitten om te zeggen dat iets recht of krom is.”

Doofpot

Khalid gaat door het stof, waarna Peter en zijn zoon Royce de Vries besluiten dit verhaal in de doofpot te stoppen, met alle risico’s van dien. Ze hopen dat de cliënt zwijgt door afscheid van hem te nemen en geen eindfactuur meer te sturen.

Peter knijpt hem wel een beetje: “We kunnen twee maanden vooruit kijken. Maar niet twee jaar en ook geen zes jaar. Je weet nooit hoe zoiets opduikt. Tegen wie heeft hij het misschien nog meer gezegd?”

Nou, in elk geval dus tegen de opnameapparatuur van Peter, waarvan de tape nu is uitgelekt.

Khalid stapt op

Veel mensen zullen na de transcripties in het bizarre AD-artikel concluderen dat Khalid geen zuivere koffie is. Zelf ontkent hij nu opeens iemand te hebben omgekocht: “Laat duidelijk zijn dat ik mij nooit schuldig heb gemaakt aan omkoping, dus ik heb geen ambtenaar bij DJI omgekocht en evenmin daartoe ooit een poging gedaan.”

Hij vervolgt: “Het betrof een cliënt met een hoge openstaande rekening. Ik heb op ongepaste wijze geprobeerd een deel daarvan betaald te krijgen. Meer dan dat is het niet. Dat is echter niet zoals het hoort, het was een nogal stomme actie en het bracht mij flink in verlegenheid.”

BNNVARA is klaar

BNNVARA lijkt geen zin meer te hebben in Khalid. “Wij waren niet op de hoogte van de zaak die hier wordt geschetst en vinden de voorgehouden beschuldigingen ernstig. Voor BNNVara en haar makers is integriteit essentieel. De beschuldigingen raken deze integriteit en zullen derhalve grondig moeten worden uitgezocht.”

Het lijkt er toch wel sterk op dat Khalid & Sophie hiermee is opgeblazen. Eigenlijk zou de talkshow na de zomer promoveren naar de late avond, maar die kans lijkt nu wel heel erg klein. Het zou dus kunnen dat Op1 tóch blijft bestaan. Dan heb je straks Eva Jinek in de vooravond en het vertrouwde Op1 op de late avond.

Eén ding is zeker: deze wending in de Hilversumse talkshowsoap had zelfs Will Koopman niet kunnen verzinnen.

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Denkt u dat Khalid Kasem iets te verbergen heeft?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen