‘Shownieuws lijdt schade door knuffelen Talpa-tokkie Peter Gillis’

Het tv-programma Shownieuws van SBS 6 lijdt serieuze schade door het aanhoudende geknuffel van zenderschurk Peter Gillis, stelt de scherpe mediawatcher Victor Vlam. “Dit nekt hen enorm.”

Airen Mylene © SBS 6

Wat keek ze vertederend naar Peter Gillis en zijn nieuwe vriendinnetje: Airen Mylene. De presentatrice van Shownieuws was vorige week zichtbaar in haar nopjes met haar exclusieve interview. Het poeslieve vraaggesprek was onderdeel van een strategisch uitgezette mediacampagne om het nieuwe seizoen van de SBS 6-titel Massa is Kassa te promoten.

Pr-vehikel Shownieuws

Wie er ook aan boord zat van deze pr-sloep? Evert Santegoeds. De Privé-baas is na een kopje koffie met Peter plotseling zijn nieuwe mediabestie geworden en verdedigt hem nu te pas en te onpas. Ook gisterenavond was hij in Shownieuws opvallend mild toen werd besproken dat Nicol Kremers alsnóg aangifte gaat doen van mishandeling door Peter.

Het is heel onhandig, vindt mediawatcher Victor Vlam. Hij zegt in zijn podcast De Communicado’s: “Shownieuws heeft een kwartier lang aandacht besteed aan zijn nieuwe vriendin. Ja, er wordt éven op het einde aangestipt dat hij zijn ex-vriendin mishandeld heeft, maar de boventoon voerde vooral dat hij een nieuwe vriendin heeft.”

Kapotmaken

Waarom Peter dat exclusieve interview aan Shownieuws gaf? Dat laat zich raden. Hij kán nergens anders heen om zijn soap te promoten, aldus Victor. “Martien Meiland schuift heel vaak aan bij Jinek als hij iets te promoten heeft. Maar stel dat jij talkshowpresentator bent en jij krijgt ineens Peter Gillis voor je neus, waar zul jij hem naar vragen?”

Co-host Lars Duursma: “Ik zou hem kapotmaken, ik zou hem aanpakken en natuurlijk vragen stellen over die mishandeling van zijn vriendin of in ieder geval waar het OM kennelijk nu mee bezig is.”

Victor: “Ja, je gaat hem niet vragen naar het nieuwe seizoen. Dat zou waarschijnlijk heel laag op je lijstje met prioriteiten staan. En dat geeft precies het probleem aan voor Peter Gillis, want dat betekent dat je hem gewoon daar niet naartoe kunt sturen voor promotie.”

Bevriende media

Peter kan dan ook alleen terecht bij bevriende media, stelt Victor. “Dat betekent dus dat álle promotie die er voor hem gedaan wordt, gedaan wordt op kanalen die John de Mol zelf in de hand heeft. Daarbij kan hij dus eisen dat er redelijk positief over hem wordt gesproken.”

Hij vervolgt: “Je wil toch weer dat mensen een klein beetje zin krijgen in het nieuwe seizoen van Massa is Kassa en dat gebeurt natuurlijk niet als die wordt doorgezaagd over de mishandeling van zijn ex-vriendin. Daarom kan alleen maar op de Talpa-kanalen promotie gedaan worden.”

Liefdesinterview

En dat werkt perfect. Airen heeft namens Shownieuws heel braaf allemaal vertederende vragen gesteld over Peters nieuwe liefdesgeluk. “Ja, dat is natuurlijk iets wat niet echt volgens objectieve journalistieke normen te rechtvaardigen is. Iedereen zou dat anders aanpakken”, aldus Victor.

Het is schadelijk voor Shownieuws, stelt hij. “Ik vraag me dus af of dat nou wel voldoende wordt meegewogen door de directie van Talpa. Kijk, Massa is Kassa is een matig bekeken programma nogmaals, een half miljoen kijkers. Dat is echt niet heel erg speciaal. En om hem zeg maar te promoten moet Shownieuws zichzelf toch een beetje voor schut zetten.”

Propaganda

Op de lange termijn gaat Shownieuws daaraan kapot, meent Victor. “Ik denk dat als ze dit soort dingen niet zouden doen, dat ze in het algemeen wat objectiever zouden zijn, dat Shownieuws volgens mij makkelijk 100 of misschien wel 200 duizend kijkers meer zou trekken.”

Hij vervolgt: “Ik denk dat kijkers gewoon het programma minder vertrouwen als het overduidelijk propaganda op de zender aan het verkondigen is. Dat moet je ook wel meewegen. Het nekt Shownieuws enorm.”

Talpa-tokkie

Lars resumeert: “Dus de strekking is inderdaad van: je beschermt op de korte termijn misschien Peter Gillis, maar op de lange termijn heb je wel andere programma’s blijvend beschadigd voor het redden van de Talpa-tokkie.”

Ja, beaamt Victor. “Je gaat je bijna afvragen wie in de Talpa-directie gechanteerd wordt door Peter Gillis. Hahaha. Ik wil niks suggereren, ik heb geen idee. Maar dat is wel een beetje Peter Gillis zijn ding, chantage en intimidatie.”

Communicado’s

De nieuwste aflevering van de hitpodcast De Communicado’s:

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen