Maxime Meiland voorgoed klaar met ‘moreel verheven’ Eva Jinek

Maxime Meiland is absoluut niet van plan om ooit nog aan te schuiven in de talkshow van Eva Jinek. Ze vindt haar niet neutraal genoeg als presentatrice. “Dat moreel verhevene, vreselijk…”

Maxime Meiland en Eva Jinek © RTL

RTL 4-talkshowster Eva Jinek is anderhalf jaar geleden subiet op de zwarte lijst van de tv-familie Meiland geplaatst. Mater familias Erica werd in de talkshow van Eva keihard aangevallen door de gastvrouw zelf en door medegast Chantal Janzen. Daardoor kiezen de Meilandjes sindsdien bewust voor andere talkshows om hun handel te promoten.

Moreel verheven

Dochter Maxime Meiland geeft in de Weekend toe dat Eva voor altijd heeft afgedaan bij haar, net als Chantal. “Ja, dat vond ik niet sympathiek. Ik heb haar altijd heel leuk gevonden, maar het voelde als twee tegen één. Jinek is presentatrice, dan moet zij neutraal zijn. Maar zij liet duidelijk merken dat ook zij de tegenpartij was.”

De Weekend-journalist daarop: “Moreel verheven, dat zij weet wat goed is?”

Maxime: “Vreselijk, precies dat.”

Pinguïns

Erica lag destijds onder vuur omdat ze vrouwen in een boerka omschreef als pinguïns. Omdat ook Maxime islamkritisch is, namen tal van merken afstand van haar. “Emma Matrassen eiste op Instagram zelfs dat ik afstand zou nemen van mijn moeder. Ik dacht: hoe ver wil je gaan? Ze hadden ook niets kunnen zeggen. Het is zieltjes winnen.”

Ze vervolgt: “Ik zou nu niet meer samenwerken met Emma. Dat bericht van ze ging mij echt te ver. Vooral raar was dat het geen lopende samenwerkingen waren, maar uit het verleden.”

Eén zinnetje

Meilandjes-biograaf Jan Dijkgraaf vertelt dat hij er nooit aan gedacht heeft om de pinguïnpassage uit Erica’s boek te halen. “Ik heb het bij het redigeren nog een keer teruggelezen en bij mij gingen er nooit alarmbellen af. En bij haar ook niet. Dat kwam denk ik doordat wij Wim Sonneveld nog hebben meegemaakt. Die zei in de jaren 60-70 precies hetzelfde over nonnen.”

Hij vervolgt in de Party: “In onze jeugd vonden we het heel normaal dat nonnen pinguïns werden genoemd. Vanuit die achtergrond heb ik de ellende niet zien aankomen die dat zinnetje in het boek teweeg heeft gebracht. Ik had het allemaal makkelijk kunnen voorkomen door het weg te halen, maar we hebben het niet in de gaten gehad.”

Fragment

De pittige tv-ruzie bij Jinek:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Begrijpt u dat Maxime Meiland niet meer naar Eva Jinek wil?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen