Mark Rutte maakt Story-baas flink pissig met zijn Saab: ‘Flauwekul!’

Mark Rutte zorgt met zijn oude Saab voor flink wat woede bij Guido den Aantrekker, de hoofdredacteur van de Story. Hij vindt het allemaal héél erg gemaakt. “Dit is premier Pinokkio!”

Mark Rutte en Guido den Aantrekker © SBS 6

Hij werd er ooit om geprezen, maar nu zorgt het vooral voor ergernis: het ‘gewone’ gedrag van Mark Rutte waar wel héél erg de nadruk op wordt gelegd. De gevallen premier reed zaterdag in zijn stokoude Saab naar de koning om zijn ontslag aan te bieden. Maar waarom niet gewoon in zijn dienstauto? Dat is óverduidelijk, zeggen critici.

Fiets en appeltje

Econoom Randy Martens vindt het er wel héél erg dik bovenop liggen wat hier aan de hand is. Hij twittert: “Iedere dag met de dienstauto maar ’toevallig’ vandaag met de oude Saab. Als alles steeds zó sterk draait om beeldvorming dan is het geen wonder dat het beleid compleet is vastgelopen.”

Frans Weisglas, oud-voorzitter van de Tweede Kamer, stelt dat dit een pose is. “De fiets en het appeltje zijn vervangen door de oude Saab. Ik begin me te ergeren aan dit would-be populaire gedoe. Daar is de situatie te ernstig voor.”

Guido is boos

Daar heeft Frans gelijk in, zegt Story-baas Guido den Aantrekker. “VVD-icoon Weisglas prikt de maniertjes van premier Pinokkio moeiteloos door.”

Lammert de Bruin, verslaggever van EenVandaag, vindt dat flauw. “Als hij niet met de fiets of z’n auto mag, hoe dan?”

Guido: “Dienstauto met chauffeur. De Saab is acteren: ‘Kijk mij eens no nonsense zijn’. Journo’s werken er hard aan mee. Niemand slaat hem met die flauwekul om de oren. Welk nieuwsmerk laat eens wat échte cojones zien? Pak ‘m bij de zijne (al zijn ze klein, vermoed ik).”

Electoraal gewin

Journalist Ton F. van Dijk, de voormalig baas van NPO 1, is het eens met Guido. “Dienstauto is bovendien verplicht voor ministers, zelfs als ze boodschappen gaan doen. Vanwege veiligheid. Waarom geldt dit niet voor Rutte? Hij is een poseur als hij z’n Saab inzet voor electoraal gewin.”

Guido: “Dat dus.”

Marketingproduct

Columnist Jan Dijkgraaf, tevens de biograaf van de Meilandjes, kan zich vinden in de kritiek. “Wat de heer Weisglas zegt. Rutte heeft van zichzelf een marketingproduct gemaakt.”

Radio-dj Jeroen van Inkel is milder gestemd. “Ik heb mijn auto omdat ik het merk en model kan waarderen. Ik rij daar graag in zonder daarmee iets te willen communiceren. Misschien de minister-president ook?”

Tweet

Mark in zijn Saab:

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen