Johan Derksen verzucht: ‘Nederland bekijkt mij met vergrootglas’

Johan Derksen wordt een beetje moe van de nieuwste ophef over zijn persoon, ditmaal omdat hij gezegd heeft dat de advocaat van Geert Wilders ‘goed’ is ‘maar heel erg Joods’. “Vergrootglas.”

Johan Derksen © SBS

Er is de laatste tijd ongelooflijk veel te doen over de uitspraken die Johan Derksen doet in Vandaag Inside. Zitten de critici er te veel bovenop of laat hij zich verbaal te veel gaan? Zelf denkt hij het eerste. “Ik heb het idee dat Nederland met een vergrootglas naar mij zit te kijken en ieder woord op een schaaltje legt om te wegen”, zegt hij in Vandaag Inside.

Heel erg Joods

Sommige critici verwijten Johan antisemitische uitspraken te doen, zoals nu bijvoorbeeld die over de nieuwe advocaat van Wilders. “Het is een goed advocatenkantoor, maar ze zijn heel erg Joods”, zei hij er letterlijk over.

Johan reageert nu op de ontstane ophef. “Ik heb gezegd dat Herman Loonstein, die ik goed ken, heel erg Joods is, want hij is bijvoorbeeld ook de vertegenwoordiger van Joodse organisaties. Als er commentaar gevraagd wordt, treedt hij namens zo’n organisatie naar voren. Ik weet niet eens welke organisatie dat precies is.”

Racismehoek

Er zit volgens Johan niets discriminerends achter. “Ik heb met zijn zoon ook wel contact en die mensen zijn zeer begaan met de hele Joodse zaak, maar dat wordt dan ook alweer in de discriminatie- en racismehoek getrokken.”

Tafelgast Albert Verlinde: “Ja, maar het kwam wel heel vreemd over hoor. Die zin: ‘Ze zijn heel erg Joods’, dat komt binnen. Juist deze groep – de vorige keer dat ik hier zat hebben we het ook nog over antisemitisme gehad – heeft het al zo ingewikkeld, snap je? Als daar dan nog bij komt: ‘Heel erg Joods’, dan denken ze: nou, daar gaan we weer.”

Klachtjes indienen

Johan grapt: “Misschien kan ik dan beter zeggen dat ik ze heel erg Marokkaans vind.”

Albert: “Nee, maar snap je wel dat mensen denken van: daar gaan we weer?”

Johan snapt dat niet. “Nee, ik snap niet dat mensen hier een zaak van maken en dan ook weer klachtjes gaan indienen en zich beklagen erover. Nee.”

René van der Gijp wil er desgevraagd niets over kwijt: “Laat maar lopen, anders maak ik het nog erger.”

Gemonteerd

Als Albert om die opmerking moet lachen, zegt hij: “Nu zul je later zien dat het weer gemonteerd wordt. Dat je een heel klein stukje met jouw opmerking ziet en dan zie je ons vrolijk lachen. Daar zitten we ook nog mee. Als je een hele uitzending gezien hebt, dan snap je de context waarin dingen gezegd worden, maar los gemonteerd denk je: nou zeg.”

Johan: “Je zegt natuurlijk wel eens iets op de verkeerde toon of echt verkeerd, maar ik vind ook wel dat Nederland heel erg overgevoelig aan het worden is hoor.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Denkt u dat veel mensen er ook op uit zijn om Johan Derksen op een verkeerd woordje te betrappen?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen