Catherine Keyl ontsnapt aan politiek drama: ‘Loopt nóóit goed af!’

Catherine Keyl is volgens opinie-orakel Victor Vlam ontsnapt aan een politiek drama. “Dit was gewoon een heel erg slecht idee. Linksom of rechtsom zou het gezichtsverlies betekenen.”

Catherine Keyl © SBS 6

De BN’ers zijn tegenwoordig echt óveral. Ze spelen hysterische spelletjes met Linda de Mol, zitten vers afgekickt in een Videoland-docu, stoppen voor de bühne met roken omdat het geld oplevert, zingen vals in een musical, geven hun mening over van alles en nog wat in talkshows en nu proberen ze ook nog de Tweede Kamer te bestormen.

‘Doe het NIET!’

Lucille Werner verlaat de politiek, maar daar komt vanzelf weer wat voor terug. Semi-BN’er Yesim Candan stond onlangs een etmaal lang op de kandidatenlijst van D66 en Catherine Keyl heeft op het allerlaatste moment besloten om niet samen met Henk Krol op die van BVNL te gaan staan. De kans op een Kamerzetel was volgens Catherine zeer reëel.

Het is heel verstandig dat Catherine niet op die kieslijst is gaan staan, vindt mediadeskundige Victor Vlam. “Ik zag dat Catherine Keyl had bedankt voor het lijstduwerschap en eigenlijk zou mijn advies ook zijn aan alle BN’ers die de komende tijd de vraag krijgen: ‘Wil je op onze lijst komen te staan?’, doe het echt absoluut niet!”

Heel slecht idee

BN’ers moeten hier niet aan beginnen, aldus Victor in de podcast De Communicado’s. “Als je er even over nadenkt, is dat een heel slecht idee. Sommigen komen in de verleiding, want ja, ze zijn toch een beetje gevleid. Het is toch wel voor de Tweede Kamer en dat heeft toch nog wel een klein beetje aanzien.”

Hij vervolgt: “En nou ja, sterren voelen zich dan ook een klein beetje gewaardeerd en dat hun mening ertoe doet, dus sommigen komen inderdaad in de verleiding om ja te zeggen. Maar zie de casus Albert Verlinde waarom dat een heel slecht idee is. Hij heeft als lijstduwer gefungeerd bij de gemeenteraadsverkiezingen in Vught.”

Albert-debacle

Albert kreeg 460 voorkeursstemmen, genoeg om op eigen kracht een zetel te bemachtigen. Eigenlijk wilde hij niet. “Maar mensen accepteerden dat niet, omdat ze zeiden van: ja, wacht eens even, wij hebben op jou gestemd. Jij stond op die lijst, dan moet je ook gewoon je verantwoordelijkheid nemen, dan moet je niet zo moeilijk doen.”

Eigenlijk móest Albert toen wel. “Dus toen ging hij daar maar in zitten. Maar om heel eerlijk te zijn, het was altijd een beetje tegen heug en meug, want hij is er inmiddels alweer uit. Hij heeft 2,5 jaar in die raad gezeten. Ja, dat is natuurlijk nog niet eens een hele termijn. Dat is een vrij korte tijd. Het is overduidelijk dat hij er niet echt zin in had.”

‘Dit helpt niemand’

Aan zo’n bliksempoliticus heb je niets, aldus co-host Lars Duursma. “Uiteindelijk is iedereen daar slechter door af. Hij is zelf slechter af, de gemeente is slechter af, het aanzien van de politiek is slechter af. Dit helpt gewoon niemand.”

Victor vervolgt: “Dus als jij teveel stemmen krijgt, dan moet jij vaak gewoon je verantwoordelijkheid nemen, vinden heel veel mensen. En als je dat niet doet, heb je dus inderdaad gezichtsverlies. Er is ook een ander scenario en dat is dat er niemand op je stemt. Nou in dat geval is het ook gezichtsverlies.”

Wijze beslissing

Je kunt het dus nooit goed doen als BN’er in de politiek, besluit Victor. “Of mensen op je stemmen of niet op je stemmen, hoe dan ook, het eindigt gewoon niet goed. Dus daarom denk ik dat Catherine Keyl hier de wijze beslissing heeft genomen.”

Hij besluit: “Ik denk dat het in heel veel gevallen niet verstandig is om lijstduwer te worden, tenzij je de ambitie hebt om echt de politiek in te gaan, dan kan dit een eerste stap in die richting zijn. Maar ja, als je die ambitie niet hebt? Ik zou het laten voor wat het is.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Welke 5 Uur Show-diva zou volgens u een groter politiek drama zijn?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen